Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İbrahim Suresinin Anlamı

İbrahim Suresinin Anlamı
0
237

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
İbrahim Suresinin Meali

İbrahim Suresinin Turkce Anlamı

Rahman ve Rahim (olan) Allah'ın adıyla

1 Elif Lam Ra (Bu Kur'an), Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, yani her şeye galip (ve) ovguye layık olan Allah'ın yoluna cıkarman icin sana indirdiğimiz bir kitaptır

2 O Allah ki, goklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur Şiddetli azaptan dolayı kafirlerin vay haline!

3 Dunya hayatını ahirete tercih edenler, Allah yolundan alıkoyanlar ve onun eğriliğini isteyenler var ya, işte onlar (haktan) uzak bir sapıklık icindedirler

4 (Allah'ın emirlerini) onlara iyice acıklasın diye her peygamberi yalnız kendi kavminin diliyle gonderdik Artık Allah dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir Cunku O, guc ve hikmet sahibidir

5 Andolsun ki Musa'yı da: Kavmini karanlıklardan aydınlığa cıkar ve onlara Allah'ın (gecmiş kavimlerin başına getirdiği felaket) gunlerini hatırlat, diye mucizelerimizle gonderdik Şuphesiz ki bunda cok sabırlı, cok şukreden herkes icin ibretler vardır

6 Hani Musa kavmine demişti ki: Allah'ın uzerinizdeki nimetini hatırlayın Cunku O, sizi işkencenin en kotusune surmekte ve oğullarınızı kesip, kadınlarınızı (kızlarınızı) bırakmakta olan Firavun ailesinden kurtardı İşte bu size anlatılanlarda, Rabbinizden buyuk bir imtihan vardır

7 Hatırlayın ki Rabbiniz size: Eğer şukrederseniz, elbette size (nimetimi) artıracağım ve eğer nankorluk ederseniz hic şuphesiz azabım cok şiddetlidir! diye bildirmişti

8 Musa dedi ki: Eğer siz ve yeryuzunde olanların hepsi nankorluk etseniz, bilin ki Allah gercekten zengindir, hamdedilmeye layıktır

9 Sizden oncekilerin, Nuh, Ad ve SemUd kavimlerinin ve onlardan sonrakilerin haberleri size gelmedi mi? Onları Allah'tan başkası bilmez Peygamberleri kendilerine mucizeler getirdi de onlar, ellerini peygamberlerinin ağızlarına bastılar ve dediler ki: Biz, size gonderileni inkar ettik ve bizi kendisine cağırdığınız şeye karşı derin bir kuşku icindeyiz

10 Peygamberleri dedi ki: Gokleri ve yeri yaratan Allah hakkında şuphe mi var? Halbuki O, sizin gunahlarınızdan bir kısmını bağışlamak ve sizi muayyen bir vakte kadar yaşatmak icin sizi (hak dine) cağırıyor Onlar dediler ki: Siz de bizim gibi bir insandan başka bir şey değilsiniz Siz bizi atalarımızın tapmış olduğu şeylerden dondurmek istiyorsunuz Oyleyse bize, apacık bir delil getirin!

11 Peygamberleri onlara dediler ki: (Evet) biz sizin gibi bir insandan başkası değiliz Fakat Allah nimetini kullarından dilediğine lutfeder Allah'ın izni olmadan bizim size bir delil getirmemize imkan yoktur Muminler ancak Allah'a dayansınlar

12 Hem, bize yollarımızı gostermiş olduğu halde ne diye biz, Allah'a dayanıp guvenmeyelim? Sizin bize verdiğiniz eziyete elbette katlanacağız Tevekkul edenler yalnız Allah'a tevekkulde sebat etsinler

13 Kafir olanlar peygamberlerine dediler ki: Elbette sizi ya yurdumuzdan cıkaracağız, ya da mutlaka dinimize doneceksiniz!Rableri de onlara: Zalimleri mutlaka helak edeceğiz!diye vahyetti

