Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hz. Yusuf Ayetleri

Hz. Yusuf Ayetleri
0
320

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Hz Yusuf İle İlgili Ayetler
Hz Yusuf suresi

Kur'an'da ismi geçen Beni israil peygamberlerinden biri
Hz Yûsuf Kurân'da normal geçen peygamberlerden birisi olup, Yakub Peygamber'in ogludur Nesebi Hz ibrahim'e dek varir (Kamil Servet, Tecrid Tercemesi, IX, 139)

Kur'âni Kerîm'de kendi adini tasiyan bir sûre vardir Tamami 111 âyet olan bu sûrenin 98 âyeti (4101) Hz Yûsuf'tan bahseder Bu âyetlerde anlatildigina kadar Hz Yûsuf'un hayat hikâyesi özetle söyledir:

Hz Yûsuf'un on bir tane erkek kardesi vardi Yûsuf fevkalâde güzel ve son derece zekî idi Babalari Hz Yakub en fazla Yûsuf'u seviyordu Bu sevgiyi agabeyleri kiskaniyorlardi

Yûsuf (as) bir gece rüyasinda on bir yildizin, günes ve ayin kendisine secde ettiklerini gördü Bu rüyayi babasina anlatti Babasi rüyanin, Hz Yûsuf'un büyük bir adam olacagina isaret oldugunu anladi ve Yûsuf'a rüyasini agabeylerine anlatmamasini tembihledi Fakat, agabeyleri bundan haberdar oldular ve Yûsuf'u öldürüp bir yere atmayi planladilar Babalarindan müsade alarak, gezip eglenmek bahanesiyle Yûsuf'u alip kirlara,götürdüler Onu bir kuyuya attilar, gömlegini da kana bulayarak, Yûsuf'u kurt kaptidiye babalarina yalan söylediler
Kuyunun yanindan geçmekten olan bir kafile Yûsuf'u buldu ve köle olarak satmak üzere alip, Misir'a götürdüler Orada eksik bir fiyatla onu Azîz (maliye bakani)'e sattilar

Azz'in hanimi Yûsuf'a göz koydu Onu kendisiyle beraber olmaya çagirdi Yûsuf (as) bunu kabul etmeyince, ona kötüleme edip kocasina sikayet etti ve hapse attirdi

Hz Yûsuf senelerce hapiste kaldi Orada hükümdarin serbetçisi ve asçisi ile tanisti Onlarin gördükleri dünyalarin yorumunu yapti Birisinin, kurtulup efendisinin hizmetine devam edecegini, digerinin ise öldürecegini söyledi Sonunda dedigi çikti Hz Yûsuf, kurtulana, kendisini efendisinin yaninda anmasini istedi

Hükümdar bir gece rüyasinda yedi zayif inegin yedi semiz inegi yedigini ve yedi yesil basakla yedi kuru basak gördü Bu rüyanin yorumunu yaptirmak istedi Hz Yûsuf'un rüya yorumu yaptigini ögrendi ve onu hapisten çikarip, rüyasini anlatti Hz Yûsuf, yedi yıl bolluk olacagini, pesinden gelen yedi senenin ise kitlikla geçecegini söyledi Bunun üzerine hükümdar, Hz Yûsuf'u maliye bakanligina getirdi Yûsuf (as) bolluk yillarinda bütün ambarlari zahire ile doldurttu; kitlik yillari gelince bu zahireyi halka dagitmaya basladi Ayni kitlik, Hz Yûsuf un babasinin memleketi olan Ken'an diyarinda da yasandi

Yûsuf (as)'un kardesleri de zahire edinmek için iki defa Ken'an ilinden Misir'a geldi Sonunda Yûsuf (as) kardeslerine kendini tanitti ve onlari affettigini belirterek, Bugün azarlanacak degilsiniz, Allah sizi bagislar, o merhametlilerin merhametlisidir(Yûsuf, 92) dedi Yûsuf (as), babasi, annesi ve kardeslerinin tamamini Misir'a davet etti

Ailesi Misir'a vardiginda Yûsuf (as) anne ve babasini tahta oturttu; diger onbir kardesi ise Hz Yûsuf'un önünde egildiler O zaman Yûsuf (as); Babacigim, iste bu vaktiyle gördügüm rüyanin çikisidir; Rabbim onu gerçeklestirdi seytan benimle kardeslerimin arasini bozduktan sonra, beni hapisten çikaran, sizi çölden getiren Rabbim, bana pek çok iyiliklerde bulundu Dogrusu Rabbim, dilegine lütufkardir O süphesiz, bilendir, hâkimdir(Yûsuf,100) dedi Bu sekilde israil ogullari, Filistin'den Misir'a gelip yerlesmis oldu Bir süre sonra Yakub (as) vefat etti Yûsuf (as), Allah Teâlâ'ya söyle münacatta bulundu: Rabbim, bana hükümdarlik verdin, rüyalarin yorumunu ögrettin Ey göklerin ve yerin yaratani! Dünya ve âhirette koruyanim sensin! Benim canimi, Müslüman olarak al! Ve beni iyilere kat!(Yûsuf, 101) Yûsuf (as)'un yaşam hikayesi Kur'âni Kerîm'de Ahsenü'lKasas, Kissalarin en güzeliünvanini aldi Öyle fazla olaylari taşıyan bu yaşam hikâyesi için Allah Teâlâ söyle buyurdu: Ândolsun ama, Yûsuf ve kardeslerinin olayinda, soranlara nice ibretler vardir(Yûsuf, 7)

Yûsuf (as)'un defnedildigi yer, rivâyetlere tarafından, Ibrahim (as)'in medfun bulundugu Kudüs yakinlarinda Halilü'rRahman kasabasindadir *