Mimar Başak Cengiz'i sokak ortasında kılıçla katleden Can Göktuğ Boz'un savunmasını annesi üstlendi. "Akıl sıhhati yerinde değil, tedaviyi reddetti" diyen annenin kelamlarını hukukçular kıymetlendirdi.
28 yaşındaki Başak Cengiz'in yolda yürürken Can Göktuğ Boz tarafından samuray kılıcıyla katledilmesi Türkiye'nin gündemine bomba üzere düşmüştü. Tüm ülkede acıyla karşılanan olay sonrasında katilin annesi Ayşe Necla Yomralıoğlu, oğlunun savunmasını üstelenerek herkesi şaşırttı.
"Oğlumun ruhsal meseleleri var. Tedaviyi reddetti" diyen Yomralıoğlu'nun bu yorumları büyük bir reaksiyonla karşılanırken; kızını kaybeden acılı anne Beyhan Cengiz, "Asıl hata onun ailesinde; madem hastaysa çocuğunu hastaneye götür. Ben adalet istiyorum" formunda konuştu.
Tüm Türkiye'yi tesiri altında alan cinayetin akabinde hukukçular katilin ailesinin olaydaki rolüne ait değerlendirmelerde bulundular. Avukat Barı Erbaş, olayla ilgili şu sözleri kullandı:
"Anne ve babanın cinayetten dolayı cezai bir sorumluluğu yoktur. Lakin türel sorumlulukları gündeme gelebilir. Şahıs sahiden akıl hastasıysa gerekli önlemleri almadıkları için sorumlu tutulabilirler."
Avukat Çağla Gül Bulut ise "Şüphelinin akıl hastalığı nedeniyle vesayet altına alınması gerekirdi. Bu durumda aile şüphelinin denetim altında tutulmasını sağlama sorumluluğu var." değerlendirmelerinde bulundu.