iltasyazilim
FD Üye
ESEDULLAH,HAYDARI KERRÂR,EBÜ’R REYHÂNEYN,EBÜ’TTÜRAB,SUTANÜ’L ESHIYA
HzAli(kv) bildiriyor: Resulullah(sallahü aley ve sellem) bir gün beni huzuruna çağırdı:
Yâ Ali! senin bana yakınlığın, Harun peygamberin Musa(as)’a olan yakınlığı gibidir
Ancak benden sonra peygamber gelmeyecektirSana vasiyetler edeceğimDinlersen
şükür edenlerden olur ve şehid olursunAllahü Teâlâ seni kıyamet günü alim ve fâkih
olarak diriltir, buyurdu ve devamla:
Yâ Ali! Müminin üç alameti vardır:
1 Namaz kılmak,
2 Oruç tutmak,
3 Sadaka vermektir
Münâfıkta da üç alamet olur:
1 Herkesin yanında namaz kılarken rükû, secde ve diğer rükûnları tam olarak yapar; yalnız kılarken bunların hiçbirine dikkat etmez
2 Kendisini medhettikleri zaman işlerini seve seve, zevkle yapar
3 Allahü Teâlâ Hazretlerini başkalarının yanında zikredip, yalnız kalınca unutur
Münâfıkta üç alamet daha bulunur
1 Söylediği söz yalandır
2 Verdiği sözde durmaz
3 Emanete hıyanet eder
Yâ Ali! Zâlimde de üç alamet bulunur:
1 Kendisinden aşağı olanlara baskı yapar
2 Gücü yeterse başkalarının malını zorla alır
3 Nereden yeyip, nereden giyeceğini hiç incelemez, üzülmez
Kıskançlarda da üç hususiyet vardır:
1 Herkesin yanında , o kimseye yaltaklanır
2 Herkesin arkasından gıybet eder
3 Musibete düşen kimselere sevinir
Yâ Ali! Tembellerde de üç alamet vardır:
1 Allahü Teâlâ’ya yaptığı taatinde tembellik eder
2 Kusurlu amel eder Yaptığı da boşa gider
3 Namazı geciktirir, hatta vaktini de geçirir
Tövbe eden kimsenin de üç alameti vardır:
1 Harâmlardan sakınır
2 İlim öğrenmeye hırslı olur
3 Göğüsten çıkan sütün tekrar göğse girme ihtimali olmadığı gibi, tövbe ettiği günaha bir daha dönmez
Yâ Ali! Akıllı kimsede üç alamet bulunur:
1 Dünyayı aşağı görür
2 Cefâ, sıkıntı çeker
3 Sıkıntı, musibet geldiği zaman sabreder
Sabırlı kimsenin de üç alameti vardır:
1 Kendisini ziyaret etmeyenleri o ziyaret eder, sılahi rahim eder
2 Kendisini mahrum edenlere bağışta bulunur
3 Kendisine zulmeden karşı durmaz
Ahmak kimsenin de üç nişanı vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın farzlarında tembellik eder
2 Abes sözleri çok söyler
3 Allahü Teâlâ’nın mahluklarına çok eziyet verir
Yâ Ali! İyi bahtlı olan kimselerin üç nişanı vardır:
1 Yediği helâldir
2 Kendi şehrinde ilim meclisinde bulunur
3 Beş vakit namazı cemaatle kılar
Bedbaht olanın da üç alameti vardır:
1 Yediği haramdır
2 İlimden uzak olur
3 Namazı özürsüz olarak yalnız kılar
İyi işli kimselerin de üç alameti vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın taatinde acele eder
2 Haram ettiklerinden sakınır
3 Kendisine kötülük eden kimseye iyilik eder
Yâ Ali! Kötü işli olanın da üç alameti vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın emirlerini yapmakta gevşek davranır
2 Herkese zararı dokunur
3 Kendisine iyilik edene kötülükte bulunur
Salih kimse de üç husus bulunur:
1 Allahü Teâlâ Hazretleri ile iyi amel işlemek üzere sulh eder
2 İlmiyle dini kuvvetlendirir
3 Kendisi için beğendiğini başkaları için de beğenir
Yâ Ali! Sakınan, Müttâki kimsenin de üç alameti vardır:
1 Kötülerle beraber bulunmaktan kaçınır
2 Yalan söylemekten sakınır
3 Harama düşmek korkusundan helâlden sakınır
Günahkârların da üç alameti olur:
1 İşlerinde yanılır, hata eder
2 Oyun ve çalgı ile meşgul olur
3 Unutkan olur
Yâ Ali! Kara kalpli olan kişinin de üç nişanı vardır:
1 Zaiflere acımaz
2 Az şeye kanâat etmez
3 Vaaz ve nasihat ona tesir etmez
Sâdık olan kimselerin de üç hasleti vardır:
1 Yaptığı ibadetleri gizler
2 Müptela olduğu musibeti gizler
3 Yaptığı hayrı(sadakayı) gizler(*)
Fasıkta da üç belirti vardır:
1 Fitne fesadı sever
2 Halkın hastalık ve musibetini ister
3 İyi âmelden kaçar
Sûflilerin, aşağılık kimselerin de üç hali vardır:
1 Akrabasını azarlar
2 Komşularını incitir
3 Günah işlemeyi sever
Yâ Ali! Hak Teâlâ’nın merdûdu, reddettiği kimsenin de üç alameti vardır:
1 Çok yalan söyler
2 Halka sıkıntı verir
3 İşlerini başkalarına yükler
Âbid olanın da üç nişanı vardır:
1 Allahü Teâlâ’ya olan ta’zimi sebebiyle kendini zelil, aşağı tutar
2 Şehvetini arzularını terk eder
3 Allahü Teâlâ’nın rızası için huzurunda çok durmayı âdet eder
Yâ Ali! Muhlis olanın da üç hasleti vardır:
1 Gücü yeterse affeder
2 Malının zekâtını verir
3 Sadaka vermeyi sever
Bâhil, cimri olanın da üç alameti vardır:
1 Açlıktan korkar
2 Bir şey isteyenden, dilenciden korkar
3 Kendisine iyilik eden kimseye, içindekinin hilafına(aksine) dili ile hayır söyler
Yâ Ali! Sabırlı olanın üç alameti vardır:
1 Tâat etmeye sabreder
2 Günahları terk etmeye sabreder
3 Allahü Teâlâ’nın hükümlerine sabreder
Fâcir olanın üç alameti vardır:
1 Yemin etmekle öğünür
2 Kadınları aldatır
3 Çok bühtân, iftira eder
Yâ Ali! Seni sevenlerin üç nişanı vardır:
1 Malını sana feda eder
2 Canını senin için feda eder
