Barış Terkoğlu'nun yazısından alıntı
“Yedi sene mahpus cezası aldığımı öğrendim. Yedi sene, yedi... Escobar’la ilgili attığım tweet yüzünden. Escobar bu kadar ceza almadı. Yedi sene ne demek ya? Ben size ne yaptım? Ben ne yapacağım?”
Bir bayan ağlayarak yakarıyordu. Pucca diye bilinen Selen Pınar Işık, toplumsal medya iletileri nedeniyle “uyuşturucu husus kullanılmasını özendirme” suçundan ceza almıştı. Gazeteler günlerce yazdı. Türkiye yeniden ikiye bölündü. İktidar muhafızları “az bile” diyerek kelamda uyuşturucu ile gayret ediyormuş üzere yaptı. Muhalefettekiler ise cezayı acımasız buldu, arkasında siyasi hesap aradı.
Ben ise tam da bu sırada öteki bir olaya takıldım. 12 Ekim tarihli Anadolu Ajansı haberinden aktarayım:
“Manisa'da, otomobilinde 2 kilogram skunk ile reçeteyle satılan ve uyuşturucu tesiri bulunan 10 hapla yakalanan 3. Sınıf Emniyet Müdürü Zafer Ç. ile beraberinde bulunan oto kiralama şirketi sahibi Necip Boğaçhan T., ‘uyuşturucu ticareti yapmak’ cürmünden yargılandıkları davada beraat etti.”
‘İçiciyiz’ dediler beraat ettiler
Bayram tatiline denk gelmiş, gözümüzden kaçmıştı. 9 Haziran günü Manisa Akhisar’da polisler sivil bir aracı durdurdu. Belirli ki ihbar gelmişti. Narkotik köpeği de arama bölgesindeydi. Kokuyu alıp havladı. Araçtan tam 2 kilo skunk denilen uyuşturucu unsur, ayrıyeten reçeteyle satılan ve uyuşturucu tesiri bulunan 10 hap çıkmıştı.
Bilmiyor olabilirsiniz. Skunk, son devirde tüm dünyada yaygınlaşan ve “hibrit esrar” olarak isimlendirilen çok tehlikeli bir uyuşturucu. Beyin hastalıkları başta olmak üzere bir dizi sıhhat sıkıntısına neden olan husus, esrardan kat be kat daha ziyanlı olarak görülüyor.
Her gün benzerini gördüğümüz uyuşturucu haberleri içinde bunun bir farkı vardı. Zira içinde bu denli uyuşturucu husus yakalanan aracın sahibi, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde misyonlu bir emniyet müdürüydü. Hem emniyet müdürü Zafer Ç. hem de araçtaki arkadaşı önce “uyuşturucu ticareti yapmak” suçundan tutuklandı.
Herkes nasıl savunma yapacaklarını merak ederken birinci duruşmada işin rengi anlaşıldı. İki isim uyuşturucu satmadıklarını, içici olduklarını söylüyordu. Mahkeme iki kilo uyuşturucu için yapılan bu savunmaya inanmış olacak ki birinci duruşmada iki sanığı tahliye etti.
15 yaşından beri uyuşturucu unsur kullandığını söyleyen Necip Boğaçhan T., ucuza bulduğu için toplu olarak uyuşturucuyu satın aldığını söylüyordu. Emniyet Müdürü Zafer Ç. ise “Bu utanç bana yetti, hayatımın en büyük dersi oldu. Mutlaka satmak üzere bir gayem yoktu” dedi.
İki ismin de yapılan analizlerde kan ve idrarında uyuşturucu etken hususu çıkmıştı. Bunu mahkemeye gösteren sanıklar “içiciyiz” diyorlardı. Mahkeme “sağ olsun”, 3. duruşmada ikisi hakkında da beraat kararı verdi.
“Nasıl oluyor” diyorsanız, bekleyin. Zira daha bitmedi.
O polis FETÖ borsasından çıktı
Zafer Ç. dediğiniz polisin kurtuluşunu yargıçların saflığına bağlıyorsanız sizi biraz geriye götüreyim...
Bu köşede “FETÖ borsası” hikâyelerini daha evvel çok sefer okudunuz. FETÖ davalarında sanık olan zenginlerin bir kısmı, servetlerinin bir kısmı karşılığında özgür bırakılıyordu. Pisliğe kimi mafya kümelerinden kimi savcılara, kimi yargıçlardan birtakım polislere birçok insan bulaşmıştı. Gerçekten bu kirli işler yargının da konusu oldu. “FETÖ borsası” davaları açıldı. Rezaletin en ağır yaşandığı kent, kuşkusuz FETÖ’nün en zenginlerinin yaşadığı İzmir’di. O denli ki AKP’nin eski İzmir Vilayet Başkanı Ahmet Kurtuluş, FETÖ borsası davasında sanık olmakla kalmadı, anlatacaklarını engellemek için meskeninde, küçük çocuğunun gözleri önünde katledildi.
Tam bir yıl evvel, 30 Ekim 2018’de İzmir Adliyesi’nden bir haber aldık. Habere nazaran FETÖ borsasına karıştığı için hakkında soruşturma açılan ve pasif misyona kaydırılan bir emniyet müdürü savcılıkta söz vermişti. Olayı OdaTV’de gündeme getirmemizin akabinde İzmir Cumhuriyet Savcılığı bir açıklama yaptı. Kelam konusu polisin “telefon ile davet edildiği”ni ve sözünün alınmasının akabinde hür bırakıldığını söyledi.
Pekala FETÖ borsasına bulaştığı için açığa alınan ve savcılıkça tabire çağrılan o emniyet müdürü kimdi? Doğru iddia ettiniz, birkaç ay sonra aracında 2 kilo uyuşturucu ile yakalanan Zafer Ç’den diğeri değil.
Menzilci olunca kimse dokunamadı
Pekala nasıl oluyor? Bir Twitter iletisiyle yedi yıl mahpus cezası alınan ülkede, bir emniyet müdürü FETÖ borsasına bulaşıyor, yetmiyor iki kilo uyuşturucu ile yakalanıyor ve sonunda beraat ediyor.
Ben de bu sorunun karşılığını merak edip İzmir Emniyeti’ndeki kaynaklara sordum. “Nedir bu işin sırrı” deyince aldığım karşılığa şaşırmadım: “Çünkü Menzilci”.
Onu yakından tanıyan şahıslar Zafer Ç’nin Menzil tarikatına bağının güçlü olduğunu söylüyor, biatının ölçüsünü gösteren ve akıllara sakinlik veren kıssalar anlatıyordu. Bu da FETÖ’den boşalan koltuklarda misyon yapan Zafer Ç’ye bir çeşit dokunulmazlık sağlıyordu. Ne FETÖ borsasından yanlışsız dürüst yargılanabiliyor ne de aracında bulunan uyuşturucu hususun hesabı soruluyordu.
Pucca’yı günlerce konuştuk, tartıştık. Attığı saçma sapan iletiler üzerinden saflaşarak “uyuşturucuyla çaba ediyorumculuk” oynadık. Lakin iş uyuşturucu baronu Zindaşti’yi bir telefonla tahliye edip kaçıran siyasetçilere, uyuşturucu tacirlerine kıyak kararlar veren avantacı yargıçlara, kilolarca uyuşturucuyla yakalanan Menzilci polislere gelince başımızı kuma gömdük.
İkiyüzlülük ne kadar da işe fayda bir şey. Ta ki gölgede kalan ikinci yüzünüzü biri çıkıp da gösterene kadar!
Cumhuriyet