Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İleri Yaşlarda Beslenme

İleri Yaşlarda Beslenme
0
134

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Beslenme, açlık duygusunu bastıracak şekilde yemek ya da her istediğini istediğin miktarda yemek değildir. Bilinmelidir ki; iyi yaşamanın birinci koşulu iyi beslenmektir. Ülkemizde gün geçtikçe artan yaşlı nüfusunun önemli bir bölümünde yetersiz, dengesiz ve bilinçsiz beslenmeden kaynaklanan şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, osteoporoz, felç ve iskelet-kas sistemi hastalıkları oldukça fazla görülüyor.

Yapılan araştırmalardan elde edilen bulgular insanın 50'ye yakın türde besin ögesine gereksinim duyduğu yönünde... Gereksinim duyulan besin ögelerinin gereğinden çok ya da gereğinden az alımı söz konusu olduğunda büyüme-gelişmenin engellenmesi ya da sağlığın bozulması muhtemeldir.

Yaşlılık döneminde yetişkin nüfusa oranla enerji ihtiyacında bir azalma söz konusudur, ancak genel manada besin ögeleri gereksinimi azalmaz; aksine yaşla birlikte emilim, sindirim ve depolama yetenekleri zayıfladığından besin ögelerine olan ihtiyaç da fazla olur. Enerji kısıtlaması şekerli, yağlı, hamur işi yiyeceklerin azaltılmasıyla sağlanmalıdır. Bunun yanında protein miktarı günlük enerjinin %15-20'si olacak şekilde beslenme programı düzenlenmelidir.

Yaşlılık döneminde tüm vitamin ve mineraller yeterli düzeylerde alınmalıdır. Özellikle B grubu, C , D ve E vitaminlerinin alımının yaşlılarda olumlu etkileri olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. E vitamini antioksidan özelliğinden dolayı hücre zarındaki yağların bozulmasını önleyerek hücre sağlamlığını ve bütünlüğünü korur. D vitamini ise yetersiz güneş ışığı alımından kaynaklı olarak ülkemizde her 10 kişiden 9'unda eksikliği görülen bir vitamin olup mutlaka takviye edilmesi gereken bir vitamindir. Ayrıca hareketsizliğe ve yeme düzenine bağlı olarak kabızlık görülen yaşlı bireylerde laksatif kullanımı bağırsak florasına zarar verdiğinden besin ögeleri emilimi de bundan olumsuz etkilenir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, krom minerallerine olan gereksinim karşılanamadığı durumlarda da yaşlılar açısından riskli bir süreç başlamış olur.

Yaşlılık döneminde dikkat edilmesi gereken hususlar;
  • Besin çeşitliliği sağlanmalı, tek tip beslenilmemelidir. Örneğin bir öğünde sebze grubundan yeşil yapraklılar seçilirse, diğer öğünde sarı-kırmızı sebzelerden seçim yapılmalıdır.
  • En az 3 öğün beslenilmeli, öğün atlanmamalı, özellikle kahvaltı ve akşam yemekleri geç saatlere bırakılmamalıdır.
  • Diyet yağı azaltılmalı, yağda kızartma ve kavurmalardan kaçınılmalıdır. Yemekler haşlama, buğulama, ızgara, buharda ya da fırında pişirme yöntemleri tercih edilerek hazırlanmalıdır.
  • Sıvı yeteri kadar tüketilmeli, vücuttan sıvı kaybına neden olan uyarıcı nitelikteki çay ve kahve gibi içecekler ile gazlı meşrubatlardan uzak durulmalıdır.
  • Rafine şekerlerden kaçınılmalı, besinlerin doğal yapısındaki karbonhidrat tercih edilmelidir.
  • Posa bakımından zengin beslenilmelidir. Ekmekler tam tahıllı buğday ekmeği olarak tercih edilmeli, sebze ve meyve tüketimi artırılmalı, haftada en az 2 kez kurubaklagil tüketilmelidir.
  • Haftada 2 kez balık tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Haftada en az 3-4 kez 30'ar dakika zorlamayan kısa yürüyüşler yapılmalıdır


 

Similar threads

Dünya Sıhhat Örgütü 65 yaş ve üzeri bireyleri yaşlı olarak kabul eder. Çevresel kaidelere ahenk sağlayabilme yeteneğinin azalması da yaşlılık olarak tanımlanır. Türkiye’de son yıllarda yaşlı nüfus artış göstermektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kas kütlesi azalır, yağ dokusu artar ve beden su...
Cevaplar
0
Görüntüleme
53
Herkese merhabalar! Bu hafta sizlere besin desteklerinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle besin destekleri, içerisinde bir veya daha fazla vitamin, mineral, bitki özütü, amino asit, yağ asidi ve karbonhidrat çeşidi barındıran ve diyeti iyileştirip, geliştirmek amacıyla tavsiye edilen/kullanılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
110
Yaşlılık kaçınılmaz fizyolojik bir süreçtir. Hücrelerin, dokuların ve organizmaların fonksiyonlarında moleküler ve biyokimyasal düzeyde oluşan geriye dönüşü olamayan çoklu değişikliklerdir. Yaşlanma Yaşı: Gelişmiş ülkelerde 65 yaş kronik yaşlanma yaşı, Birleşmiş Milletlerde (United...
Cevaplar
0
Görüntüleme
131
Okullarda ders zilinin çalmasına sayılı günler var. Peki büyüme ve gelişmenin oldukça önemli olduğu, 6-14 yaş grubunu kapsayan okul çağı döneminde çocukların beslenmeleri konusunda nelere dikkat edilmeli? İnsan hayatının her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi, büyüme ve gelişmeleri okul başarısı içinde çok önemlidir. Okul çağı döneminde, öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına ve ileriki yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerekir. Yapılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
858,499Konular
982,590Mesajlar
30,356Kullanıcılar
saki erolSon üye
Üst Alt