Yıllardır daima aynı sorularla iç içeyiz Bu hayatta beni en fazla ne mutlu eder, hayat amacım ne, bu dünyaya neden geldim ben? Her Zaman bir arayış, daima bir kendimizi kavrayış ve hayatımızı anlamlandırma çabasındayızİşte İkigai en temel anlamında bu soruları sorarak doğru cevabı bulmamız ve hayatı bizi mutlu eden temel etkinliklerle geçirmemiz anlamına geliyorİkigai kelimesi Japonca bir kelime olup, Japon kültürünün benimsenen bir parçasıdır İkigai’yi bu kadar önemli kılan; Japonların dünya nüfusunun fazla üzerinde hayat ömrüne sahip olması, özellikle Okinawa’da ( Japonya’da bir ada) yaşayan 4 kişiden 1’inin yaşam ömrünün 100 yıldan pozitif olmasıdır Yani gerçekte İkigai’mizi keşfetmek ayrıca mutlu bir ömrün sırrı, ayrıca de uzun yaşamın temel felsefesidirh2İkigai Nedir ?İkigai kelimesi terbiyesizce ‘daima meşgul kalarak mutlu olma’ olarak çevrilebilinir İkigai’de amaç tutkunu olduğumuz, bizi en fazla mutlu eden eylemleri, sosyal ve iş hayatımız ile entegre edebilmek ve hayatımızı bu eylemleri gerçekleştirerek memnun etme, mutlu ve huzurlu vermek Ben bunları en yalın haliyle heves eylemleri olarak adlandırıyorum Güne başlangıç sebebiniz olarak yorumlanan İkigai’nizi tutku eylemlerinizi bulmada açılış noktası, ‘akış’ kavramıdırh2Akış Kavramı Nedir ?Akışın özü, yaşadığınız anın içinde kalmaktır Geçmiş veya gelecekle ilgili her türlü düşünceden bağımsızlaşarak, sadece o zamanın içinde yaptığınız eylemlere yoğunlaştığınız ve bunun keyfini yaşadığınız anlar akıntı anları olarak tanımlanırMesela, arkadaşlarınızla futbol oynarken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız, 2 saat geçen zamanı 10dakika olarak algıladığınız, kendinizi huzurlu ve mutlu hissettiğiniz, başka hiçbir şey düşünmediğiniz o anlardan biri Veya kitabınızı elinize aldığınız, saatlerin nasıl geçtiğini anlamadığınız, kitapla bir bütün olduğunuz dış dünyaya kendinizi kapattığınız anlardan biri Sizi yemek yemek, su içmek gibi günlük rutin işlerinizden; aklınızdan çıkmayan, geceleri sizi uyutmayan gelecek kaygılarınıza kadar her şeyi unutturan eylemlerinizdir Ne gerçekleştirmek size dünyadaki öteki her şeyi unutturuyor, zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak kadar zevk veriyor? Canınızı sıkan olayları, geleceğe karşın kaygılarınızı, yatağa yattığınızda bir gün sonradan yapmanız gereken kendinize hatırlattığınız her şeyi size unutturan ne? Kendinizi en fazla ne yaparken mutlu, huzurlu hissediyorsunuz?İşte bu eylemler sizin sızıntı anlarınız ve İkigai’nizi bulmada size rehberlik edecek en önemli açılış noktanızBurada kayda değer olan nokta ise; fazla yemek, saatlerce TV önünde abur cubur tüketmek, uyuşturucu, alkol gibi hemen olan zevklerden ziyade; bu akışa getirecek nitelikli etkinlikleri odağınıza almanızdırh2İkigai’mi Nasıl Keşfederim ?