Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hz Muhammed'in en sevdiği isimler

Hz Muhammed'in en sevdiği isimler
0
93

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
hz muhammed'in sevdiği isimler,
peygamber efendimizin en sevdiği isimler

Ebu'dDerda (radıyallahu anh) anlatıyor: ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdu ki: Sizler kıyamet gunu isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle cağırılacaksınız oyleyse isimlerinizi guzel yapın

Ebu Davud, Edeb 69, (4948)

113 İbnu Omer (radıyallahu anh) anlatıyor: ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: Allah'ın en ziyade sevdiği isimler Abdullah ve Abdurrahman'dır

Muslim, Adab, 2, (2132); Ebu Davud Edeb 69, (4949); Tirmizi, Edeb 64, (2835)

114 Ebu Vehb elCuşemi (radıyallahu anh) anlatıyor: ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: Peygamberlerin isimleriyle isimlenin Allah'ın cok sevdiği isimler Abdullah, Abdurrahman'dır En sadık olanları da Haris ve Hemmam isimleridir En cirkinleri de Harb ve Murre isimleridir

Ebu Davud, Edeb 69, (4950) Metin Ebu Davud'a aittir, Nesai'de muhtasar olarak kaydedilmiştir (Hayl 3 (6, 218, 219))

115 Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: Allah katında en duşuk (ahna') isim Meliku'lemlak (mulklerin maliki) ismidir Allah'tan başka Malik yoktur

Sufyan merhum dedi ki: Şahan Şah bunun orneğidir

Ahmed İbnu Hanbel merhUm dedi ki: Ebu Amr merhum'a, ahna'ne demek diye sordum, bana en duşukdiye cevap verdi

Buhari, Edeb 114; Muslim, Edeb 20, (2143); Ebu Davud, Edeb 70, (4961); Tirmizi Edeb 65, (2839)

116 Muslim'in bir diğer rivayetinde şoyle buyrulmuştur: Kıyamet gunu, Allah'ın en ziyade kızacağı en kotu kimse, adı Meliku'lemlak (Şehinşah) olan kimsedir Allah'tan başka Malik yoktur

(Adab 21)

117 Hz Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesar, Nafi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti Sonra onun bu mevzuda sukut ettiğini gordum Sonra da yasaklamadan vefat etti

Bu hadisi Muslim, Adab 13, (2138); ve Ebu Davud, Edeb, 70, (4960) rivayet ettiler Hadisin metni Muslim'e aittir

Ebu Davud'un rivayetinde şu ziyade mevcuttur: Zira kişi Bereket burada mı?diye sorar da hayır yok!diye cevap verirler

118 Hz Omer (radıyallahu anh)'in azadlı kolesi Eslem anlatıyor: Hz Omer (radıyallahu anh), bir oğlunu Ebu İsa kunyesini kullandığı icin dovdu Ote yandan Muğire İbnu Şu'be (radıyallahu anh), Ebu İsa kunyesini kullanıyordu Hz Omer (radıyallahu anh) ona Ebu Abdillah kunyesini kullanman sana yetmez mi?dedi Muğire: Bana Ebu İsa kunyesini takan Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'dircevabını verince, Hz Omer: Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in gecmiş gelecek butun gunahları affedilmiştir Biz ise bundan boyle sıkıntıdayızdedi Olunceye kadar Muğire'yi Ebu Abdillahdiye kunyeledi

Ebu Davud, Edeb 72, (4963)

119 Yahya İbnu Sa'id (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) bol sutlu bir deve hakkında: Bunu kim sağacak?diye sordu Bir adam ayağa kalkmıştı ki Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) İsmin ne?dedi Adam: Murre (acı)!deyince, ona: Otur!dedi Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) tekrar Bunu kim sağıverecek?diye sordu Bir başkası ayağa kalktı, ben sağacağım diyecekti Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) ona da: ismin nedir?diye sordu Adam: Harb!diye cevap verdi Ona da Oturdedi

ResUlullah (aleyhissalatu vesselam): Bu deveyi kim bize sağıverecek?diye sormaya devam etti Bir adam daha kalktı Ona da ismini sordu Ya'iş (yaşıyor!)cevabını alınca ona: Sen sağdiyerek musaade etti

Muvatta, İsti'zan 24 (2, 973)

alıntı

858,497Konular
982,554Mesajlar
30,291Kullanıcılar
rovulationSon üye
Üst Alt