iltasyazilim
FD Üye
İftar Yemekleri
İftar Yemekleriniz için öneriler
İftarda neler Yenmeli
İftar Yemekleri
Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof Mete Kesim, Kalbi rahatsizligi olanlar iftarda artı yememeli dedi Prof Dr Mete Kesim, iftarda hizli ve çok yenilen İftar yemegin yürek krizine yol açabilecegini belirterek, oruçlu kisilerin iftarda daha titiz yemek yemeleri uyarisinda bulundu
Iftarda fazla yemek yeme aliskanligimiz var, oysa hizli ve fazla yemek vücuda zararli diyen Kesim, sunlari söyledi: Yemegin birdenbire ve asiri sekilde mideye girmesi sonucu salgilar fazlalasiyor Bu da, ani tansiyon düsüklüklerine neden olur En önemlisi ise İftar Yemekleri yemegi yedikten sonradan uzanip yatilmasi Bu çok güvenli olmayan Vücuttaki kan mide ve bagirsaklarin etrafinda
toplaniyor Beyin ve kalbe kanin gitmesi engelleniyor Kan ansızın vücuda dagildiginda, kalp çarpintilarina ve krize dek variyor bu nedenle yürek rahatsizligi olanlar iftarda fazla yememeli
IFTAR, IKI ASAMADA YENILMELI
Iftar yemeklerinin iki asamali olarak yenilmesi gerektigine dikkati çeken Prof Dr Kesim, Iftarda yemegi ikiye bölmeli Önce çorba içilmeli, aradan 1520 dakika geçtikten sonra diger yemekler yenilmelidir Böyle yemek yemek yenildiginde, yarim saat dinlenilmelidir dedi
Prof Kesim, özellikle yürek ve tansiyon hastalarini, oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danismalari konusunda uyardi
KAN SEKERI NORMALIN ALTINA DÜSER
Yüksek Uzmanlaşma Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmani Ayçag Turan, Ramazan ayinda sıradan beslenme düzeninin degistigini vurguladi Ramazan ’da günlük ögünlerin 2 ’ye indigini, hatirlatan Turan, gün boyu süren açlik halinde, oruç tutanlarda, kan sekerinin normalin altina düstügünü (hipoglisemi), bunun da bitkinlik, çarpinti, çabuk sinirlenme, terleme, bas agrisi, dalginlik, unutkanlik gibi sonuçlara niçin olabildigini açıklama etti Özellikle seker hastalarinda açligin, hipoglisemi ve kan sekerinin ani yükselmesi (hiperglisemi) sikligina niçin oldugunu gösteren Turan, diyet tedavisinin kayda değer oldugu seker hastaligi, yüksek kan basıncı, mide sikayeti gibi rahatsizliklarda hastalarin, perhiz tedavisinin önemi konusunda saglik personeli tarafindan bilgilendirilmesi gerektigini kaydetti
ÖNERILER
ytaç Turan, oruç tutan kisilerin, iftar ve sahurda dikkat etmeleri gereken noktalari söyle siraladi: Ramazan her tarafında kizartmadan kaçinin, etleri izgara ya da firinda pisirmeye özen gösterin Agir hamur tatlilari yerine daha hafif sütlü tatlilar ve kompostolar tüketin
Iftarda yemekleri pat diye yemeyinKendinize uzun bir süre dilimi ayirin Yiyeceklerin beste ikisini sahurda, beste üçünü iftarda yemeye çalisinSahur ögününü muhakkak atlamayin Ramazan ayi her tarafında meyve ve çig sebze tüketimine önem verin
Sahurda protein taşıyan süt, yogurt, peynir gibi gidalar yiyin Bu, uzun zaman tok kalmaniza yardimci olur
Yagli yiyeceklerden kaçinin, yagsiz sebzeli yiyecekleri tercih edin
BOL SU IÇIN
Uzmanlar, oruç tutan kisilerin iftar ve sahurda bol sivi almalari gerektigini hatirtiyorlar Adi bir insanin günlük su ihtiyacinin 225 litre olduguna dikkat çeken uzmanlar 68 bardak değin su, gece boyunca mutlaka tüketilmeli Bunun yaninda meyva suyu, ayran gibi sivi içecekleri edinmek da muhtemel Gün boyunca susamış kalmamak için kompostonun sahur yemeginde
bulundurulmasi da yararlidir diyorlar *
