Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İçki Tatlarını Ayırt Edebilen 'Yapay Dil' Üretildi

İçki Tatlarını Ayırt Edebilen 'Yapay Dil' Üretildi
0
174

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
farkli-viskilerin-tatlarini-ayirt-edebilen-yapay-dil-uretildi-1565280902.jpg

Glasgow Üniversitesi'ndeki bilim kişileri, düzmece alkol ticaretini azaltmaya yardımcı olacak yapay dil ürettiler. Ürettikleri yapay lisan cihazı, kullanıcılarına her viski tipi arasındaki en ufak tat farkını bile göstermeyi amaçlıyor. Cihazın tasarımı, viskinin tadımını sağlamak için altın ve alüminyumun optik özelliklerinden yararlanıyor.

Yapay lisan; dama biçiminde dizilmiş, alışılagelmiş mikroskopla görülemeyecek kadar küçük alüminyum ve altın dilimlerini tat alıcıları olarak kullanıyor. Ekip, kişide bulunan tat almaçlarından yaklaşık 500.000 kat daha küçük olan tat alıcılarına viski örnekleri döktü. Daha sonra bu alıcıların alkolle kaplı hâlde iken nasıl ışık emdiklerini ölçtüler.

de2f2a1a3237f31cfc860085d5630f40c6f286dd.jpeg

Yapay lisandaki metallerin ışığı nasıl emdikleri hakkındaki ince farklılıkların tahlili, ekibin farklı viski çeşitlerini tanımlamasına müsaade veriyor. Ekip, 3 farklı viskiyi yapay lisan ile örnekledi. Cihaz, viskiler arasındaki tat farkını %99 doğrulukla bulmayı başardı.

Cihaz, bunun da ötesine geçmeyi başardı ve farklı varillerde olgunlaşan birebir viski tipi arasındaki ince tat farklılıklarını da yakalamayı başardı. Kullanılan viskiler, varillerde 12, 15 ve 18 yıl bekletilmişti. Yapay lisanın geçersiz alkolü ortaya çıkarabilmesi için yapılan çalışmalar bir yanda devam etse de bu cihaz, farklı tasarruf sahalarına da sahip olabilir.

Cihaz, besin güvenliği testlerinde, kalite denetiminde velev taşınabilir ve tekrar kullanılabilir bir tat algılama formülünün yararlı olacağı rastgele bir ortamda kullanılabilir. Araştırma, Glasgow Üniversitesi ve Strathclyde Üniversitesi'ndeki mühendisler ve kimyagerler tarafından yapıldı. Ekip ayrıyeten Leverhulme Trust, Mühendislik ve Fizikî Bilimler Araştırma Kurulu ve Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler Araştırma Kurulu tarafından finansal olarak desteklendi.




 
858,467Konular
981,168Mesajlar
29,537Kullanıcılar
emirbregaSon üye
Üst Alt