3 Senin sırrını gizli tutar
Kâfirin de üç alameti vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın dininden şüphe eder
2 Allahü Teâlâ’nın sevdiklerine düşmanlık eder
3 Tâat ve ibadetten gafil olur
Rahmetten uzak olan kulun da üç nişanı vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın mekrinden emin olur
2 Rahmetinden ümitsiz olur
3 Allahü Teâlâ’ya ve Resulüne muhalefet etmeyi kendisine adet eder
Yâ Ali! Affedilmiş kulun üç alameti vardır
1 Allahü Teâlâ’nın azabından korkar
2 Mekrinden çekinir
3 Sırf Allah için vâaz ve nasihatlerden titrer
Yâ Ali! Allahü Teâlâ’nın dergahında, insanların en iyisi herkese menfaati olandır En kötüsü kinli, gammâz ve kötü işli olandır Allahü Teâlâ’nın en sevdiği kimse, ömrü uzun, âmeli iyi olandırEn çok buğz ettiği kimse, dıştan iyi görünüp, içi bozuk olandır Zâhiri salâh ile süslü, bâtını günah ile doludur
Yâ Ali! Bundan daha kötüsü şerrinden kurtulmak için kendisine ikrâm olunan kimsedirBundan daha kötüsü, zenginlere ikrâm edip, fakirleri aşağı tutandır Zenginlere çeşitli, renkli ni’metlerle cömertlik ederFakirlere bir parça ekmek vermezBundan daha beteri, yalnız başına yeyip, kimseye bir şey vermeyendirBundan daha kötüsü, bir Müslüman kardeşine dostluk gösterip, sonra onu felâkete sürükleyen kimsedir
Yâ Ali! Üstünlük günâhları terk etmektedir Allahü Teâlâ Hazretlerinden korkmanın alameti, haramlardan sakınmaktırDoğru söyleyen kimsenin alameti, doğru söylemeyi, kızsa, sevinse bir ihtiyacı olsa bile âdet edinmektir
Yâ Ali! Beş şey gönlü öldürür:
1 Çok yemek
2 Çok uyumak
3 Çok konuşmak
4 Çok gülmek
5 Rızk için çok endişe etmekHarâm yemek imânı sürer, kalbi karartır
Beş şey kalbi karartırKalbin siyahlığı çok fazla olunca, Allah korusun kâfir olurBunlar:
1 Günâh üzerine günâh işlemek
2 Tok iken yemek yemek
3 Zulümle mal yığmak
4 Namazı tehir etmek
5 Sol eliyle yeyip içmek
Yâ Ali! Beş şey unutma meydana getirir:
1 Fare artığını yemek
2 Kıbleye karşı bevl etmek
3 Durgun suya bevl etmek
4 Kül üzerine bevl etmek
5 Harâm ile geçinmek
Sâdık olan kimselerin de üç alameti vardır:
1 İhlâs Sûresini çok okumak
2 Az yemek
3 İlim meclisinde bulunmak
4 Az pişmiş ekmek yemek
5 Gece namazı kılmak
Yâ Ali! Beş nesne kalbi aydınlatır, karanlığını giderir:
1 İlim meclisinde bulunmak
2 Elini yetim başına sürmek
3 Seher vaktinde çok istiğfar etmek, günahlarının afvını istemek
4 Çok yememek
5 Çok oruç tutmak
Beş şey, gözün nûrunu arttırır:
1 Kâbei Muazzama’ya bakmak
2 Kur’anı Kerim’e bakmak
3 Anne ve babanın yüzüne bakmak
4 Âlimin yüzüne bakmak
5 Akar suya bakmak
Yâ Ali! Beş şey insanı kocaltır, çöktürür:
1 Borcu çok olmak
2 Gamı, üzüntüsü çok olmak
3 Kadının nefesi erkeğe erişmek
4 Güzel kokuyu çok sürmek
5 Çok balgam gelmek
Yâ Ali! Cennet kapısında gördüm Nefsinin hevasına, arzularına muhalefet edenlerin yeri Cennet olur, yazılıydı Cehennem: Yâ Rabbi! Beni niçin yarattın? Diye sordu
Allahü Teâlâ: Cimri ve kibirliler için yarattım, buyurduCehennem: Yâ Rabbi! Elbette ben onlar içinim dedi
Yâ Ali! Allahü Teâlâ’nın rızâsı, annebabanın rızâsında, gadabı da yine onların gadabındadır
Yâ Ali! Komşunakâfir de olsa ikrâm etBunun gibi kâfir de olsa misâfirine ikrâm et, annenebabana, kâfir de olsalar, ikrâm etKâfir de olsa dilenciyi reddetmeŞüpheli şeyleri yiyenin dîni örtülü, kalbi kara olurHarâm yiyenin kalbi ölür, dîni köhne olurYakîni zaîf olurDuası perdelenmiş olurİbadeti az olur
Yâ Ali! Bir mücrim, günahkâr kul felâketine sebep olacak şeye dua etse, Allahü Teâlâ meleklerine : Bunun istediklerini verip, sesini kesin Bunun helâki, felâketi istediği şeydedir, buyurur Allahü Teâlâ bir kuluna gadab edince, ona harâm mal nasîp ederGadabı artınca ona bir şeytan musallat ederŞeytan o kulu dünya işleriyle meşgûl eder, dünyadaki işleri kolay olur, dinden uzaklaşırSonra da bu kul Allahü Teâlâ Gafûr ve Rahîmdir, der
Yâ Ali! Allahü Teâlâ bir kulunu severse, o kulun duasını geciktirir: Yâ Rabbi! Bu mü’min kulunun duâsını kabul buyur, derler Allahü Teâlâ :
“Benim kulumu bırakın, Siz ona benden çok mu acıyorsunuz? Ben onun dua ve tazarru’ etmesini seviyorumBen Âlim ve Hâbir’im, buyurur
Yâ Ali! Bir kimseye ölüm hâlleri geldiğinde, azaları birbirine selâm verirEsselâmü aleyke, ben öldüm, sen de öleceksin derlerBöylece ak tüyü kara tüyüne, ben öldüm yani ağardımSen de öleceksin der
Yâ Ali! Neş’eli olma! Allahü Teâlâ neş’eli olanları sevmezDaima gamlı, hüzünlü ol, Allahü Teâlâ gamlı kimseleri sever
Yâ Ali! Her yeni gün gelince, ey insanoğlu ben senin yeni gününümSenin üzerine şâhidim,derHer gece de insanoğluna böyle söylerO hâlde gün ve gece ile sohbeti iyi et Allahü Teâlâ’nın fadlından helâli isteHelâl istemek her mü’mine farzdırAbdest aldıktan sonra Kadir Sûresi’ni oku Allahü Teâlâ sana elli yıllık ibadet sevabı verirAyaklarını yıkadıktan sonra bana on kere salevât getiren kimsenin üzüntüsünü Allahü Teâlâ gidererek, onu ferahlandırırDuâlarını kâbul eder