14 Ve (ey inananlar!) Onlardan sonra sizi mutlaka o yerde yerleştireceğiz İşte bu, makamımdan korkan ve tehdidimden sakınan kimselere mahsustur

15 (Peygamberler) fetih istediler (Allah da verdi) Her inatcı zorba da husrana uğradı

16 Ardından da (o inatcı zorbaya) cehennem vardır; kendisine irinli su icirilecektir!

17 Onu yudumlamaya calışacak, fakat boğazından geciremeyecek ve ona her yandan olum gelecek, oysa o olecek değildir (ki azaptan kurtulsun) Bundan otede şiddetli bir azap da vardır

18 Rablerini inkar edenlerin durumu (şudur): Onların amelleri fırtınalı bir gunde ruzgarın, şiddetle savurduğu kule benzer Kazandıklarından hicbir şeyi elde edemezler İyiden iyiye sapıtma işte budur

19 Allah'ın gokleri ve yeri hak ile yarattığını gormedin mi? O dilerse sizi ortadan kaldırıp yepyeni bir halk getirir

20 Bu, Allah'a guc değildir

21 (Kıyamet gununde) hepsi Allah'ın huzuruna cıkacak ve zayıflar o buyukluk taslayanlara diyecekler ki: Biz sizin tabilerinizdik Şimdi siz, Allah'ın azabından herhangi bir şeyi bizden savabilir misiniz?Onlar da diyecekler ki: (Ne yapalım) Allah bizi hidayete erdirseydi biz de sizi doğru yola iletirdik Şimdi sızlansak da sabretsek de birdir Cunku bizim icin sığınacak bir yer yoktur

22 (Hesapları gorulup) iş bitirilince, şeytan diyecek ki: Şuphesiz Allah size gercek olanı vadetti, ben de size vadettim ama, size yalancı cıktım Zaten benim size karşı bir gucum yoktu Ben, sadece sizi (inkara) cağırdım, siz de benim davetime hemen koştunuz O halde beni yermeyin, kendinizi yerin Ne ben sizi kurtarabilirim, ne de siz beni kurtarabilirsiniz! Kuşkusuz daha once ben, beni (Allah'a) ortak koşmanızı reddettimŞuphesiz zalimler icin elem verici bir azap vardır

23 İman edip de iyi işler yapanlar, Rablerinin izniyle icinde ebedi kalacakları ve zemininden ırmaklar akan cennetlere sokulacaklardır Orada (birbirleriyle) karşılaştıkca soyledikleri selamdır

24 Gormedin mi Allah nasıl bir misal getirdi: Guzel bir sozu, koku (yerde) sabit, dalları gokte olan guzel bir ağaca (benzetti)

25 (O ağac), Rabbinin izniyle her zaman yemişini verir Oğut alsınlar diye Allah insanlara misaller getirir

26 Kotu bir sozun misali, govdesi yerden koparılmış, o yuzden ayakta durma imkanı olmayan (kotu) bir ağaca benzer

27 Allah Teala sağlam sozle iman edenleri hem dunya hayatında hem de ahirette sapasağlam tutar Zalimleri ise Allah saptırır Allah dilediğini yapar

28 Allah'ın nimetine nankorlukle karşılık veren ve sonunda kavimlerini helak yurduna surukleyenleri gormedin mi?

29 Onlar cehenneme girecekler O ne kotu karargahtır!

30 (İnsanları) Allah yolundan saptırmak icin O'na ortaklar koştular De ki: (İstediğiniz gibi) yaşayın! Cunku donuşunuz ateşedir

31 İman eden kullarıma soyle: Namazlarını dosdoğru kılsınlar, kendisinde ne alışveriş, ne de dostluk bulunan bir gun gelmeden once, kendilerine verdiğimiz rızıklardan (Allah icin) gizliacık harcasınlar

32 (O oyle lutufkar) Allah'tır ki, gokleri ve yeri yarattı, gokten suyu indirip onunla rızık olarak size turlu meyveler cıkardı; izni ile denizde yuzup gitmeleri icin gemileri emrinize verdi; nehirleri de sizin (yararlanmanız) icin akıttı

33 Duzenli seyreden guneşi ve ayı size faydalı kıldı; geceyi ve gunduzu de istifadenize verdi

34 O size istediğiniz her şeyden verdi Allah'ın nimetini sayacak olsanız sayamazsınız Doğrusu insan cok zalim, cok nankordur!

