Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Hz. Lut Peygamberin Hayatı

Hz. Lut Peygamberin Hayatı
0
100

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Hz Lutun hayatı,Hz Lut Peygamberin Hayatı,HzLut Aleyhisselam,Hz Lut'un Hayatı,HzLut Aleyhisselam hayatı,lut peygamber

HZ LUT (SA)

1 Hz Lut hakkinda genel bilgiler
Kur'ani Kerimde bildirilen peygamberlerden olan Hz Lut, Ibrahim aleyhisselamin kardesi Haran'in ogludur Halilallahla birlikte Nemrud'un memleketinden hicret edip Sam'a geldikten sonra (bkz HzIbrahim), Lut golu yakinindaki Sedum sehri halkina peygamber olarak gonderildi Insanlara Ibrahim aleyhisselamin dinini teblig etti

2 Hz Lut'un hikayesi
Hz Lut ailesini toplayip Ibrahim aleyhisselamla Sam'a hicret ettikten sonra Allah tarafindan Lut golunun guneybati tarafinda bulunan Sedum sehrinin halkina peygamber olarak gonderiliyor Bu kavim cok azgindi ve erkeklerle munasebeti adet haline getirerek livata fiilini isliyordu Bu is icin de bilhassa genc delikanlilar uzerinde kotu emel besliyorlardi Hz Lut kavmine teblige basladi: « (Allah'a karsi gelmekten) sakinmaz misiniz ? Bilin ki ben size gonderilmis guvenilir bir elciyim Artik Allah'a karsi cikmaktan sakinin ve bana itaat edin Rabbinizin sizler icin yarattigi eslerinizi birakip da, insanlar icinden erkeklere mi yaklasiyorsunuz ? Dogrusu siz siniri asmis (sapik) bir kavimsiniz » Fakat onlar dinlemediler ve « Ey Lut ! (bu davadan) vazgecmezsen, iyi bil ki, surgun edilmislerden olacaksin ! » dediler Lut aleyhisselam onlari azaptan korkuttugu halde onlar inanmadilar ve sapikliklarina devam ettiler ve boylece Allah'in azabini hak ettiler Allah'in elcileri Cibril, Mikail ve Israfil Ibrahim aleyhisselama mujde (bkz Hz Ibrahim) ile geldiler ve ona Lut kavmini helak edeceklerini bildirdiler Onun da Lut aleyhisselamdan korkmasina karsilik Her halde onu ve ehlini kurtaracagiz Ancak karisi oteki zalimler zumresinden diye cevap verdiler Hz Ibrahim'den ayrildiktan sonra genc delikanli oalark Lut aleyhisselam misafir oldular Hz Lut onlari evine aldi Kavmi guzel ve genc delikanlilari gorunce pis olan hisleri hortladi ve Lut peygamberin kapisina dayandilar ve ondan kendilerine bu delikanlilari teslim etmelerini istediler: «Lut'un kavmi, kosarak yanina geldiler Daha once de kotu isleri yapmaktaydilar (Lut):Ey kavmim ! Iste sunlar kizlarimdir (onlarla evlenin); sizin icin onlar daha temizdir Allah'tan korkun ve misafirlerimin onunde beni rezil etmeyin ! Icinizde akli basinda bir adam yok mu ! dedi » Fakat onlar dinlemediler ve « Dediler ki: Senin kizlarinda bizim bir hakkimz olmadigini biliyorsun Ve sen bizim ne istedigimiz elbette bilirsin » Lut aleyhisselamin gucsuzlugune yavunmasi uzerine«() dediler ki: Ey Lut! Biz Rabbinin elcileriyiz Onlar sana asla dokunamazlar Sen gecenin bir kisminda ailenle (yola cikip) yuru Karindan baska hicbiri geride kalmasin Cunku onlara gelecek olan (azap) suphesiz ona da isabet edecektir Onlara vadolunan (helak) zamani, sabah vaktidir » Sedum kavminin helaki sabah vakti geldigi zaman gerceklesti O sehir'in alti ustune gecirildi ve uzerlerine taslar yagdirildi Lut aleyhisselamla olanlar kurtarildi, karisi ise belasini buldu Hz Lut daha sonra Hicaz havalisine gitmekle emrolundu ve vefatina kadar orada kaldi Peygamberimiz (sav) buyurmustur ki: « On sey vardir ki, Lut kavmi onlari yapmis ve o yuzden helak edilmistir Ummetim ise onlara bir de kendisi katar Bunlar livata, findik gibi taslari sapanla atmak, guvercinle (kumar) oynamak, def calmak, icki icmek, (ozursuz) sakal kesmek, (emr edilenden fazla) biyik uzatmak, islik calmak, el cirpmak, (erkekler icin) ipek gomlek giymek, bir tane de ummetim ilave eder ki; o da kadin kadina munasebette bulunmaktir » ( Ramuz) Baska bir hadisi serifinde de iki cihan serveri peygamberimiz Muhammed Mustafa (sav) buyurmustur ki: « Benden sonra en korkutugum sey ummetimin Lut kavminin yaptigini yapmalaridir » (Tirmizi, Ibni Mace) Kitabi Mukaddes'teki cok ve pis yalanlarla dolu Lut aleyhisselamin hikayesi Tesniye bolumunun 13 babinin 113 noktalarinda ve 19 babinda okunabilinir