Yâ Ali! Fecr ağarmadan önce ve gün doğmadan önce Allahü Teâlâ’yı zikredenlerin, günâhı gökteki yıldızlar sayısınca da olsa, Cehennem’de azâb görmelerine Hâk Teâlâ râzı olmaz
Yâ Ali! Sabah namâzını kılınca, güneş doğup yükselinceye kadar yerinde oturSonra iki rek’ât namaz kılarsın, Hak Teâlâ sana bir hac ve umre sevâbı ve Allah yolunda bin altın sadaka vermiş gibi sevâb verir
Yâ Ali! Hazarda ve seferde Duhâ namâzına devam etKıyâmet Günü Cennet’in şerefeleri üzerinden: “ Duhâ namâzını kılanlar nerededir? Cennet’e, Duhâ kapısından selâmet ve emniyet ile girsinler! Diye nidâ edilir Allahü Teâlâ bütün peygamberlerine Duhâ Namâzı’nı kılmalarını emir buyurmuştur
Yâ Ali! Cum’a günü gusleden kimsenin öbür Cum’aya kadar olan günâhlarını Allahü Teâlâ afvederO kimsenin kabrinde nûr, mîzanında ağırlık olurKulların Hak Teâlâ’ya en sevgili olanı, secdede: “ Yâ Rabbi! Ben nefsime zulmettimBeni afvetZirâ günâhları ancak Sen afvedersin, diyen kimsedir
Yâ Ali! İçki içen ile dostluk etme, o mel’ûndurZekâtını vermeyen kimse ile arkadaşlık etmeO, Allahü Teâlâ’nın düşmanıdırZirâ, onlar Kur’anı Kerim’de Bakara Sûresi’nin 279Ayeti Kerimesi’nde bildirildiği gibi: “İşte (böyle) yapmazsanız Allah’a ve Peygamberine karşı harbegirmiş olduğunuzubilin
Yâ Ali! Kur’ânı Kerim okurken ve duâ ederken sesini çok yükseltmeNamâz vakti gelince, hemen kılGeciktirirsen şeytan seni meşgul ederBunun gibi hâyırlı bir işe niyet ettiğin zaman hemen yap, yoksa şeytan seni o hayırlı işten men’eder
Yâ Ali! Bir işçi tutup çalıştırarak, ücretini tam vermeyenlerin emellerini, Allahü Teâlâ mahvederKıyamet günü de, ben onun hasmı olurumCebrail(as), insanoğlu olsaydım da yedi iş yapsaydım, demiştir:
1 Beş vakit namâzı cemâatle kılsaydım
2 Âlimler ile beraber bulunsaydım
3 Hastaları sorsaydım
4 Cenaze namâzı kılsaydım
5 Su dağıtsaydım
6 İki kimseyi barıştırsaydım
7 Yetimlere şefkat etseydim
Yâ Ali! Sen de bunları yapmaya hırslı ol
Yâ Ali! Bir yetim ağlayınca Arşı Mecid titrer Allahü Teâlâ:
“Yâ Cebrail! Bu yetimi ağlatanın Cehennemde yerini bul, ben de onu ağlatayımO yetimi güldürenin, sevindirenin Cennette yerini geniş etBen de onu sevindirip, güldüreyim, buyurur
Yâ Ali! Hak Teâlâ insanoğlunun bedeninde dilden iyi bir şey yaratmamıştırOnunla Cennete girilirAynı zamanda dil ile Cehenneme de girilir Dil bir yırtıcı hayvan gibidirOnu bir zindâna koymak lâzımdır
Yâ Ali! Her ayın 13,14,ve 15 günleri olan Eyyâmı Biyd’de oruç tutmağa devam etHak Teâlâ bu günlerde oruç tutanın yüzlerini beyaz ederO yıl tamamen oruç tutmuş gibi olur
Yâ Ali! İlimsiz ibâdet edenin zarârı fâidesinden çok olurBu sahrâda kendisine bir yol gösterici olmayan a’mayâ benzerDöner dolaşırSonunda kendisini bir dikenlik yerde bulur
Yâ Ali! Benim üzerime her gün yüz kere salevâtı şerife getiren kimseye, günâhları kebîre olsa dahi şefâat etmem vacib olur
Yâ Ali! Bir koyun sağacak kadar da olsa, gece namâzı kılmak, gündüz kılınan bin rek’ât namazdan daha efdaldirGece namâzı kılanların yüzleri gündüzün herkesten güzel olur
Yâ Ali! Hiçbir Müslüman’a lanet etmeHatta hiçbir canlıya lânet etme ki, lânet sana geri döner Allahü Teâlâ’nın ni’metlerine şükreden, belâlarına sabreden ve günâhlarına istiğfar eden kimse istediği kapıdan Cennete girer
Yâ Ali! Çok uyumak, kalbi öldürür, unutmayı arttırırÇok gülmek gönlü öldürür, vakâr’ı giderirÇok günâh işlemek kalbi karartır, pişmânlık verir
Yâ Ali! Başkasına ihtiyâcı olmayacak kadar dünyayı isteyen Sırat Köprüsü’nden yıldırım gibi geçer Allahü Teâlâ ondan râzı olurHarâmdan mal toplamak için dünyayı isteyen Allahü Teâlâ’yı gadablı bulurBir Müslüman’a iyi düşünce ve hulûsi kalp ile yemek veren kimseye, Allahü Teâlâ bin sevâp verir ve bin günâhını silerMazlûmun inkisârından, kalbinin kırılmasından çok sakınKâfir de olsa Hak Teâlâ mazlûmu kabul eder
Yâ Ali! Borcun az olsun! Borç din harâplığıdırBorçlu, gündüz zelil, gece gamlı, düşünceli olurCum’a gecesi Bakara Sûresi’ni okuyan kimseye yer ile gökler nûr ile dolarDuhân Sûresi’ni okuyan kimsenin işlediği ve işleyeceği günâhları afvolurYatacağın zaman Târık Sûresi’ni (Vessemâ’ı vettârık) okuyan yıldızlar sayısınca sevâba kavuşur
Yâ Ali! İhlâs Sûresi’ni çok okuBu sûre Kur’anı Kerim’in ışığıdırBir harfinde bin bereket ve bin rahmet bulunan Âyete’l Kûrsî’yi çok okuman vazifen olsunDünya ve âhiret şerrinden sana kifâyet edecek Haşr Sûresi’ni de çok oku
Yâ Ali! Üzüntülü vaktinde Allahü Teâlâ’yı zikretYemeğe tuz ile başlayıp tuz ile bitirTuz ölüm hariç, yetmiş derde devâdırZeytinyağı yeYeni ayı görünce tekbir ve tehlil getirip duâsını okuBir kimseden bir şey isteyeceğin zaman Âyete’l Kürsî’yi okuİleriye önce sağ ayağını at
Yâ Ali! Ümmetimden yedi kimse Cennete muhakkak girerler
