Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hz Muhammed'in Dilinde Dualar

Hz Muhammed'in Dilinde Dualar
0
85

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Hz Muhammedin dilinden dualar
Peygamber efendimizin dilinden dualar
Peygamber efendimizin ettiği dualar

Ey Allahım! Ey yedi goklerin Rabbi! Ey yuce arşın Rabbi! Ey bizim ve her şeyin Rabbi! Ey Tevrat'ı, İncil'i ve Kur'an'ı indiren!

Sen ilksin ve senden once hicbir şey yoktur Sen sonsun ve senden sonra hicbir şey yoktur Sen belirginsin ve senin otende hicbir şey yoktur Sen gizlisin ve senin dışında hicbir şey yoktur Beni borctan kurtar ve beni yoksulluktan esenliğe cıkar1

ACIKLAMA

Bu peygamber duası, Hz Fatıma' nın bazı isteklerine cevap olarak ona oğretilen dualardan biridir

Duada “yedi gokler denmesinin fizik ilimler acısından bir anlamı yoktur Buradaki 7 rakamı, henuz tam acıklık kazanmamış bir ayırım ve sıralamanın ifadesi olmaktadır Esasen 7 rakamı cokluğa işaret eder Deneysel ilimlerin henuz ulaşamadıkları pek cok sır, evren bunyesinde saklı durmaktadır 7 gok, 7 ayrı plan, 7 ayrı varlık kategorisidir Uc boyutlu alemimizin ustundeki varlık planlandır ki, deneysel ilimler henuz bunları acıklayamıyor Din, bir vahiy urunu olarak, bunların varlığına dikkat cekmekte, insanoğlu gayret ve tetkikleri sayesinde bu sırları zamanla cozmektedir Kur'an ve hadis bu gibi sırlara işaret eder, ancak vahyin değil aklın tetkik alanı icine giren bu sırlara son acıklamayı getirmez Onu yapacak olan akıldır Bu yuzden Kur'an, insandan, bir İlahi gorev olarak, aklını kullanmasını ısrarla istemektedir

Arş da henuz tam acıklığa kavuşmamış kavramlardan biridir 2 Bazı islam buyuklerine gore arş, insanın kalbidir ki evrensel oluşların tumu onun cevresinde dolanıp durur ve bu yuzden o, Allah'ın da surekli yuzunu donup baktığı bir nazargahtır

Bu hadiste Allah'tan ilk, son, gizlive acıkolarak birbirine zıt gibi gorulen niteliklerin sahibi olarak bahsedilmiştir Bu beyan, insanın Allah'ı idrakinin tavır ve seyrini gostermesi bakımından ilginctir Yine bu hadisten anlıyoruz ki Allah, insanoğlunun kavradığı ve kavrayamadığı şeyleri kuşatan kulli ve erişilmez kudrettir

Allahım! Butun ovguler (hamdler) sana mahsustur Sen yerin, goklerin ve bunlarda bulunan her şeyin sahibi ve mutasarrıfısın Hamd sanadır, Allahım! Sen goklerin ve yerin ve bunlarda bulunan şeylerin aydınlığısın Hamd sanadır, Allahım! Sen goklerin ve yerin ve bunlar icinde bulunan her şeyin sultanısın Hamd sanadır, Allahım!

Sen Hak’sın Vaadettiklerin haktır Senin huzuruna geleceğimiz muhakkaktır

Sozun haktır Allahım, cennetin, cehennemin haktır

Peygamberler hak, onlardan biri olan Muhammed haktır

Kıyamet hak, haşir ve neşir haktır

Allahım, sana teslim oldum, sana inanıp bağlandım, sana guvenip dayandım, sana donup yoneldim, senin lutfettiğin delillere dayanarak tartıştım, her işimde seni hakem yaptım

Beni bağışla, gecmiş, gelecek gizli ve acık surcmelerimi affet İlk sen, son yine sensin Senden gayrı tapılacak yoktur3

119 Allahım! Beni oğrettiğin şeylerden yararlandır ve bana, yararlı olacak şeyleri oğret İlmimi artır, Allahım Her turlu hamd, her yerde ve her zaman Allah'adır

