Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Hz.Lut hayatı kısaca ozeti

Hz.Lut hayatı kısaca ozeti
0
138

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Lut Aleyhisselam
Hz Lut
Hz Lut Hayatı

Kuranı kerimde ismi bildirilen peygamberlerden İbrahim aleyhisselamın kardeşinin oğludur İbrahim aleyhisselam ve ona inananlarla birlikte NemrUdun memleketinden hicret edip Şama geldikten sonra, Lut Golu yanındaki Sedum şehri halkına peygamber gonderildi İnsanlara İbrahim aleyhisselamın dinini tebliğ etti

İbrahim aleyhisselamla birlikte Babilden hicret edip, Şam diyarına geldikleri zaman Cebrail aleyhisselam gelerek Lut Golu civarındaki Sedum bolgesi ahalisine peygamber olarak gonderildiğini bildirdi İbrahim aleyhisselamdan ayrılarak Sedum bolgesine gitti

Bu beldede ahlaksız ve sapık bir millet turemişti Putlara tapıyorlar, soygun yapıyorlar, zayıfları eziyorlardı İğrenc olan livata (homoseksuellik; bugun tedavisi mumkun olmayan AIDS hastalığına sebeb olan cinsi sapıklık) yapıyorlardı Lut aleyhisselam onları cirkin işlerden menedip, doğru yola davet etti Bu husus Kuranı kerimde Şuara sUresi 161164 ayetlerde mealen şoyle bildirilmektedir:
“Kardeşleri Lut onlara: Allaha karşı gelmekten sakınmaz mısınız? Doğrusu ben size gonderilmiş emin, guvenilir bir peygamberim Artık Allahtan korkun ve bana itaat edin! Buna karşılık sizden bir ucret istemiyorum Benim ucretim alemlerin Rabbine aittir, dedi

Sedum halkı hazreti Lutun davetine uymadılar İsyan edenler arasında kendi hanımı da vardı O da kocası hazreti Luta inanmamıştı Kafirlerle bir olup, ona ihanet etmişti Bu azgın ve cinsi sapıklıkla uğraşan kavim, iman etmedikleri gibi hazreti Lutu ve ona inananları memleketlerinden kovmaya kalkıştılar Lut aleyhisselam bu kavme nasihat edip, doğru yola donmezlerse Allahu tealanın azabına uğrayacaklarını bildirdi Buna rağmen isyandan ve fuhuştan vazgecmediler Hatta hazreti Luta “Doğru sozlu isen bahsettiğin azabı getir de gorelim dediler

Sapık kavmin isyanının gittikce artması uzerine Allahu teala onları cezalandırmak icin melekler gorevlendirdi Bu melekler Cebrail, Mikail, Azrail aleyhisselam bir rivayete gore de Cebrail aleyhisselam ile birlikte on iki melekti once İbrahim aleyhisselama uğrayıp, kendisine bir oğlan evladı (hazreti İshak) verileceğini mujdelediler ve azgın Sedum halkını helak etmek uzere geldiklerini soyleyip ayrıldılar Oğle veya akşam vakti Sedum beldesine gidip hazreti Lutu buldular

nUr yuzlu genc delikanlı sUretinde hazreti Lutun evine gelince hazreti Lutun isyankar hanımı, durumu azgın Sedum halkına bildirdi Azgın Sedum halkı hazreti Lutun evinin etrafını sarıp misafirlerini bize teslim et diyerek musallat olmaya kalkıştılar Hazreti Lut onlara nasihat ettiyse de dinlemeyip kapıyı zorladılar Bunun uzerine melekler: “Ey Lut! Gercekten biz Rabbinin elcileriyiz Kalbini onlardan gelecek bir korku ve zarar ile meşgUl etme Onlar sana asla dokunamazlar Cebrail aleyhisselam dedi ki, hemen gecenin bir kısmında ev halkınla cık git ve icinizden hicbiri geri kalmasın, ancak hanımın haric, cunku kavmine isabet edecek azab ona da gelecektir Onların helak zamanı sabah vaktidir

Azgın kavim iceriye girmek icin kapıyı kırınca Cebrail aleyhisselam;“Ey Lut kapıyı ac ve geriye cekil gelsinler dedi Lut aleyhisselam kapıyı acıp geriye cekildi Cebrail aleyhisselam kanadını onlerine gerdi ve iceriye hucum eden azgınların gozleri aniden kor oldu, bunun uzerine şaşkın şaşkın kacışmaya başladılar Bu husus Kuranı kerimde Kamer sUresi 44 ayette mealen şoyle bildirilmektedir:
“Luttan kavmi, misafir melekleri istediler! Hemen biz onların gozlerini kor ettik (Anadan doğma gibi kor oldular) işte azabımı ve tehditlerimin akıbetini tadın dedik