1 Tövbe eden genç
2 Sadakayı gizli veren kimse
3 Harâmlardan kaçınan ve Duhâ namâzını kılan kimse
4 Malı gitse bile cemâatle bir vakit namâzını kaçırmağa râzı olmayan kimse
5 Allahü Teâlâ’nın korkusundan gözleri yaşla dolan kimse
6 Âlimler ile beraber bulunan kimse
7 Allah için bir mü’mini seven ve ikrâm eden kimse
Yâ Ali! Kırk gün geçtiği hâlde bir ilim meclisine gitmeyen kimsenin kalbi kararır, büyük günâh da işlerÇünkü kalb ilimle yaşarİlimsiz ibâdet olmazVera’ sahibi olmayan, yâni harâmlardan ve şüpheli şeylerden sakınmayan, günâh işlemesine mâni’ olamayan kimsenin yerin altında durması, üstünde durmasından iyidirYâni o kimsede îmânın bulunduğu belli olmadığından kabirde durması daha iyidirBir şeyi pişirince, iyi pişirYediğin zaman çok çiğne
Yâ Ali! Yağmur yağdığı zaman, kâfirler ile cenk olduğu zaman, Kur’anı Kerim okurken ve farz namâzlardan sonra dua etCehennemde, Kur’anı Kerim okuyup, âlim oldukları hâlde, mücrim olanların başlarını öğüten, demirden bir değirmen vardır
Yâ Ali! Hak ile hükmet Allahü Teâlâ’nın huzûrunda, zûlm ile hükmedenler için, azâptan yetmiş arşın uzunluğunda bir zincir vardırBu zincirin bir arşınını, büyük bir dağa koysalar, yanar kül olur
Yâ Ali! Yakın zamanda ümmetimden Râfızîler meydana çıkacaktırAshâbıma söven, dil uzatan kimselerin boynunu v! Onlar bu ümmetin yahudisidir
Yâ Ali! Hak Teâlâ, bir âmânın elinden tutanın yüz bin günâhını afvederÂmânın sol elini, sağ el ile tutmalıdırHak Teâlâ ikrâm ederek, âmânın elini tutana, bir sâliha ve itâatli kadın verip gönlünü hoş eder
Evinde bal, zeytinyağı ve çörekotu bulunan kimseye melekler istiğfar ederİçinde sûret, şarap, köpek bulunan eve melekler girmez, hiç misafîr girmeyen ve anababaya isyan edilen eve de girmezler
Yâ Ali! Yolculuğa ve harbe gideceğin zaman Yâsin Sûresi’ni ve on defa Kadr Sûresi’ni okuHak Teâlâ şeytanın şerrinden emin eder
Yâ Ali! Sana bir musibet geldiğinde: “ – Yâ Rabbî Senden Resulün ve Resülunün akrabası için istiyorumBeni ancak Sen kurtarırsın diye söyleSultanü’l Eshıya(kv):
Yâ Resulullah (aleyhi efdalü’ssalevat ve ekmelü’ttahıyyat) Senin akraban kimdir?
Her takî ve nakî (yani haramlardan sakınan temiz Müslümanlar) benim akrabamdır
Yâ Ali! Yalnız Rabbinden ümit edici olGünâhından başka bir şeyden korkmaSana bilmediğin bir şeyi sorduklarında, Allahü Teâlâ bilir demekten utanma
Yâ Ali! Hiç kimseyi ayıplamaCimri olmaGüler yüzlü olHerkese ikrâm et, cömert olMü’min yumuşak yüzlü ve cömert olurMünâfık kaba ve herkesi kötüleyici olurÜmmetimin cömertlerinin günâhları, güneşin buzu eritmesi gibi eriyecektir
Yâ Ali! Gayretli, kayırıcı ol Allahü Teâlâ gayretli olanları severCömert ol, Allahü Teâlâ cömertleri severCesâretli ol, Allahü Teâlâ cesâeretli olanları severSenden bir iş isteyen kimsenin işini yap
Yâ Ali! Eğer başın seni rahatsız edecek kadar çok ağrırsa, iki elini başının üzerine koyup Haşr Sûresi’nin sonundaki “Lev enzelnâ ayeti kerimesinden sonuna kadar oku
Yâ Ali! Mercimek yemeğine devam etMercimeğe, en sonları İsâ bMeryem olmak üzere yetmiş peygamber(as) bereketle duâ etmiştir
Yâ Ali! Yalan söylemekten çok sakınYalan söyleyince kurtulacağını zannetsen bile yalan söylemeDoğru söylemekle büyük zarâra gireceğini bilsen bile, yine doğruyu söyle
Yâ Ali! İnsanlar Rabbimize yaklaşıyoruz diye çalışıp kazandıkları zaman, sen de dünyada ve ahirette Allahü Teâlâ’ya yaklaşmak, derece ve kıymette onlardan önce olmak için iktisâb et, kazan
Yâ Ali! Sonu üzüntü ağlamak olmayan hiçbir sevinç, neş’e yoktur
Yâ Ali! Allahü Teâlâ seni, yarattıklarından hiç kimseyi süslemediği ve kendisine en sevgili gelen Zühd ile süslediDünya senden hiçbir şeye kavuşamaz
Yâ Ali! Sen Kâ’be gibisinHerkes Kâbe’ye varırKâ’be hiçbir yere gitmezHilâfet işini sana teslim etmek için bir kavim gelirse, kabul etEğer gelmezlerse, sen onların yanına varma!
Cennet üç kişiye müştaktır Bunlar Ali(kv), Ammar ve Selman’dır
Amr b Cümû(ra) Sultanı Kâinat(aleyhi efdalü’ssalevât vettahıyyât)’dan: Cennetin direği; Ali(kv) ve onun Ehli Beyti’dir
Yâ Ali! Kendim için râzı olduğum şeylere senin içinde râzı olurumKendim için beğenmediğim bir şeyi senin için de beğenmemCünûb iken, secde ve rükû ederken Kur’anı Kerim okumaSaçlarını örüp başının üzerinde topladığın halde namaz kılma
Yâ Ali! Sen İsâ(as) gibisinYahudiler ona buğz ettilerVâlidesi Meryem Hazretlerine hâşâ iftira ettilerNasâra, yani Hristiyanlar da onu çok sevdiler ve kendi makamından yükseğe çıkardılarBu hadisi HzAli(kv)’den Rebi’a bin Nâcid (ra) rivayet etmiştir
KAYNAK: Bu çok kıymetli metin Çehar Yârı Güzîn – Dört Büyük Halife – Bedir
Yayınevi Kitabı’ndan alınmıştır
(*): Definenin içinde bulunan değerli bir gerdanın düşen bir incisini, dalgıç kendi
yanında bulunan kesesinden çıkartarak eksikliği tamamlamak için yerine
koymuşturEn doğrusunu Allah(cc) bilir!
