Amerika Birleşik Devletleri Lideri Donald Trupmp, Çinli teknoloji devi Huawei ile ilgili açıklamalarda bulunmuş, şirkete yaptırımlar uygulanacağını söylemişti. Yaşanan süreçte birinci olarak Google, Huawei'nin Android lisansını iptal etmiş akabinde da Intel ve Qualcomm üzere Amerika merkezli şirketler, Huawei'ye karşı alınan bu kararlar doğrultusunda hareket edeceklerini tabir ederek elektronik çip satışlarını durduracaklarını açıklamışlardı. Huawei'den de açıklamalar gecikmemiş, B planlarının hazır olduğu söz edilmişti. Kısa bir müddet içerisinde de Huawei'nin B planının kendi işletim sistemleri olduğu ortaya çıkmıştı. Bu sürecin başlamasıyla birlikte de Huawei'nin isminin ne olacağına dair pek çok söylenti ortaya çıkmış, Ark OS ve Hongmeng ismi ön plana çıkmıştı. Birinci devirler Ark OS daha mümkünmüş üzere görünse de, aslında Huawei'nin aklındaki ismin Hongmeng olduğu, memleketlerin patent merkezlerini yaptığı müracaatlar neticesinde ortaya çıkmıştı. Velev Huawei'nin Türkiye'de de Hongmeng isminin marka haklarını almak için müracaat yaptığını sizlerle paylaşmıştık.
1983 yılında Birleşmiş Milletler öncülüğünde kurulan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO - World Intellectual Property Organization) tarafından yapılan açıklamalarda Huawei'nin; Yeni Zelanda, Kamboçya, Kanada ve Güney Kore üzere devletlerde Hongmeng isminin marka haklarına sahip olmak için gerekli müracaatları yapmaya başladığı belirtildi. Marka hakları süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte Huawei, bu ismi kullanarak eserlerini ilgili devletlerde satışa sunabilecek.
Yerküre Fikri Mülkiyet Örgütünün açıklamalarının yanı sıra Peru'dan da misal açıklamalar geldi Peru basın mensupları, Huawei'nin Hongmeng isminin marka hakları ile ilgili çalışmalarına bu devlette de başladığı tabir edildi.
Ortaya çıkan tüm bu haberlerle birlikte Huawei cephesinden bir açıklama ya da doğrulama gelmedi. Ama Huawei'nin kendi işletim sisteminin konuşulduğu şu günlerde, bu teşebbüsü Huawei'den öbür kimsenin de yapacağı düşünülmüyor. Hülasa Huawei'nin bu durumu onaylaması çok da gerekmiyor.
Huawei; akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, robotlar ve velev araçlar için ürettiği eserlerde bile kullanacağı işletim sistemine bu ismi vermeyi düşünüyor.