Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İbn-İ Ustad-Ul-A'zam Kimdir, Kısaca

İbn-İ Ustad-Ul-A'zam Kimdir, Kısaca
0
101

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
İbnİ UstadUlA'zam Kimdir Hayatı

İbnİ UstadUlA'zam Biyografisi

Yemen'in meşhUr velilerindendir Asıl İsmi Abdullah bin Alevi ibni UstadulA'zam olup seyyiddir 1240 (H638) senesinde doğdu 1330 (H731)'da vefat etti

Babasından ve dedesi UstazulA'zam'dan ilim, edep ve İslam ahlakını oğrendi Ayrıca zamanının meşhUr alimlerinden de ilim tahsil etti Fıkıh ilmini Ahmed bin Abdurrahman bin Alevi'den, Şeyhi kebir Abdullah bin İbrahimBakşir'den oğrendi Tefsir, hadis, fıkıh ve tasavvuf ilimlerini bilhassa babasından ve zamanının seckin alimlerinden olan dedesinden gordu Bu ilimlerde iyice yetişip icazet aldı İlimde yuksek derecelere ulaştı Tasavvufta da kemale erip faziletli bir zat oldu İlim ve fazilette zamanının en meşhUr alimiydi Bulunduğu memleketin her yerinde tanındı

Derslerinde, sohbetlerinde ve munasebetlerinde daima insanlara faydalı olmuş, onların saadete kavuşması icin calışmıştır HuzUruna gelenlerden muşkulu, sıkıntısı olanlar onun bereketli nazarlarıyla sıkıntılarından kurtulurlardı

TevazUda, alcak gonullulukte emsaline az rastlanırdı Buyukkucuk herkese mutevazi davranırdı Kendisini asla buyuk gormezdi Dunyaya hic duşkunluk gostermezdi Gariplere, fakirlere, yetimlere cok yardım ederdi Comertliği şaşılacak derecedeydi Muhtaclar icin husUsi bir yardım muessesesi kurmuştu Komşuları ve yaşadığı beldenin insanları onun cok iyilik ve yardımını gorduler İnsanlara hem dini İslamı anlatarak manen ve ihtiyaclarını karşılamak sUretiyle de madden yardımcı olurdu Yaşadığı Terim şehrinde kendisini tanıyan tanımayan herkese yardımı ulaşırdı Beni Alevi Mescidi icin bir hurma bahcesi, araziler ve su kuyusu, ceşmeler vakfetti Bunların gelirleri, mescidin bakımı ve misafirleri barındırmak icin harcanırdı Yine vefat edenlere kabir hazırlanması, bebeklere sut verilmesi icin vakıflar kurdu Yaptığı hizmetler o kadar genişledi ve insanlara faydalı oldu ki, o zaman sultanlar bile boylesini yapamazdı

TOVBEYE SADAKAT

Abdullah bin Alevi hazretleri, bir zaman Mekkei mukerremede şarab icen bir kimseyle karşılaştı Boyle mubarek bir yerde, boyle cirkin bir gunahın işlenmesini hoş karşılamadı O kimse, Abdullah binAlevi hazretlerine:

Ben terzilik yapıyorum Şarap icmeye oyle alışmışım ki, onu icmesem sanatımı, işimi yurutemiyorum İcmezsem, calışamıyorum Her ne kadar bırakmak istesem de, bırakamıyorum Bunu bırakırsam, işimi devam ettirememdediAbdullah hazretleri; Şayet Allahu teala, sana icki icmeden de mesleğini devam ettirmeni nasib ederse, icki icmeye tekrar donmeyeceğine dair bana soz ver!dedi O kimse de Peki!deyince, Abdullah hazretleri, Allahu tealaya dua edip, bu kimseye tovbe etmeyi nasib etmesi ve tovbesini kabUl etmesi icin yalvardı O kimse ickiyi terk etti İşini, ickisiz de yapabildiğini anladı Onceki haline tovbe etti ve tovbesini bozmadı Abdullah bin Alevi hazretlerinin delaleti ile tovbesinde oyle bir sadakat gosterdi ki; salihlerden kıymetli bir zat oldu Bu hadiseden bir muddet sonra, Abdullah bin Alevi, ruyasında bir munadinin, bu kimsenin ismini soyleyerek; Filan kimse icin, filan yerde bir kabir kazınız! Kim onun cenaze namazında bulunursa, Allahu teala onu magfiret ederdiye nida ettiğini gordu Uyandığında, hemen o kimsenin halini sordu Vefat ettiğini bildirdiler Bildirilen yere kabri kazıldı Abdullah bin Alevi cenaze namazını kıldırdı Oraya defnettiler

858,497Konular
981,963Mesajlar
29,963Kullanıcılar
Üst Alt