HzAli(kv) bildiriyor: Resulullah(sallahü aley ve sellem) bir gün beni huzuruna çağırdı:
Yâ Ali! senin bana yakınlığın, Harun peygamberin Musa(as)’a olan yakınlığı gibidir
Ancak benden sonra peygamber gelmeyecektirSana vasiyetler edeceğimDinlersen
şükür edenlerden olur ve şehid olursunAllahü Teâlâ seni kıyamet günü alim ve fâkih
olarak diriltir, buyurdu ve devamla:
Yâ Ali! Müminin üç alameti vardır:
1 Namaz kılmak,
2 Oruç tutmak,
3 Sadaka vermektir
Münâfıkta da üç alamet olur:
1 Herkesin yanında namaz kılarken rükû, secde ve diğer rükûnları tam olarak yapar; yalnız kılarken bunların hiçbirine dikkat etmez
2 Kendisini medhettikleri zaman işlerini seve seve, zevkle yapar
3 Allahü Teâlâ Hazretlerini başkalarının yanında zikredip, yalnız kalınca unutur
Münâfıkta üç alamet daha bulunur
1 Söylediği söz yalandır
2 Verdiği sözde durmaz
3 Emanete hıyanet eder
Yâ Ali! Zâlimde de üç alamet bulunur:
1 Kendisinden aşağı olanlara baskı yapar
2 Gücü yeterse başkalarının malını zorla alır
3 Nereden yeyip, nereden giyeceğini hiç incelemez, üzülmez
Kıskançlarda da üç hususiyet vardır:
1 Herkesin yanında , o kimseye yaltaklanır
2 Herkesin arkasından gıybet eder
3 Musibete düşen kimselere sevinir
Yâ Ali! Tembellerde de üç alamet vardır:
1 Allahü Teâlâ’ya yaptığı taatinde tembellik eder
2 Kusurlu amel eder Yaptığı da boşa gider
3 Namazı geciktirir, hatta vaktini de geçirir
Tövbe eden kimsenin de üç alameti vardır:
1 Harâmlardan sakınır
2 İlim öğrenmeye hırslı olur
3 Göğüsten çıkan sütün tekrar göğse girme ihtimali olmadığı gibi, tövbe ettiği günaha bir daha dönmez
Yâ Ali! Akıllı kimsede üç alamet bulunur:
1 Dünyayı aşağı görür
2 Cefâ, sıkıntı çeker
3 Sıkıntı, musibet geldiği zaman sabreder
Sabırlı kimsenin de üç alameti vardır:
1 Kendisini ziyaret etmeyenleri o ziyaret eder, sılahi rahim eder
2 Kendisini mahrum edenlere bağışta bulunur
3 Kendisine zulmeden karşı durmaz
Ahmak kimsenin de üç nişanı vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın farzlarında tembellik eder
2 Abes sözleri çok söyler
3 Allahü Teâlâ’nın mahluklarına çok eziyet verir
Yâ Ali! İyi bahtlı olan kimselerin üç nişanı vardır:
1 Yediği helâldir
2 Kendi şehrinde ilim meclisinde bulunur
3 Beş vakit namazı cemaatle kılar
Bedbaht olanın da üç alameti vardır:
1 Yediği haramdır
2 İlimden uzak olur
3 Namazı özürsüz olarak yalnız kılar
İyi işli kimselerin de üç alameti vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın taatinde acele eder
2 Haram ettiklerinden sakınır
3 Kendisine kötülük eden kimseye iyilik eder
Yâ Ali! Kötü işli olanın da üç alameti vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın emirlerini yapmakta gevşek davranır
2 Herkese zararı dokunur
3 Kendisine iyilik edene kötülükte bulunur
Salih kimse de üç husus bulunur:
1 Allahü Teâlâ Hazretleri ile iyi amel işlemek üzere sulh eder
2 İlmiyle dini kuvvetlendirir
3 Kendisi için beğendiğini başkaları için de beğenir
Yâ Ali! Sakınan, Müttâki kimsenin de üç alameti vardır:
1 Kötülerle beraber bulunmaktan kaçınır
2 Yalan söylemekten sakınır
3 Harama düşmek korkusundan helâlden sakınır
Günahkârların da üç alameti olur:
1 İşlerinde yanılır, hata eder
2 Oyun ve çalgı ile meşgul olur
3 Unutkan olur
Yâ Ali! Kara kalpli olan kişinin de üç nişanı vardır:
1 Zaiflere acımaz
2 Az şeye kanâat etmez
3 Vaaz ve nasihat ona tesir etmez
Sâdık olan kimselerin de üç hasleti vardır:
1 Yaptığı ibadetleri gizler
2 Müptela olduğu musibeti gizler
3 Yaptığı hayrı(sadakayı) gizler(*)
Fasıkta da üç belirti vardır:
1 Fitne fesadı sever
2 Halkın hastalık ve musibetini ister
3 İyi âmelden kaçar
Sûflilerin, aşağılık kimselerin de üç hali vardır:
1 Akrabasını azarlar
2 Komşularını incitir
3 Günah işlemeyi sever
Yâ Ali! Hak Teâlâ’nın merdûdu, reddettiği kimsenin de üç alameti vardır:
1 Çok yalan söyler
2 Halka sıkıntı verir
3 İşlerini başkalarına yükler
Âbid olanın da üç nişanı vardır:
1 Allahü Teâlâ’ya olan ta’zimi sebebiyle kendini zelil, aşağı tutar
2 Şehvetini arzularını terk eder
3 Allahü Teâlâ’nın rızası için huzurunda çok durmayı âdet eder
Yâ Ali! Muhlis olanın da üç hasleti vardır:
1 Gücü yeterse affeder
2 Malının zekâtını verir
3 Sadaka vermeyi sever
Bâhil, cimri olanın da üç alameti vardır:
1 Açlıktan korkar
2 Bir şey isteyenden, dilenciden korkar
3 Kendisine iyilik eden kimseye, içindekinin hilafına(aksine) dili ile hayır söyler
Yâ Ali! Sabırlı olanın üç alameti vardır:
1 Tâat etmeye sabreder
2 Günahları terk etmeye sabreder
3 Allahü Teâlâ’nın hükümlerine sabreder
Fâcir olanın üç alameti vardır:
1 Yemin etmekle öğünür
2 Kadınları aldatır
3 Çok bühtân, iftira eder
Yâ Ali! Seni sevenlerin üç nişanı vardır:
1 Malını sana feda eder
2 Canını senin için feda eder
3 Senin sırrını gizli tutar
