iltasyazilim
FD Üye
iç anadolu bölgesinde tarım ürünleri,iç anadolu bölgesinin tarım faaliyetleri,iç anadolu bölgesinin hayvancılık faaliyetleri
TARIM
Alan ekonomisinin temeli tarıma dayanır Ekili dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden sonradan ikinci sırada yer alır Çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır
İklimin sözde verimsiz karakterine karşın, fazla geniş alanlar tarıma ayrılır Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır Özellikle ilkbahar yağışlarının yetersizliği ya da gecikmesi, tahıl üretiminde önemli dalgalanmalar meydana getirir, iklim benzeri kurak olduğu için nadas ihtiyacı duyulur Tarımın en kayda değer problemi sulamadır
Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekirEkonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır
Tarım ürünleri içinde tahıllar ilk kez kazanç Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır Buğday, şeker pancarı ve elmanın azami üretildiği bölgedir Şeker pancarının bilhassa Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla yerinde ortamı oluşturmuştur Türkiye'nin tahıl ambarıdır Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir Alan bakımından nadasa bırakılan toprakların maksimum olduğu bölgemizdir Bölgede yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü tümör üzerinde olumsuz tesir yapar
HAYVANCILIK
İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak bozkırların görülmesi küçükbaş hayvancılığın gelişmesine neden olmuştur Bölgede Ankara ve Eskişehir çevresinde tiftik keçisi yaygınlaşırken diğer yörelerde daha çok koyun beslenir Küçükbaş hayvanlardan elde edilen yün ve tiftik, dokumacılığı teşvik etmiştir *
TARIM
Alan ekonomisinin temeli tarıma dayanır Ekili dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden sonradan ikinci sırada yer alır Çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır
İklimin sözde verimsiz karakterine karşın, fazla geniş alanlar tarıma ayrılır Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır Özellikle ilkbahar yağışlarının yetersizliği ya da gecikmesi, tahıl üretiminde önemli dalgalanmalar meydana getirir, iklim benzeri kurak olduğu için nadas ihtiyacı duyulur Tarımın en kayda değer problemi sulamadır
Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekirEkonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır
Tarım ürünleri içinde tahıllar ilk kez kazanç Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır Buğday, şeker pancarı ve elmanın azami üretildiği bölgedir Şeker pancarının bilhassa Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla yerinde ortamı oluşturmuştur Türkiye'nin tahıl ambarıdır Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir Alan bakımından nadasa bırakılan toprakların maksimum olduğu bölgemizdir Bölgede yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü tümör üzerinde olumsuz tesir yapar
HAYVANCILIK
İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak bozkırların görülmesi küçükbaş hayvancılığın gelişmesine neden olmuştur Bölgede Ankara ve Eskişehir çevresinde tiftik keçisi yaygınlaşırken diğer yörelerde daha çok koyun beslenir Küçükbaş hayvanlardan elde edilen yün ve tiftik, dokumacılığı teşvik etmiştir *