İftar Yemekleriniz için öneriler
İftarda neler Yenmeli
İftar Yemekleri
Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof Mete Kesim, Kalbi rahatsizligi olanlar iftarda artı yememeli dedi Prof Dr Mete Kesim, iftarda hizli ve çok yenilen İftar yemegin yürek krizine yol açabilecegini belirterek, oruçlu kisilerin iftarda daha titiz yemek yemeleri uyarisinda bulundu
Iftarda fazla yemek yeme aliskanligimiz var, oysa hizli ve fazla yemek vücuda zararli diyen Kesim, sunlari söyledi: Yemegin birdenbire ve asiri sekilde mideye girmesi sonucu salgilar fazlalasiyor Bu da, ani tansiyon düsüklüklerine neden olur En önemlisi ise İftar Yemekleri yemegi yedikten sonradan uzanip yatilmasi Bu çok güvenli olmayan Vücuttaki kan mide ve bagirsaklarin etrafinda
toplaniyor Beyin ve kalbe kanin gitmesi engelleniyor Kan ansızın vücuda dagildiginda, kalp çarpintilarina ve krize dek variyor bu nedenle yürek rahatsizligi olanlar iftarda fazla yememeli
IFTAR, IKI ASAMADA YENILMELI
Iftar yemeklerinin iki asamali olarak yenilmesi gerektigine dikkati çeken Prof Dr Kesim, Iftarda yemegi ikiye bölmeli Önce çorba içilmeli, aradan 1520 dakika geçtikten sonra diger yemekler yenilmelidir Böyle yemek yemek yenildiginde, yarim saat dinlenilmelidir dedi
Prof Kesim, özellikle yürek ve tansiyon hastalarini, oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danismalari konusunda uyardi
KAN SEKERI NORMALIN ALTINA DÜSER
Yüksek Uzmanlaşma Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmani Ayçag Turan, Ramazan ayinda sıradan beslenme düzeninin degistigini vurguladi Ramazan ’da günlük ögünlerin 2 ’ye indigini, hatirlatan Turan, gün boyu süren açlik halinde, oruç tutanlarda, kan sekerinin normalin altina düstügünü (hipoglisemi), bunun da bitkinlik, çarpinti, çabuk sinirlenme, terleme, bas agrisi, dalginlik, unutkanlik gibi sonuçlara niçin olabildigini açıklama etti Özellikle seker hastalarinda açligin, hipoglisemi ve kan sekerinin ani yükselmesi (hiperglisemi) sikligina niçin oldugunu gösteren Turan, diyet tedavisinin kayda değer oldugu seker hastaligi, yüksek kan basıncı, mide sikayeti gibi rahatsizliklarda hastalarin, perhiz tedavisinin önemi konusunda saglik personeli tarafindan bilgilendirilmesi gerektigini kaydetti
ÖNERILER
ytaç Turan, oruç tutan kisilerin, iftar ve sahurda dikkat etmeleri gereken noktalari söyle siraladi: Ramazan her tarafında kizartmadan kaçinin, etleri izgara ya da firinda pisirmeye özen gösterin Agir hamur tatlilari yerine daha hafif sütlü tatlilar ve kompostolar tüketin
Iftarda yemekleri pat diye yemeyinKendinize uzun bir süre dilimi ayirin Yiyeceklerin beste ikisini sahurda, beste üçünü iftarda yemeye çalisinSahur ögününü muhakkak atlamayin Ramazan ayi her tarafında meyve ve çig sebze tüketimine önem verin
Sahurda protein taşıyan süt, yogurt, peynir gibi gidalar yiyin Bu, uzun zaman tok kalmaniza yardimci olur
Yagli yiyeceklerden kaçinin, yagsiz sebzeli yiyecekleri tercih edin
BOL SU IÇIN
Uzmanlar, oruç tutan kisilerin iftar ve sahurda bol sivi almalari gerektigini hatirtiyorlar Adi bir insanin günlük su ihtiyacinin 225 litre olduguna dikkat çeken uzmanlar 68 bardak değin su, gece boyunca mutlaka tüketilmeli Bunun yaninda meyva suyu, ayran gibi sivi içecekleri edinmek da muhtemel Gün boyunca susamış kalmamak için kompostonun sahur yemeginde
bulundurulmasi da yararlidir diyorlar *