Kâfirin de üç alameti vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın dininden şüphe eder
2 Allahü Teâlâ’nın sevdiklerine düşmanlık eder
3 Tâat ve ibadetten gafil olur
Rahmetten uzak olan kulun da üç nişanı vardır:
1 Allahü Teâlâ’nın mekrinden emin olur
2 Rahmetinden ümitsiz olur
3 Allahü Teâlâ’ya ve Resulüne muhalefet etmeyi kendisine adet eder
Yâ Ali! Affedilmiş kulun üç alameti vardır
1 Allahü Teâlâ’nın azabından korkar
2 Mekrinden çekinir
3 Sırf Allah için vâaz ve nasihatlerden titrer
Yâ Ali! Allahü Teâlâ’nın dergahında, insanların en iyisi herkese menfaati olandır En kötüsü kinli, gammâz ve kötü işli olandır Allahü Teâlâ’nın en sevdiği kimse, ömrü uzun, âmeli iyi olandırEn çok buğz ettiği kimse, dıştan iyi görünüp, içi bozuk olandır Zâhiri salâh ile süslü, bâtını günah ile doludur
Yâ Ali! Bundan daha kötüsü şerrinden kurtulmak için kendisine ikrâm olunan kimsedirBundan daha kötüsü, zenginlere ikrâm edip, fakirleri aşağı tutandır Zenginlere çeşitli, renkli ni’metlerle cömertlik ederFakirlere bir parça ekmek vermezBundan daha beteri, yalnız başına yeyip, kimseye bir şey vermeyendirBundan daha kötüsü, bir Müslüman kardeşine dostluk gösterip, sonra onu felâkete sürükleyen kimsedir
Yâ Ali! Üstünlük günâhları terk etmektedir Allahü Teâlâ Hazretlerinden korkmanın alameti, haramlardan sakınmaktırDoğru söyleyen kimsenin alameti, doğru söylemeyi, kızsa, sevinse bir ihtiyacı olsa bile âdet edinmektir
Yâ Ali! Beş şey gönlü öldürür:
1 Çok yemek
2 Çok uyumak
3 Çok konuşmak
4 Çok gülmek
5 Rızk için çok endişe etmekHarâm yemek imânı sürer, kalbi karartır
Beş şey kalbi karartırKalbin siyahlığı çok fazla olunca, Allah korusun kâfir olurBunlar:
1 Günâh üzerine günâh işlemek
2 Tok iken yemek yemek
3 Zulümle mal yığmak
4 Namazı tehir etmek
5 Sol eliyle yeyip içmek
Yâ Ali! Beş şey unutma meydana getirir:
1 Fare artığını yemek
2 Kıbleye karşı bevl etmek
3 Durgun suya bevl etmek
4 Kül üzerine bevl etmek
5 Harâm ile geçinmek
Sâdık olan kimselerin de üç alameti vardır:
1 İhlâs Sûresini çok okumak
2 Az yemek
3 İlim meclisinde bulunmak
4 Az pişmiş ekmek yemek
5 Gece namazı kılmak
Yâ Ali! Beş nesne kalbi aydınlatır, karanlığını giderir:
1 İlim meclisinde bulunmak
2 Elini yetim başına sürmek
3 Seher vaktinde çok istiğfar etmek, günahlarının afvını istemek
4 Çok yememek
5 Çok oruç tutmak
Beş şey, gözün nûrunu arttırır:
1 Kâbei Muazzama’ya bakmak
2 Kur’anı Kerim’e bakmak
3 Anne ve babanın yüzüne bakmak
4 Âlimin yüzüne bakmak
5 Akar suya bakmak
Yâ Ali! Beş şey insanı kocaltır, çöktürür:
1 Borcu çok olmak
2 Gamı, üzüntüsü çok olmak
3 Kadının nefesi erkeğe erişmek
4 Güzel kokuyu çok sürmek
5 Çok balgam gelmek
Yâ Ali! Cennet kapısında gördüm Nefsinin hevasına, arzularına muhalefet edenlerin yeri Cennet olur, yazılıydı Cehennem: Yâ Rabbi! Beni niçin yarattın? Diye sordu
Allahü Teâlâ: Cimri ve kibirliler için yarattım, buyurduCehennem: Yâ Rabbi! Elbette ben onlar içinim dedi
Yâ Ali! Allahü Teâlâ’nın rızâsı, annebabanın rızâsında, gadabı da yine onların gadabındadır
Yâ Ali! Komşunakâfir de olsa ikrâm etBunun gibi kâfir de olsa misâfirine ikrâm et, annenebabana, kâfir de olsalar, ikrâm etKâfir de olsa dilenciyi reddetmeŞüpheli şeyleri yiyenin dîni örtülü, kalbi kara olurHarâm yiyenin kalbi ölür, dîni köhne olurYakîni zaîf olurDuası perdelenmiş olurİbadeti az olur
Yâ Ali! Bir mücrim, günahkâr kul felâketine sebep olacak şeye dua etse, Allahü Teâlâ meleklerine : Bunun istediklerini verip, sesini kesin Bunun helâki, felâketi istediği şeydedir, buyurur Allahü Teâlâ bir kuluna gadab edince, ona harâm mal nasîp ederGadabı artınca ona bir şeytan musallat ederŞeytan o kulu dünya işleriyle meşgûl eder, dünyadaki işleri kolay olur, dinden uzaklaşırSonra da bu kul Allahü Teâlâ Gafûr ve Rahîmdir, der
Yâ Ali! Allahü Teâlâ bir kulunu severse, o kulun duasını geciktirir: Yâ Rabbi! Bu mü’min kulunun duâsını kabul buyur, derler Allahü Teâlâ :
“Benim kulumu bırakın, Siz ona benden çok mu acıyorsunuz? Ben onun dua ve tazarru’ etmesini seviyorumBen Âlim ve Hâbir’im, buyurur
Yâ Ali! Bir kimseye ölüm hâlleri geldiğinde, azaları birbirine selâm verirEsselâmü aleyke, ben öldüm, sen de öleceksin derlerBöylece ak tüyü kara tüyüne, ben öldüm yani ağardımSen de öleceksin der
Yâ Ali! Neş’eli olma! Allahü Teâlâ neş’eli olanları sevmezDaima gamlı, hüzünlü ol, Allahü Teâlâ gamlı kimseleri sever
Yâ Ali! Her yeni gün gelince, ey insanoğlu ben senin yeni gününümSenin üzerine şâhidim,derHer gece de insanoğluna böyle söylerO hâlde gün ve gece ile sohbeti iyi et Allahü Teâlâ’nın fadlından helâli isteHelâl istemek her mü’mine farzdırAbdest aldıktan sonra Kadir Sûresi’ni oku Allahü Teâlâ sana elli yıllık ibadet sevabı verirAyaklarını yıkadıktan sonra bana on kere salevât getiren kimsenin üzüntüsünü Allahü Teâlâ gidererek, onu ferahlandırırDuâlarını kâbul eder
