İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, "28 milyarın üzerinde bir borcumuz var şu anda. Bu 28 milyarlık borcun doğal ki kısa vadeli planı olan borçlar da var, orta-uzun vadeli ödeme planı olan borçlar da var" açıklamasında bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, gazetecilerle bir ortaya geldi.
İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, son yurt dışı ziyaretlerini, belediyecilik ve finansal gelişmeler ile ilişkilerini konuşmak ve kıymetlendirmek üzere Tunuslu Hayreddin Paşa Konağı'nda bir basın toplantısı düzenledi. İBB Lideri konuşmasının akabinde, İstanbul'da vazife yapan yabancı ve ulusal basın temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
"20 MİLYARIN ÜZERİNDE KAYNAK GEREKSİNİMİMİZ VAR"
Bir gazetecinin kaynak muhtaçlığının ne kadar olduğu sorusuna İmamoğlu, "öncelikle kaynak muhtaçlığını kümülatif olarak şöyle tabir edebilirim. 20 milyar liranın üzerinde bir kaynak gereksinimi. Arkadaşlarımızın hesabına nazaran, bu bahsettiğimiz projelerin tümü ile ilgili. Bunun yaklaşık yanılmıyorsam 11-12 milyarı duran metro yapıları ile ilgili. Dolayısıyla 20 milyarın üzerinde bu duran yatırımların harekete geçirilmesi ile ilgili biz kaynak boşluğu yaratarak süreç idaresine karşıyız" biçiminde karşılık verdi.
"DURMUŞ OLAN METRO PROJELERİ HAREKETE GEÇECEK"
Durmuş olan metro sınırlarının ikisinin harekete geçirildiğini ve bu husustaki çalışmaların sürdüğünü söz eden İmamoğlu, “Öncelikle, şu anda durmuş olan 8 metro çizgisinin ikisini harekete geçirmiş oluyoruz. Durmuş olan 8 metro çizgisi derken, takdir edersiniz ki bunların 8'i de ihalesi yapılmış çizgiler. Hasebiyle, üretimci firmaları aşikâr. Tekrar ihale yapma bahtına sahip değiliz. Biz elbette bulduğumuz finansmanlar ile yeterli denetlenen, güzel hizmet alınan bir süreci de hayata geçirerek, bu metro projelerinin, en süratli halde bitmesine dönük bir süreci yönetmeye çalışıyoruz" dedi.
"İGDAŞ'TAN BİR FİNANSMAN ELDE EDİLMESİ DÜŞÜNÜLEBİLİR"
Bir gazetecinin İGDAŞ'ın satılması tarafındaki sorusuna ise İmamoğlu, “Tahvil satışı, kurumlar için, kuruluşlar için bir finansman metodudur. İBB üzere prestijli bir kurumun da bu türlü bir metodu var olabilir. Biz de buna çalışıyoruz. Elbette ki ülkenin iktisat siyasetlerine, genelgelerine, kanunlarına uygun hareket etmek zorundayız. Biz bu türlü bir süreci ortaya koyup hazırladıktan sonra müsaade almamız gereken Türkiye'nin kurumları var. Bu süreçlerin hepsini biliyoruz. Ülke lehine attığımız bir ekonomik adımın, bu ülkeyi yöneten, akıllı siyaset yapan iktisat idarecileri tarafından da kabul göreceğine inanıyorum. Hasebiyle benim merkezi hükümetten beklentim, bu türlü bir süreci olgunlaştırdığımızda takviye olması tarafımda. Yani İGDAŞ ile ilgili alınmış bir karar var. Gerçek. Kamuya açılması ya da bir özelleştirmekten bahsetmiyoruz. Bir pay hissesi halinde kamuya açık hale gelmesi ve buradan da bir finansman elde edilmesi düşünülebilir. Ben bedelli buluyorum. Bilhassa İstanbul halkı ismine çok pahalı buluyorum. Öbür kurum ve kuruluşları, iştiraklerimizi de bu manada sürecin içine katabilmeyi isteriz. Bunu katmak için değerli ve kıymetli prensipleri o iştiraklerde yerleştirmek lazım. Başta kontrol olmak üzere" halinde karşılık verdi.
“28 MİLYARIN ÜZERİNDE BORCUMUZ VAR"
Bir gazetecinin yabancı kuruluşlardan alınan kredi ölçülerini sorması üzerine ise İmamoğlu, şu cevabı verdi:
“Krediler ile ilgili çok ayrıntı paylaşmak her iki kurum açısından da çok yanlışsız değil. Fakat şunu söyleyebiliriz, daha evvelce görüşülen birtakım vadelerin daha üzerinde bir vade sağlanmış durumda. Daha düşük oranda faiz sağlanmış durumda ve de görüşülen sayıların üzerinde bir sayı sağlanmış durumda. Münasebetiyle artı kıymetler üretilerek bir kontrat yapıldığını söz edebilirim. İBB'nin aslında güç bir yılını geride bırakıyoruz. Zira çok değerli bir faiz ve borç ödeme yılıydı. Arkadaşlarım çok değerli önlemler aldı. Ayrıntılarını paylaşacağım sizinle 23 Aralık'ta. Tasarrufun bize kazandırdığı süreci paylaşacağız. Ve bilhassa israfı engelleyerek, bütçeyi nasıl dengelemeye çalıştığımız anlatacağız. 28 milyarın üzerinde bir borcumuz var şu anda. Bu 28 milyarlık borcun natürel ki kısa vadeli planı olan borçlar da var, orta-uzun vadeli ödeme planı olan borçlar da var."