Öncelikle sizi akışta hissettiren tüm anların bir listesini çıkarın Arkadaşlarınızla laflamak, denizde yüzmek, çocuğunuzla ilgilenmek, yemek yapmak vs sizi akışta hissettiren her anın bir listesini yapınBu etkinliklerin her birinin yanına yalnız mı yoksa bir toplulukla mı yaptığınızı yazın Bu etkinliklerin sizin için ne anlayış geldiğini özetle 1 cümle ile açıklayın Ve bu listenin altına hayatınızda mutlaka yapmış elde etmek istediğiniz en düşük 5 şeyi yazın ve sizin için anlamını 1 tümce ile açıklayınKendi listemin bir kısmını misal olması için paylaşıyorum:• Koçluk yerine getirmek Kalabalık Amaçlarına, hayallerine giden yolda insanlara yol arkadaşı edebilmek; mümkün olduğu dek çok hayata dokunabilmek, yararlı olabilmek• Psikoloji kitabı okumak Yalnız Kendimi ve dış dünyayı daha iyi çözümleme yapabilmek• Arkadaşlarımla, ailemle sohbet etmek Topluluk Ruhsal olarak kendimi beslemek• Yoga yapmak Yalnız +Kalabalık Kendi içime dönüp, özümü hatırlamak Akışın keyfini çıkarabilmek• Yardımcı olabilecek içerikler kâğıda dökmek, üretmek Yalnız Düşüncelerimi betimlemek ve öteki insanlara muavin yapabilmek• Doğa yürüyüşleri yerine getirmek Yalnız + Kalabalık Kendimi rahatlatmak; doğaya, diğer canlılara alan farkındalığımı desteklemek• seyahat etmek Kalabalık Yeni yerler keşfetmek, yeni kültürler tanımakBen hayatımda en fazla…• Yazdığım bir kitabı yayınlamış olmak…• Olası olduğunca pozitif yere dolaşmak, özellikle Hindistan ve Japonya’ya mutlaka gitmiş almak…• en fazla sayıda insanın, daha mutlu bir hayat sürmesine katkıda bulunmuş elde etmek…• İyi bir benzeyen, sadık bir arkadaş, bahtı açık evlat ve mutlu bir birey olarak ömrümü geçirmiş almak…• Okumaktan, gelişmekten, ilerlemekten hiç vazgeçmemiş bir yaşam yaşayan elde etmek…İSTİYORUMListeden de görebileceğiniz gibi benim İkigai keşif sürecimde listedeki etkinliklerin yaklaşık olarak tümü benzer esas noktalara dayanıyordu: İnsanlara yardımcıtezgâhtar yapabilmek; kendime dönük gelişimime asistan eylemlerle uğraşmakŞimdi siz kendi listenizi incelediğinizde ne görüyorsunuz? Sizin etkinliklerinizin ve hayatınıza yıllar sonradan dönüp baktığınızda yapmış almak istediğiniz şeylerin karşılıklı noktası nereye, hangi eylemlere dayanıyor?Bu eylemleri alıp, hayatınızın her alanına nasıl dahil edebilirsiniz? Bu arzu eylemlerinizi nasıl mesleğiniz haline getirebilirsiniz? Heves eylemlerinizi sosyal hayatınızın her alanına nasıl nüfus ettirebilirsiniz?Unutmayın Nietzche’nin ünlü cümlesini: ‘’Yaşamak için nedeni olan cümbür cemaat, her türlü nasıla katlanır’’Ilk başlarda listenizi oluşturamazsanız ya da listenizde İkigai’nizi keşfetmenize yardımcı olacak eylemleri yakalayamazsanız bunu tasa etmeyin Bunun üstünde dikkate almak için kendinize vakit tanıyın, kendinizi keşfetme serüveninin tadını çıkarınVeya gelin emailikigaikoc@gmailcomemail yazın ve İkigai buluş sürecinize beraber çıkalım Sizin akış anlarınızı, arzu eylemlerinizi dinlemeyi, İkigai’nize dışarı giden keşif sürecinize ortak olarak yol haritanızı beraber oluşturmayı heyecanla bekliyorum