Hellim peyniri kahvaltıda pişirip yemenin bir tık ötesine gitmek isterseniz bu tarifler tam size nazaran
1. Hellimli Patates Tanımı:
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım kg patates
Deniz tuzu
Taze çekilmiş karabiber
1 limonun suyu
1 limon kabuğu rendesi
25o gr hellim peyniri
2 çay kaşığı kurutulmuş kekik
Fırına girebilen bir tavaya ya da borcamın tabanına zeytinyağını döküp yayın. Yıkayıp kabuklarını soyduğunuz patatesleri halka halinde ince ince doğrayın. Borcama ratatuy yapar üzere yarıları üst üste gelecek formda dairesel olarak dizin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. 190 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Sonrasında çıkarıp patateslerin üzerine limon suyu dökün ve üzerine limon kabuğunu rendeleyin. Üstüne eşit bir katman halinde hellim peyniri ekleyin ve peynirin tamamı altın rengine dönene ve patatesler büsbütün pişene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Kekik serpip servis edin.
2. Hellimli Karnabahar Tanımı:
1 orta boy karnabahar
250 gr hellim peyniri, modüller halinde kesilmiş
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için;
½ Limon suyu
1 tatlı kaşığı sumak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak, rendelenmiş
2 yemek kaşığı doğranmış taze fesleğen
2 yemek kaşığı doğranmış kapari
½ çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
Fırını 200 derecede evvelce ısıtın. Karnabaharı yağlı kağıt ile kaplı bir fırın tepsisine koyun. 15 dakika aralıkla çevirerek altın sarısı olana kadar 30 dakika pişirin. Bir tavada zeytinyağını ısıtın. Hellimi orta ateşte gerili önlü kızartın. Sos materyallerini bir kasede karıştırın ve çırpın. Kavrulmuş karnabaharı ve hellimi bir kaseye koyun. Sosu üzerine dökün ve güzelce karıştırın.
3. Hellimli Zerzevat Burger Tanımı:
3 ader burger ekmeği
1 adet domates
Kırmızı soğan
200 gram hellim peyniri
1/2 adet kabak
1/2 adet havuç
1 kısım taze soğan
1/4 bağ maydanoz
1/4 bağ dereotu
5 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı ekmek kırıntısı
2 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Kabak, havuç ve hellim peynirini rendeleyin. Maydanoz, dereotu ve taze soğanı incecik kıyın. Bu gereçlerle birlikte un, yumurta, ekmek kırıntısı ve baharatları bir kapta karıştırın. Isınmış sıvı yağda kızartın. Hamburger ekmeğini ısıtın. . Kızarmış hellimli zerzevat burgeri, domatesi ve kırmızı soğanı ekmeğe dizip servis edin.
4. Hellimli Salata Tanımı:
8 dilim hellim peyniri
1 demet roka
1/2 su bardağı nar
1 yemek kaşığı tepeleme kuru üzüm
1/2 su bardağı ceviz
Zeytinyağı
Limon
Nar ekşisi
Narları, üzümleri ve cevizi bir kasede karıştırın. Karışımın üzerine zeytinyağı, limon ve nar ekşisini döküp karıştırın. Rokayı temizleyip kenarda tutun. Hellimleri ızgarada yada tavada kızartın. Büyük ve yayvan bir tabağa hepsinden sırayla koyarak servis edin.
5. Fırında Domatesli Hellim Tanımı:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kırmızı soğan, ince doğranmış
Kabaca doğranmış 2 diş sarımsak
3 patlıcan, ikiye bölünmüş ve küpler halinde doğranmış
2 su bardağı doğranmış domates
3 yemek kaşığı doğranmış kurutulmuş domates
1.5 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı kırmızı biber
½ çay kaşığı öğütülmüş kimyon
½ çay kaşığı toz biber
300 gr dilimlenmiş hellim
Birkaç tane fesleğen yaprağı
Yağı orta ateşte büyük bir tavada ısıtın. Soğanı ek edip 4-5 dakika orta sıra karıştırarak kahverengi olana kadar pişirin. Sarımsakları ekleyin ve yeterlice karıştırın. Patlıcan, domates, kuru domates, kekik, kırmızı biber, kimyon, kırmızı biber tozu ve bir tutam tuz ve karabiber ekleyin. İyice karıştırın. 200ml yeni kaynatılmış suyu ekleyin ve karıştırın. Kaynadıktan sonra ısıyı düşürün ve 40 dakika kadar pişirin. Bu ortada fırını evvelce 200 dereceye ayarlayın. Fesleğenleri ekleyin ve güzelce karıştırın. Hellim dilimlerini patlıcanların üzerine dizip 15-20 dakika peynir altın rengi olana kadar pişirin.