Lut aleyhisselam kendine tabi olanlarla geceleyin Sedum beldesinden ayrılıp Sar şehrine gitti Cebrail aleyhisselam Sedum beldesini kanadıyla alt ust etti Uzerlerine şiddetli taş yağmaya başladı, nihayet hepsi helak olup gitti Bu hususta Kuranı kerimin Kamer sUresi 38 ayeti kerimesinde mealen; “Celalim hakkı icin, bir sabah vakti devamlı bir azab onları bastırıverdi Ve Hicr sUresi 737475 ayetlerde de; “Nihayet onları guneşin doğma vaktinde korkunc gurultu yakalayıverdi Hemen şehirlerinin ustunu altına gecirdik ve uzerlerine de camurdan pişmiş taş yağdırdık Elbette bunda keskin anlayışlılar icin ibret alametleri var buyrulmaktadır

Lutun aleyhisselam kavminin yaşadığı ve helak oldukları topraklar Kuranı kerimde altust olan memleket manasına gelen “Elmutefikat şeklinde zikredilmiştir Sedum beldesi altust olduktan sonra kaynarsular fışkırıp gol haline geldi Bu gun bu bolge, Lut Golu adıyla anılmaktadır Yahudi kaynaklarında ise bu belde (Sodom) ismiyle gecmektedir

Lut aleyhisselam, kavminin helakinden sonra, Şam bolgesine gidip, amcası İbrahimin (aleyhisselam) yanında yedi sene kaldı Sonra Hicaza gidip, seksen yaşında iken orada vefat etti Kabrinin, İbrahim aleyhisselamın kabrinin de bulunduğu Filistindeki Halilurrahmanda veya Mekkei mukerremede Kabe yanında Hatim denilen yerde olduğu rivayet edilir

Kuranı kerimde yirmi yedi ayette Lut aleyhisselamdan bahsedilmektedir

Lut aleyhisselamın mucizelerinden bazıları şoyledir:
1 Bulutsuz yağmur yağdırmıştır Kavmini doğru yola davet ettiği vakit, mucize olarak bulutsuz yağmur yağdırmasını istediler Duası kabul olunup, elleriyle goğe işaret etmesi vahyedildi Goğe işaret edince yağmur yağmaya başladı

2 Duası bereketiyle otsuz bir dağda ot bitmiştir Kavmi Lut aleyhisselamın koyunlarını otsuz bir dağa toplayıp başka yere salmadılar Hayvanlar aclıktan telef olmaya başlamıştı Hazreti Lut kuruyan dağda ot bitmesi icin dua etti ve yemyeşil otlar bitti Azgın kavmin koyunları o dağdan otlasa hemen olurdu Bu mucizesi ile kırk kişi iman etmiştir

3 Taşlar, cakıllar ve kum taneleri, Lut aleyhisselam ile konuşmuşlardır Kavminin isyanı uzerine taş parcaları dile gelip, “Kavminin iman etmeyeceği sizce muhakkak ise cenabı Hakka dua et, onları yakmak icin bizi ateş eylesin dediler

4 Kavmi, ona eziyet vermek icin uzerine ufak taşlar atardı Allahu tealanın koruması ile hicbiri ona dokunmazdı

5 Uzerine yattığı taşlar doşek gibi yumuşak olmuştur Kavmi, kendisini oldurmek icin karar verince ilahi emre uyarak onlardan uzaklaşıp bir dağa gitti Cok yorulduğundan bir yerde uyuyup kalmıştı Peşinden gelen yedi kişi, onu gorduklerinde sırt ustu yatmış, altında bulunan taşlar doşek gibi yumuşayıp cukurlaşmıştı Onu takip eden yedi kişi bu hali gorunce iman etmiştir

6 Lut aleyhisselam cok uzak yerlerde olan şeyleri gorup haber verirdi Cocuğu kaybolan biri gelip, nerede olduğunu sorunca dua etti Allahu teala da ona bildirdi O da, cocuğun olduğu yeri soyledi Bunun uzerine cocuğunu soran kimse iman etti

Ahmed bin Hanbel ve İbni Macenin bildirdikleri hadisi şeriflerde, Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, Lut kavmi hakkında buyurdu ki:
On şey vardır ki Lut kavmi onları yapmış ve o yuzden helak edilmiştir Ummetim ise onlara bir de kendisi katar Bunlar; livata (erkek erkeğe munasebet), fındık gibi taşları sapanla atmak, guvercinle (kumar) oynamak, def calmak, (kadınlar icin duğunlerde ruhsat vardır) icki icmek, (ozursuz) sakal kesmek, (emredilenden fazla) bıyık uzatmak, ıslık calmak, el cırpmak, (erkekler icin) ipek gomlek giymek bir tane de ummetim ilave eder ki; o da kadın kadına munasebette bulunmaktır Lut kavminin işini (livata) yapan melundur Benden sonra ummetim hakkında en korktuğum şey Lut kavminin yaptığını yapmalarıdır

858,464Konular
981,127Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt