iltasyazilim
FD Üye
İç Anadolu Bölgesinde yetişen ürünler
İç Anadolu bölgesinin tarım ürünleri
Alan ekonomisinin temeli tarıma dayanır Ekili dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden daha sonra ikinci sırada yer alır Çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır
İklimin güya verimsiz karakterine karşın, çok geniş alanlar tarıma ayrılır Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır Özellikle ilkbahar yağışlarının yetersizliği ya da gecikmesi, tahıl üretiminde kayda değer dalgalanmalar meydana getirir, iklim güya verimsiz olduğu için nadas ihtiyacı duyulur Tarımın en kayda değer problemi sulamadır
Bu amaçla büyük sulandırma kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekirEkonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu alan sağlamaktadır
Tarım ürünleri içinde tahıllar ilk olarak kazanç Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır Buğday, şeker pancarı ve elmanın azami üretildiği bölgedir Şeker pancarının bilhassa Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur Türkiye'nin tahıl ambarıdır Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir Alan bakımından nadasa bırakılan toprakların maksimum olduğu bölgemizdir Bölgede yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü ur üzerinde olumsuz tesir yapar *
İç Anadolu bölgesinin tarım ürünleri
Alan ekonomisinin temeli tarıma dayanır Ekili dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden daha sonra ikinci sırada yer alır Çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır
İklimin güya verimsiz karakterine karşın, çok geniş alanlar tarıma ayrılır Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır Özellikle ilkbahar yağışlarının yetersizliği ya da gecikmesi, tahıl üretiminde kayda değer dalgalanmalar meydana getirir, iklim güya verimsiz olduğu için nadas ihtiyacı duyulur Tarımın en kayda değer problemi sulamadır
Bu amaçla büyük sulandırma kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekirEkonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu alan sağlamaktadır
Tarım ürünleri içinde tahıllar ilk olarak kazanç Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır Buğday, şeker pancarı ve elmanın azami üretildiği bölgedir Şeker pancarının bilhassa Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur Türkiye'nin tahıl ambarıdır Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir Alan bakımından nadasa bırakılan toprakların maksimum olduğu bölgemizdir Bölgede yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü ur üzerinde olumsuz tesir yapar *