Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

İhtiyacımızdan 3.5 Kat Fazla Tuz Tüketiyoruz

İhtiyacımızdan 3.5 Kat Fazla Tuz Tüketiyoruz
0
52

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
İhtiyacımızdan 35 Kat Artı Tuz Tüketiyoruz Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nce yapılan araştırmada, ideali günde 5 gram olan tuzlu tüketiminin Türk halkında jurnal 18 gram olduğu, jurnal tüketilen her 6 gram pozitif tuzun ise büyük ve minik tansiyonu önemli ölçüde yükselttiği belirlendi Kongrede, dernek kadar Türkiye'deki tuzlu tüketimine ilişkin 14 ilde yapılan SALTurkey çalışmasının sonuçları açıklandı 1970 kişinin 24 saat idrarlarının toplanarak tuzlu tüketimlerinin belirlendiği araştırmada, Türk halkının günlük tuzlu tüketiminin 18 gram olduğu saptandı Erkeklerin jurnal 19,3, kadınların ise 168 gram tuzlu tükettiğinin ortaya çıktığı araştırmada, öğrenim durumu arttıkça tuz tüketiminin azaldığı saptandı Araştırmada, günlük tüketilen her 6 gram fazla tuzun sistolik kan basıncında (büyük kan basıncı) 8 milimetre civa, diastolik kan basıncın da (minik tansiyon) da 5 milimetre civa artışa niçin olduğu saptama edilirken, kırsal kesim nüfusunun kentlere tarafından daha çok tuz tükettiği, Akdeniz bölgesinde yaşayanların daha tuz, Ege'dekilerin ise az tuz yemeye eğilimli oldukları belirlendi Araştırmaya katılan hipertansiyon hastalarından, hastalıklarının haberdar olanların, pozitif tuzlu tüketmediklerini belirtmelerine rağmen günde 16,55 gram tuz tükettikleri saptandı Hipertansiyonlarının farkında olmayanların ise hastalığının farkında olan olanlardan günde 22,5 gram daha pozitif tuzlu tükettikleri ortaya çıktı Alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyorAraştırma sonuçlarını açıklayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Yunus Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmadan meydana çıkan en önemli sonuç; gelişmiş batı toplumları, Çin ve Japonya'ya tarafından fazla yüksek oranda tuzlu yiyoruzdedi Bunun büyük olasılıkla yemek yemek pişirirken ve piştikten daha sonra sofraya geldiğinde tuzlu eklenmesi gibi alışkanlıklardan kaynaklandığını vurgulayan Erdem, el işi salça, erişte, turşular ve tuzlanarak buzlukta saklanan yiyeceklerin tuzlu tüketimini artırdığını kaydetti Düşük tuzlu kullanımı ile tedavi Türk halkının çocukluğundan itibaren fazla tuz tükettiğini gösteren Erdem, çocuklara da düşük tuzlu gıda uygulanması gerektiğini kaydetti Erdem, şöyle konuştu: Çocuklarımızı pozitif tuzlu yiyeceklerden uzak tutmamız lüzumlu Küçük yaşta tuz beslenenlerde ilerideki yaşlarda daha pozitif hipertansiyon, yürek hastalığı riski ortaya çıkıyor Eğer tansiyonunuz yüksekse ve tuz yiyorsanız tuzu azaltarak kan basıncı kontrolünü sağlayabiliyorsunuz Tuz kısıtlamasıyla hipertansiyonun ortaya çıkmasını veya tedavi görmesini sağlayarak kalp, beyin ve böbrek hastalıklarının ortaya çıkmasını, ölümü engellemeniz mümkün Türkiye'de 1518 milyon civarında tansiyon hastası var Bunların büyük bölümünü yalnızca tuzu kısarak, medikal tedaviden kurtaracağız Düşük tuz kullanımı ile kan basıncı sıklığını da azaltabiliriz Yaşla beraber tansiyonun arttığını biliyoruz Yaşlanmayı durduramayız lakin tuzu azaltabiliriz Bu da Türkiye'nin genel bütçesi için ciddi kazanımdır Sadece yüksek kan basıncı hastalarının yok herkesin tuz tüketimini azaltması ve bunun bir devlet politikası haline getirilmesi gerekiyorGereklilik değil tat alma tadıProf Dr Yunus Erdem, tuzun besinlerin içinde zaten varolduğunu belirterek, Yemeklere ekilmese bile besinlerin içinde zaten var Sodyum her şeyde vardır Yemek pişerken eğer hiç tuzlu eklemesek bile biz sodyumu besinlerin kendisinden zaten alıyoruzdedi Yemeklerin tuzsuz pişirilmesi gerektiğini açıklayan Erdem, Yemeklere tuzlu atma, vücut ihtiyacından çok damak zevki tadı alışkanlığı Minik yaştan itibaren tuz yediğimiz için alışkanlığımız yüksek Onun için dünya rekoru olacak derecede tuzlu yiyen toplum haline geliyoruzdiye konuştu Maksat jurnal 5 gram tuz tüketimiTürk halkının günde 18 gram tuzlu tüketiminin 5 grama düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Erdem, Tüketim 5 grama inince adi bir tansiyonunuz varsa ileri de hipertansiyon ortaya çıkma ihtimalini düşürüyorsunuzdedi Araştırmada 'ben az tuz yiyorum', 'tuzu kestim' diyenlerin bile jurnal tuzlu tüketiminin 16 gram olduğunun belirlendiğini dile getiren Erdem, İdeal olan günde 5 gram tuzlu tüketimi için yemekler ayrıntılarıyla tuzsuz pişecek, pişerken salça kullanılmayacak, ekmek tuzsuz yenecek Hem turşu gibi tuzu fazla olan yiyeceklerden uzak durulacak oysa bu şekilde 56 gram tuza ulaşabilirizdiye konuştu Uluslararası Nefroloji Derneği Başkanı Prof Dr Eberhard Ritz de, ideal olan günlük tuz tüketiminin 5 gram olduğunu söyledi Anne sütünden kesildikten sonra tuz kısıtlaması yapılan bebeklerde kan basıncının düşük olduğunu belirten Ritz, çocukluk çağından itibaren düşük tuzlu beslenmek gerektiğini kaydetti realagecom  
 
858,496Konular
981,662Mesajlar
29,732Kullanıcılar
ozgurcexSon üye
Üst Alt