Yâ Ali! Fecr ağarmadan önce ve gün doğmadan önce Allahü Teâlâ’yı zikredenlerin, günâhı gökteki yıldızlar sayısınca da olsa, Cehennem’de azâb görmelerine Hâk Teâlâ râzı olmaz
Yâ Ali! Sabah namâzını kılınca, güneş doğup yükselinceye kadar yerinde oturSonra iki rek’ât namaz kılarsın, Hak Teâlâ sana bir hac ve umre sevâbı ve Allah yolunda bin altın sadaka vermiş gibi sevâb verir
Yâ Ali! Hazarda ve seferde Duhâ namâzına devam etKıyâmet Günü Cennet’in şerefeleri üzerinden: “ Duhâ namâzını kılanlar nerededir? Cennet’e, Duhâ kapısından selâmet ve emniyet ile girsinler! Diye nidâ edilir Allahü Teâlâ bütün peygamberlerine Duhâ Namâzı’nı kılmalarını emir buyurmuştur
Yâ Ali! Cum’a günü gusleden kimsenin öbür Cum’aya kadar olan günâhlarını Allahü Teâlâ afvederO kimsenin kabrinde nûr, mîzanında ağırlık olurKulların Hak Teâlâ’ya en sevgili olanı, secdede: “ Yâ Rabbi! Ben nefsime zulmettimBeni afvetZirâ günâhları ancak Sen afvedersin, diyen kimsedir
Yâ Ali! İçki içen ile dostluk etme, o mel’ûndurZekâtını vermeyen kimse ile arkadaşlık etmeO, Allahü Teâlâ’nın düşmanıdırZirâ, onlar Kur’anı Kerim’de Bakara Sûresi’nin 279Ayeti Kerimesi’nde bildirildiği gibi: “İşte (böyle) yapmazsanız Allah’a ve Peygamberine karşı harbegirmiş olduğunuzubilin
Yâ Ali! Kur’ânı Kerim okurken ve duâ ederken sesini çok yükseltmeNamâz vakti gelince, hemen kılGeciktirirsen şeytan seni meşgul ederBunun gibi hâyırlı bir işe niyet ettiğin zaman hemen yap, yoksa şeytan seni o hayırlı işten men’eder
Yâ Ali! Bir işçi tutup çalıştırarak, ücretini tam vermeyenlerin emellerini, Allahü Teâlâ mahvederKıyamet günü de, ben onun hasmı olurumCebrail(as), insanoğlu olsaydım da yedi iş yapsaydım, demiştir:
1 Beş vakit namâzı cemâatle kılsaydım
2 Âlimler ile beraber bulunsaydım
3 Hastaları sorsaydım
4 Cenaze namâzı kılsaydım
5 Su dağıtsaydım
6 İki kimseyi barıştırsaydım
7 Yetimlere şefkat etseydim
Yâ Ali! Sen de bunları yapmaya hırslı ol
Yâ Ali! Bir yetim ağlayınca Arşı Mecid titrer Allahü Teâlâ:
“Yâ Cebrail! Bu yetimi ağlatanın Cehennemde yerini bul, ben de onu ağlatayımO yetimi güldürenin, sevindirenin Cennette yerini geniş etBen de onu sevindirip, güldüreyim, buyurur
Yâ Ali! Hak Teâlâ insanoğlunun bedeninde dilden iyi bir şey yaratmamıştırOnunla Cennete girilirAynı zamanda dil ile Cehenneme de girilir Dil bir yırtıcı hayvan gibidirOnu bir zindâna koymak lâzımdır
Yâ Ali! Her ayın 13,14,ve 15 günleri olan Eyyâmı Biyd’de oruç tutmağa devam etHak Teâlâ bu günlerde oruç tutanın yüzlerini beyaz ederO yıl tamamen oruç tutmuş gibi olur
Yâ Ali! İlimsiz ibâdet edenin zarârı fâidesinden çok olurBu sahrâda kendisine bir yol gösterici olmayan a’mayâ benzerDöner dolaşırSonunda kendisini bir dikenlik yerde bulur
Yâ Ali! Benim üzerime her gün yüz kere salevâtı şerife getiren kimseye, günâhları kebîre olsa dahi şefâat etmem vacib olur
Yâ Ali! Bir koyun sağacak kadar da olsa, gece namâzı kılmak, gündüz kılınan bin rek’ât namazdan daha efdaldirGece namâzı kılanların yüzleri gündüzün herkesten güzel olur
Yâ Ali! Hiçbir Müslüman’a lanet etmeHatta hiçbir canlıya lânet etme ki, lânet sana geri döner Allahü Teâlâ’nın ni’metlerine şükreden, belâlarına sabreden ve günâhlarına istiğfar eden kimse istediği kapıdan Cennete girer
Yâ Ali! Çok uyumak, kalbi öldürür, unutmayı arttırırÇok gülmek gönlü öldürür, vakâr’ı giderirÇok günâh işlemek kalbi karartır, pişmânlık verir
Yâ Ali! Başkasına ihtiyâcı olmayacak kadar dünyayı isteyen Sırat Köprüsü’nden yıldırım gibi geçer Allahü Teâlâ ondan râzı olurHarâmdan mal toplamak için dünyayı isteyen Allahü Teâlâ’yı gadablı bulurBir Müslüman’a iyi düşünce ve hulûsi kalp ile yemek veren kimseye, Allahü Teâlâ bin sevâp verir ve bin günâhını silerMazlûmun inkisârından, kalbinin kırılmasından çok sakınKâfir de olsa Hak Teâlâ mazlûmu kabul eder
Yâ Ali! Borcun az olsun! Borç din harâplığıdırBorçlu, gündüz zelil, gece gamlı, düşünceli olurCum’a gecesi Bakara Sûresi’ni okuyan kimseye yer ile gökler nûr ile dolarDuhân Sûresi’ni okuyan kimsenin işlediği ve işleyeceği günâhları afvolurYatacağın zaman Târık Sûresi’ni (Vessemâ’ı vettârık) okuyan yıldızlar sayısınca sevâba kavuşur
Yâ Ali! İhlâs Sûresi’ni çok okuBu sûre Kur’anı Kerim’in ışığıdırBir harfinde bin bereket ve bin rahmet bulunan Âyete’l Kûrsî’yi çok okuman vazifen olsunDünya ve âhiret şerrinden sana kifâyet edecek Haşr Sûresi’ni de çok oku
Yâ Ali! Üzüntülü vaktinde Allahü Teâlâ’yı zikretYemeğe tuz ile başlayıp tuz ile bitirTuz ölüm hariç, yetmiş derde devâdırZeytinyağı yeYeni ayı görünce tekbir ve tehlil getirip duâsını okuBir kimseden bir şey isteyeceğin zaman Âyete’l Kürsî’yi okuİleriye önce sağ ayağını at
Yâ Ali! Ümmetimden yedi kimse Cennete muhakkak girerler
1 Tövbe eden genç
2 Sadakayı gizli veren kimse