35 Hatırla ki İbrahim şoyle demişti: Rabbim! Bu şehri (Mekke'yi) emniyetli kıl, beni ve oğullarımı putlara tapmaktan uzak tut!

36 Cunku, onlar (putlar), insanlardan bircoğunun sapmasına sebep oldular, Rabbim Şimdi kim bana uyarsa o bendendir Kim de bana karşı gelirse, artık sen gercekten cok bağışlayan, pek esirgeyensin

37 Ey Rabbimiz! Ey sahibimiz! Namazı dosdoğru kılmaları icin ben, neslimden bir kısmını senin Beyti Harem'inin (Kabe'nin) yanında, ziraat yapılmayan bir vadiye yerleştirdim Artık sen de insanlardan bir kısmının gonullerini onlara meyledici kıl ve meyvelerden bunlara rızık ver! Umulur ki bu nimetlere şukrederler

38 Ey Rabbimiz! Şuphesiz ki sen bizim gizleyeceğimizi de acıklayacağımızı da bilirsin Cunku ne yerde ne de gokte hicbir şey Allah'a gizli kalmaz

39 İhtiyar halimde bana İsmail'i ve İshak'ı lutfeden Allah'a hamdolsun! Şuphesiz Rabbim duayı işitendir

40 Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et!

41 Ey Rabbimiz! (Amellerin) hesap olunacağı gun beni, anababamı ve muminleri bağışla!

42 (ResUlum!) Sakın, Allah'ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Ancak, Allah onları (cezalandırmayı), korkudan gozlerin dışarı fırlayacağı bir gune erteliyor

43 Zihinleri bomboş olarak kendilerine bile donup bakamaz durumda, gozleri goğe dikilmiş bir vaziyette koşarlar

44 Kendilerine azabın geleceği, bu yuzden zalimlerin: Ey Rabbimiz! Yakın bir muddete kadar bize sure ver de senin davetine uyalım ve peygamberlere tabi olalımdiyecekleri gun hakkında insanları uyar (Onlara denilir kiimagesibrahimsuresininanlami5adbd5702a109png Daha once, sizin icin bir zeval olmadığına, yemin etmemiş miydiniz?

45 (Sizden once) kendilerine zulmedenlerin yurtlarında oturdunuz Onlara nasıl muamele ettiğimiz size apacık belli oldu Ve size misaller de verdik

46 Hilelerinin cezası Allah katında (malum) iken, onlar, tuzaklarını kurmuşlardı Halbuki onların hileleriyle dağlar yerinden gidecek değildi!

47 O halde, sakın Allah'ın peygamberlerine verdiği sozden cayacağını sanma! Cunku Allah mutlak ustundur, kimsenin yaptığını yanına bırakmaz

48 Yer başka bir yer, gokler de (başka gokler) haline getirildiği, (insanlar) bir ve gucune karşı durulamaz olan Allah'ın huzuruna cıktıkları gun (Allah butun zalimlerin cezasını verecektir)

49 O gun, gunahkarların zincire vurulmuş olduğunu gorursun

50 Onların gomlekleri katrandandır, yuzlerini de ateş burumektedir

51 Allah herkese kazandığının karşılığını vermek icin (onları diriltecektir) Kuşkusuz Allah, hesabı cabuk gorendir

52 İşte bu (Kur'an), kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek Tanrı olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri iyice duşunup oğut alsınlar diye insanlara (gonderilmiş) bir bildiridir