Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hz Yunus Balığın Karnında

Hz Yunus Balığın Karnında
0
118

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
HzYunus ve Balık
Hz Yunus Balığının Karnında Yaptığı Dua

Yunus aleyhisselam, Allahu Teala tarafından Asur medeniyeti merkezlerinden Ninova ahalisini doğru yola davet icin memur edilmişti

Ninovalılar buyuk bir şer ve fesad icerisinde olduklarından Allahın elcisinin sozlerine kulaklarını tıkadılar Hz Yunus bunun uzerine cok gadaplandı, kızdı ve Allahu Tealadan izin gelmesini beklemeden orayı terkedip kactı, Yafaya geldi, sahiplerinin Tersise gitmek istedikleri bir dolu gemi buldu, ucretini verdi ve gemiye bindi

Yolculuk devam ederken buyuk bir fırtına koptu, dalgalar coğaldı; gemi batacak hale geldi Gemiciler telaşa kapıldılar, gemiyi hafifletmek icin ağır eşyaları denize atmaya başladılar O sırada Yunus aleyhisselam da geminin altına inmiş uykuya dalmıştı Kaptan durumdan haberdar edip
*Rabbına dua et, ola ki bizi bu halden kurtarır da helak etmez» dedi Gemidekiler,
*Bize bu felaket kimin sebebiyle geldi? Bunu bilmek icin aramızda kura atalım, dediler, Atılan kura Hz Yunusa duşmuştu, bunun uzerine;
«Anlat bize, sen ne yaptın, nereden gelip nereye gidiyorsun, hangi koyden hangi soydansın?» dediler O vakit onlara
*Ha ben karayı ve denizi yaratan goklerin ilahı Rabbın kuluyum» dedi ve başından gecen hadiseyi anlattı Onun uzerine gemidekiler cok korktular ve «Niye oyle yaptın?» diye kendisini ayıpladılar Sonra ona,

*Bu denizin durulması icin sana ne yapalım?» dediler Yunus aleyhisselam da
*Beni denize atın fırtına durur, cunku bu buyuk fırtına benim icin oldu» diye cevap verdi Adamlar buna rağmen gemiyi karaya cekmek istediler, muvaffak olamadılar Nihayet Hz Yunusu tuttular, gemide bulunanların kurtulması icin kendi rızasıyla denize attılar, derhal deniz duruldu Ve buyuk bir balık, Allahu Tealanın emriyle Hz Yunusu yuttu
Yunus aleyhisselam balığın kanunda hatasını anladığı, Rabbından izin almadan kavmine kızıp kactığı icin kendini cok ayıplıyor, kınıyor, pişman oluyor;
*Allahım, senden başka ilah yoktur, tesbih(zikir) ancak sanadır, muhakkak ki ben haddini aşanlardan oldum» diye nida ediyordu Fakat sadece burada değil, oteden beri Rabbına teşbih ile zikredicilerden olduğu icin balığın karnında uc gun uc gece kaldı ki, bu Allahu Tealanın bir peygamberini hapsedişinin bir ifadesiydi
Allahu Tealayı oteden beri teşbih ettiği icin mahlUkatın tekrar diriliş gunune kadar burada kalması mumkun iken, kalmadı ve boyle kısa bir muddetten sonra yine Allahu Tealanın emriyle balık tarafından acık, boş bir sahaya bırakıldı
Yunus aleyhisselam balığın karnından karaya cıktığı zaman hasta bir halde idi ve Allahu Teala kendisine bir siper olarak, uzerinde bal kabağı cinsinden bur bitki bitirdi, orada istirahat etti Daha sonra kactığı kavmine hakkı bildirmesi icin tekrar memur edildi ki, onların nufusu yuz bini geciyordu Hz Yunus kavmini Allahın azabını haber vererek imana davet etti Onlar da bunun uzerine yeis halinde iman ettiler ve bir zamana kadar omur surduler

Hz Yunus kıssasında dikkate şayan bir husus vardır ki, o da yeis halinde imanın makbul gecmesi, yalnız Yunus aleyhisselamın kavmine mahsus olmasıdır

Hz Yunus'un (AS) Balığın Karnında Yaptığı Dua

La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu minezzalimin

Senden başka hicbir ilah yoktur Seni tenzih ve tesbih ederim Ben zalimlerden oldum

(Enbiya Suresi, 87ayet)

858,497Konular
981,901Mesajlar
29,927Kullanıcılar
kalender1221Son üye
Üst Alt