3 Harâmlardan kaçınan ve Duhâ namâzını kılan kimse
4 Malı gitse bile cemâatle bir vakit namâzını kaçırmağa râzı olmayan kimse
5 Allahü Teâlâ’nın korkusundan gözleri yaşla dolan kimse
6 Âlimler ile beraber bulunan kimse
7 Allah için bir mü’mini seven ve ikrâm eden kimse
Yâ Ali! Kırk gün geçtiği hâlde bir ilim meclisine gitmeyen kimsenin kalbi kararır, büyük günâh da işlerÇünkü kalb ilimle yaşarİlimsiz ibâdet olmazVera’ sahibi olmayan, yâni harâmlardan ve şüpheli şeylerden sakınmayan, günâh işlemesine mâni’ olamayan kimsenin yerin altında durması, üstünde durmasından iyidirYâni o kimsede îmânın bulunduğu belli olmadığından kabirde durması daha iyidirBir şeyi pişirince, iyi pişirYediğin zaman çok çiğne
Yâ Ali! Yağmur yağdığı zaman, kâfirler ile cenk olduğu zaman, Kur’anı Kerim okurken ve farz namâzlardan sonra dua etCehennemde, Kur’anı Kerim okuyup, âlim oldukları hâlde, mücrim olanların başlarını öğüten, demirden bir değirmen vardır
Yâ Ali! Hak ile hükmet Allahü Teâlâ’nın huzûrunda, zûlm ile hükmedenler için, azâptan yetmiş arşın uzunluğunda bir zincir vardırBu zincirin bir arşınını, büyük bir dağa koysalar, yanar kül olur
Yâ Ali! Yakın zamanda ümmetimden Râfızîler meydana çıkacaktırAshâbıma söven, dil uzatan kimselerin boynunu v! Onlar bu ümmetin yahudisidir
Yâ Ali! Hak Teâlâ, bir âmânın elinden tutanın yüz bin günâhını afvederÂmânın sol elini, sağ el ile tutmalıdırHak Teâlâ ikrâm ederek, âmânın elini tutana, bir sâliha ve itâatli kadın verip gönlünü hoş eder
Evinde bal, zeytinyağı ve çörekotu bulunan kimseye melekler istiğfar ederİçinde sûret, şarap, köpek bulunan eve melekler girmez, hiç misafîr girmeyen ve anababaya isyan edilen eve de girmezler
Yâ Ali! Yolculuğa ve harbe gideceğin zaman Yâsin Sûresi’ni ve on defa Kadr Sûresi’ni okuHak Teâlâ şeytanın şerrinden emin eder
Yâ Ali! Sana bir musibet geldiğinde: “ – Yâ Rabbî Senden Resulün ve Resülunün akrabası için istiyorumBeni ancak Sen kurtarırsın diye söyleSultanü’l Eshıya(kv):
Yâ Resulullah (aleyhi efdalü’ssalevat ve ekmelü’ttahıyyat) Senin akraban kimdir?
Her takî ve nakî (yani haramlardan sakınan temiz Müslümanlar) benim akrabamdır
Yâ Ali! Yalnız Rabbinden ümit edici olGünâhından başka bir şeyden korkmaSana bilmediğin bir şeyi sorduklarında, Allahü Teâlâ bilir demekten utanma
Yâ Ali! Hiç kimseyi ayıplamaCimri olmaGüler yüzlü olHerkese ikrâm et, cömert olMü’min yumuşak yüzlü ve cömert olurMünâfık kaba ve herkesi kötüleyici olurÜmmetimin cömertlerinin günâhları, güneşin buzu eritmesi gibi eriyecektir
Yâ Ali! Gayretli, kayırıcı ol Allahü Teâlâ gayretli olanları severCömert ol, Allahü Teâlâ cömertleri severCesâretli ol, Allahü Teâlâ cesâeretli olanları severSenden bir iş isteyen kimsenin işini yap
Yâ Ali! Eğer başın seni rahatsız edecek kadar çok ağrırsa, iki elini başının üzerine koyup Haşr Sûresi’nin sonundaki “Lev enzelnâ ayeti kerimesinden sonuna kadar oku
Yâ Ali! Mercimek yemeğine devam etMercimeğe, en sonları İsâ bMeryem olmak üzere yetmiş peygamber(as) bereketle duâ etmiştir
Yâ Ali! Yalan söylemekten çok sakınYalan söyleyince kurtulacağını zannetsen bile yalan söylemeDoğru söylemekle büyük zarâra gireceğini bilsen bile, yine doğruyu söyle
Yâ Ali! İnsanlar Rabbimize yaklaşıyoruz diye çalışıp kazandıkları zaman, sen de dünyada ve ahirette Allahü Teâlâ’ya yaklaşmak, derece ve kıymette onlardan önce olmak için iktisâb et, kazan
Yâ Ali! Sonu üzüntü ağlamak olmayan hiçbir sevinç, neş’e yoktur
Yâ Ali! Allahü Teâlâ seni, yarattıklarından hiç kimseyi süslemediği ve kendisine en sevgili gelen Zühd ile süslediDünya senden hiçbir şeye kavuşamaz
Yâ Ali! Sen Kâ’be gibisinHerkes Kâbe’ye varırKâ’be hiçbir yere gitmezHilâfet işini sana teslim etmek için bir kavim gelirse, kabul etEğer gelmezlerse, sen onların yanına varma!
Cennet üç kişiye müştaktır Bunlar Ali(kv), Ammar ve Selman’dır
Amr b Cümû(ra) Sultanı Kâinat(aleyhi efdalü’ssalevât vettahıyyât)’dan: Cennetin direği; Ali(kv) ve onun Ehli Beyti’dir
Yâ Ali! Kendim için râzı olduğum şeylere senin içinde râzı olurumKendim için beğenmediğim bir şeyi senin için de beğenmemCünûb iken, secde ve rükû ederken Kur’anı Kerim okumaSaçlarını örüp başının üzerinde topladığın halde namaz kılma
Yâ Ali! Sen İsâ(as) gibisinYahudiler ona buğz ettilerVâlidesi Meryem Hazretlerine hâşâ iftira ettilerNasâra, yani Hristiyanlar da onu çok sevdiler ve kendi makamından yükseğe çıkardılarBu hadisi HzAli(kv)’den Rebi’a bin Nâcid (ra) rivayet etmiştir
KAYNAK: Bu çok kıymetli metin Çehar Yârı Güzîn – Dört Büyük Halife – Bedir
Yayınevi Kitabı’ndan alınmıştır
(*): Definenin içinde bulunan değerli bir gerdanın düşen bir incisini, dalgıç kendi
yanında bulunan kesesinden çıkartarak eksikliği tamamlamak için yerine
koymuşturEn doğrusunu Allah(cc) bilir!