İç Mimar nedir hakkında bilgiler iç mimar elde etmek için ne yapılmalı iç mimar nasıl olunur mimarlık kabiliyet sınavıyla bölge üniversiteler almak için ne yapmalıyız neler yapılmalı Bir mekanı (konut, büro, sinema, lokanta) ya da çevreyi (bahçe vb), müşterinin isteklerini ve idareli olanaklarını dikkate alarak sanat ilkelerine uygun biçimde aranjör ve döşeyen kişidir GÖREVLER Müşterinin isteklerini ve ihtiyaçlarını saptar, Mekanda yapılması gereken değişiklikleri ve konulacak eşyaları tasarlar, Tasarımın krokisini çizer, Kullanılacak malzemenin ve satın alınacak eşyanın kalitesine kadar maliyetini ve işçilik ücretini hesaplar, Dekorasyon malzemelerinin ve mobilyaların satın alınmasında müşteriye yardımcı olur, Mobilyaların, halı ve perdelerin yerleştirilmesini sağlar KULLANILAN MAKINE VE MALZEMELER Bilgisayar, Kalem, Rapido ve cetvel takımı ile kırtasiye malzemeleri MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İç mimar olmak isteyenlerin, Üst düzeyde genel yeteneğe, Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, renkleri ayırdedebilme, zihinde canlandırabilme gücüne sahip, yaratıcı, Bir işi planlayıp uygulayabilen Görsel sanatlara alaka duyan, Başkalarını etkileyebilen, Eleştiriye ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İç mimar çalışmalarını; büroda, düzenleyeceği mekanda ve malzemelerin yapılacağı atölyede yürütür Çalışılan etraf bazen sıcak, ara sıra de soğuk olabilir Çalışırken mimar, seramikçi, elektrikçi, ses uzmanı vb teknik elemanlarla ve müşterilerle iletişim halindedir ve çoğunlukla nesnelerle uğraşır ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK OLANAKLARI İç mimarlar, çoğunlukla özel sektörde egzersiz olanağı bulabilirler ya da kendilerine ait dükkan açabilirler iç dekorasyon ve dekorasyon ülkemizde sürekli olarak gelişmektedir böylece, gelecekte kaliteli, kendi özgün zevklerini ortaya koyabilen kişilere gereklilik olacaktır IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelerin mühendislikmimarlık ve hoş sanatlar fakültelerinin “İç Mimarlık, “İç mimarlık ve Çevre Tasarımı, “Iç Mimari ve Çevre Tasarımı bölümlerinde verilmektedir Bu mesleğin eğitim yerlerine, ayrıca özel yetenek sınavıyla keza de ÖSS Sayısal ve ÖSS Eşdeğer Tartı puanıyla öğrenci alınmaktadır MESLEK EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI Bu mesleğin eğitim yerlerine, hem özel kabiliyet sınavıyla hem de ÖSS Sayısal ve ÖSS Eşit Tartma puanıyla öğrenci alınmaktadır Mesleğin eğitimine girebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu elde etmek, Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçlarına Kadar Öğrenci alan okullara girebilmek için, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS), İç Mimarlık bölümü için yeterli “Sayısal (SAY) puan, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü için yeterli “Eşit Yük (EA) puan elde etmek, Özel kabiliyet sınavı sonuçlarına tarafından öğrenci alan okullara girebilmek için ilgili üniversitelerin belirleyeceği ÖSS taban puanı elde etmek ve özel yetenek sınavına katılarak yerine geçmek gerekmektedir ÖSS'de başarılı olanlar girmek istedikleri fakülteye ön kayıtlarını yaptırarak özel kabiliyet sınavlarına katılırlar Adaylar başvurdukları programların bütün yetenek sınavlarına katılmak zorundadırlar Galibiyet bildiren adaylar emin kayıt yaptırmaya hak kazanmaktadırlar EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi, yabancı dilde eğitim yapan üniversitelerde 5 sene, diğer üniversitelerde 4 yıldır Eğitimde, Esas Sanat Eğitimi, Resim, Temel Mimari, Mobilya Tarihi, Bilgisayarda Tasarım, Tasarım, Kuram ve Idare gibi dersler alırlar MESLEKTE İLERLEME İşyerinin özelliğine göre yönetimsel ve teknik idare yapabilirler, Lisans üstü eğitimle sanatta tatminkarlık derecesi alabilirler Dağıtılmış yarışmalara katılıp ürünlerini tanıtabilirler Kendi işletmelerini kuranlar başarıları ölçüsünde işletmelerini geliştirebilirler AYNI MESLEKLER: Endüstri ürünleri tasarımcılığı, mimarlık BURS, KREDİ VE AIDAT DURUMU Eğitim esnasında durumu yerinde olanlar öğrenim ve harç kredisi alabilirler Başarılı öğrenciler öbür kişi ve kuruluşlardan burs alabilirler Ücret çalıştığı işyerinin aidat politikasına, kişinin tecrübesine kadar en az ücretin 23 katı aralarında değişmektedir Kendine ait dükkan olanların kazançları aldıkları projelere göre değişmektedir DAHA AYRINTILI DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili eğitim kurumları, Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye Meslek Kurumu İl Müdürlükleri