Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Hz. İbrahim Soyu

Hz. İbrahim Soyu
0
117

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Hz İbrahim Soyu
Hz İbrahim Soyu Nedir
Hz İbrahim Soyu Nerden Geliyor

Hz İbrahim Soyu

Hz İbrahim (as)'m soyu, tarihcilerin belirttiğine gore; İbrahim b Tareh b NahUr b Saruğ b Rau b Falığ b Amir b Şalıh b Erfahşed14 b Sam b Nuh ile bitmektedir Hz İbrahim (as) ile Hz NUh (as) arasında 1000 seneden fazla bir zaman dilimi vardır

Hz İbrahim (as)'m bu soyunu tarihciler Tevrat'tan aldıkları bilgilerle nakletmişlerdir15

Gorulduğu uzere tarihciler, Hz İbrahim (as)'m babasının ismini Tarehdiye nakletmektedirler Halbuki Kur'anı Kerim'de, Hz İbrahim (as)'ın babasının ismi Azerdiye gecmektedir16

Kur'an'dan nakledilen bu haber guvenilmesi gerekli olan Sahih bir haberdir17 Tarihcilerin, Hz İbrahim (as)'m babasının isminin Tareholduğuna dair ileri surdukleri goruşu ise Tevrat'a dayanarak nakletmişlerdir Tevrat ve İncil'de tahrif edildiğinden oturu muslumanlann yanında bu iki kaynağın başka goruşlerinde olduğu gibi bu goruşunde de bir sağlamlığı ve guvenilirliği yoktur Cunku Tevrat ve İncil'den nakledilen goruşlerin bir dayanıklılığı yoktur

Bu durum bazı tefsircilerin, tarihcilerin kervanı icerisinde gittiklerini gosteren garipsenecek durumlardan biridir Cunku bazı tefsirciler, tarihcilere dayanarak, Hz İbrahim (as)'ın babasının isminin Tareholduğunu iddia etmişlerdir Kur'an'da gecen Azerisminin ise, Hz İbrahim (as)'ın amcasının ismi olduğunu soylemişlerdir

Buna gore tefsirciler, Kur'an'da gecen Hz İbrahim (as)'m babasının isminin Azerolduğuna dair nassı, Hz İbrahim (as)'in peygamberlerin atası bir Peygamber olması vb bir sebepten dolayı ve Hz İbrahim (as)'m muşrik bir babanın oğlu olduğunu def etmek icin te'vil etmişlerdir Ustelik tefsirciler bu konuda buyuk bir caba sarfederek Hz İbrahim (as)'m babasının isminin Azerdeğil de Tareholduğuna dair bircok deliller de getirmişlerdir Halbuki Hz İbrahim (as)'ın muşrik bir babanın oğlu olması onun Allah katındaki makamına bir zarar getirmediği gibi şeref ve haysiyetini de azaltmaz Cunku hidayet ancak Allah'ın eliyledir Zira Allah, dilediğini sapıtır ve dilediğini de hidayete eriştirir Cunku Allah, hidayete erecekleri en iyi bir şekilde bilir

Buna bir ornek olması bakımından şoyle bir ornek verilebilir Firavun'un karısı Asiye, mumine bir kadın,18 Nuh'un oğlu Ken'an, kafir19 ve LUl'un karısı da kafir idi20 Bunların kafir olması, bu peygamberlerden hicbirinin şeref ve haysiyetine hicbir şekilde zarar vermediği gibi onların şeref ve haysiyet vb ozellliklerini de azaltmaz!!

Halbuki Resulullah (sav), Hz İbrahim (as)'m babasının isminin Azerolduğunu bize haber vermiştir Bu konudaki hadisi şerifi, Buharı şoyle rivayet etmiştir:

Kıyamet gununde İbrahim babası Azerile (babasının) uzeri tozlu ve siyahlı bir haide karşılaşacaktır Bunun uzerine ibrahim babasına:

Ben sana (dunyadayken) bana asi olma demedim mi? Diyecek Babası da, ona:

İşte bugun sana asi olmayacağım, diye cevap verecek Bunun uzerine İbrahim:

Ya Rabb! Sen bana insanlar diriltilecekleri gun beni rezil etmeyeceğini vaad etmiştin Şimdi Allah'ın rahmetinden cok uzak olan babamın vaziyetinden daha cok utanmayı gerektirecek hangi rusvaylık olabilir? diyecek Allah'da:

(Ya İbrahim) Ben cenneti kafirlere haram kılmışımdır, buyuracak Bundan sonra Yuce Allah tarafından:

Ya İbrahim! Şu iki ayağının altındaki nedir? Denilir Bunun uzerine İbrahim (ayağının altına) bakar ve ayaklan arasında kana bulanmış bir sırtlan gorur (ki İbrahim'in babası bu cirkin şekle cevrilmiştir) Bu cirkin manzara uzerine onun ayaklarından yakalanır ve ateşe (yani cehenneme) atılır21

İşte bu hadisi şerif, Hz ibrahirn (as)'m babasının isminin Azerolduğunu gosteren bir delildir Bu goruş, bunun dışındaki goruşe meylettirmeyen doğru olan goruştur

858,496Konular
981,666Mesajlar
29,738Kullanıcılar
myanardag0Son üye
Üst Alt