6. Çıtır Hellimli Dürüm Tanımı:
Hellim peyniri
Galeta unu
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
Kapari
Turşu
Dereotu
Tortilla ekmeği (lavaş)
Yeşillik
Domates
Dereotunu, turşu ve kapariyi ince kıyın. Yoğurt ve mayoneze ekleyip düzgünce karıştırın. Hellimleri dilimleyip galeta ununa batırın ve kızgın yağda kızartın. Tortilla ekmeğinin içine sosu sürün. Üzerine yeşillik ve domates dilimlerini koyun. Hellimleri ekleyin. Tekrar sostan koyup sarın.
7. Çıtır Hellim Tanımı:
Un
2 yumurta
Panko ya da galeta unu
Hellim peyniri, çubuklar halinde kesilmiş
Fırını 175 derecede evvelce ısıtın ve bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Unu küçük bir kaseye, yumurtaları diğer bir kaseye ve panko ekmek kırıntılarını üçüncü bir kaseye koyun. Hellim çubuklarını unun içine daldırın, fazlalıkları sallayın, sonra yumurtalara ve son olarak panko ekmek kırıntılarına batırın. Hellim çubuklarını hazırlanan fırın tepsisine yerleştirin ve panko kırıntıları altın rengi olana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
8. Hellimli Pilav Tanımı:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş ince doğranmış sarımsak
1/4 çay kaşığı Rezene tohumu
1 kabak, küp küp doğranmış
1 kırmızı biber, küp formunda doğranmış
250 gr hellim, küp küp doğranmış
1.5 yemek kaşığı barbekü sosu
1/2 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı toz biber
1/2 limon suyu
1 su bardağı pirinç
Yağı orta ateşte büyük bir tavada ısıtın. Sarımsak ve rezene tohumlarını ekleyin. Kokusu çıkana kadar kavurun. Kabak, kırmızı biber ve hellimi tavaya ekleyin. Diriliği kaybolana kadar soteleyin. Hellim ve sebzelerden ne kadar nem salındığına bağlı olarak bu biraz daha uzun sürebilir. Küçük bir kapta toz biber, barbekü sosu, toz şeker ve limon suyunu karıştırın. Sosu tavaya ekleyin ve karıştırın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci evvel kavurun sonra üzerini geçecek kadar kaynamış su ve biraz tuz ek ederek pişirin. Pişmiş pirinci sebzeli karışımın olduğu tavaya ekleyin. Yeterlice karıştırın, akabinde servis yapın.
9. Hellimi Fırın Tavuk Tanımı
2 modül tavuk göğsü
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Domates
Havuç
Soğan
Sarımsak
Fesleğen
Hellim peyniri
Tavuk göğüslerini tuz, karabiber ve zeytinyağıyla düzgünce karıştırın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt koyun ve cherry domatesleri, sarımsağı ve dilimlediğiniz havuçları serpiştirin. Tepsinin ortasında bir boşluk açın ve soğanı koyun. Üzerine tavuklarınızı, onun üzerine taze fesleğen yapraklarını, onun da üzerine hellim peynirini koyup evvelden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Fırından aldığınız tavuklarınızı bir tabağa alın ve tepside bulunan sarımsak, havuç ve domatesleri rondaya koyun. Üzerine taze fesleğen, tuz, karabiber ve zeytinyağı ek edip, rondodan güzelce geçirin. Hazırladığınız sosu tavuğunuzun üzerine dökerek servis edebilirsiniz.