Cehennem azabından Allah'a sığınırım

ACIKLAMA

Bu hadisi şerif iki noktaya dikkat cekmektedir:

1 Mumin, surekli ilim peşinde koşacaktır,

2 İlim, insan hayatına yararlı olduğu surece makbuldur İnsanın mutsuzluğuna, perişanlığına sebep olan ilim, sadece kuru bilgidir ve ondan hayır gelmez

İslam duşuncesi, insan hayatına hizmet sunacak yararlı bilgileri kutsarken şunu gostermek peşindedir: Gaye insandır, insanın mutluluğudur Her şey bu mutluluğa bir şeyler kattığı surece makbuldur İlim de oyledir Eşya ve olayların bazı inceliklerini bilme şeklinde bir hunerler serisi, insanın aleyhine kullanıldığında, ilim olmaktan cıkar; musibet olur İşte bunun icindir ki, Hz Peygamber, ilim ve bilgine en buyuk saygıyı gostermek gerektiğini oğretir ve ilim peşinde olmayı ibadetlerin en yucesi diye nitelendirirken bir yandan da insana mutluluk getirmeyecek kuru bilgiden Allah'a sığınmıştır

İnsanlık, Hz Muhammed'in bu tavrının ne kadar onemli bir gerceğe dikkat cektiğini, yaşadığımız yuzyılda cok iyi anlamıştır Hiroşima'da milyonları mahveden bomba, sivil hedeflere atılıp yuz binleri zehirleyen kimyasal bombalar ve daha bir yığın felaket ve olum getiren unsur faydasız bilgi ye ornekler halinde gozler onundedir

Anlaşılmaktadır ki insana kuru bilgiyi vermek, mutlu bir gelecek icin yeterli değildir İnsanı; gonul zenginlikleriyle, insan sevgisiyle, kısaca erdemlerle donatmak lazımdır Hz Peygamber'in işaret etmek istediği nokta da budur Aksi halde, kuru bilgi, insanlığın gozyaşlarını daha cok akıtacaktır: Bomba yağdırarak, tetik cekerek, zehir kusarak

120 Allahım, verdiğin rızıklara kanaat etmemi nasib et Hatalarımı ort Bana surekli afiyet ihsan et Beni affet ve ruhumu kabzettiğin zaman bana merhamet et Allahım; beni, takdir etmediğin bir şeyi talep eder halde dunyadan ayırma Takdir ettiğin şeyin bana ulaşmasını da kolaylaştır, Rabbim Allahım, cocuklarımı ve bana hakkı gecmiş olanları, benden hayırlı memnunlukla memnun kıl Allahım, beni, kendisi icin yarattığın şeye vakit ayıracak hale getir ve beni, kendime zorla meşgale edindiğim şeyle oyalama Bana azap etme Rabbim Senden af diliyorum Beni mahrum bırakma Senden yardım istiyorum Allahım, nefsimi nefsimde zelil kıl ve senin sanını benim benliğimde yucelt Bana senin onunde boyun eğmeyi, senin rızan icin hareket etmeyi, senin hoşlanmadığın şeyden uzak durmayı ilham et, ey merhametlilerin en merhametlisi!0

ACIKLAMA

Bu dua hadis, insanın madde ve ruh zaferine giden yolu gostermiş, mutluluğun sırlarını toplamış bir kelamdır Belli başlı noktalara işaret edelim:

Surekli afiyet isteniyor: Hz Peygamberin bu afiyet konusunda hassas olduğunu goruyoruz O, tek başına zenginlik, guzellik, mevki vs istemeyi değil, afiyet istemeyi oğutlemiştir Bu neden boyledir?

Tek başına hicbir değer mutluluk getirmez Mutluluk bir seri değerin vucut verdiği bir kompozisyondur

Kaynak:
Kendi Dilinden Hz Muhammed; ProfYaşar Nuri Ozturk​

858,497Konular
982,018Mesajlar
30,001Kullanıcılar
juhjhbjnSon üye
Üst Alt