Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Iletişim ceşitleri-İletişim Ceşitleri Nelerdir?

Iletişim ceşitleri-İletişim Ceşitleri Nelerdir?
0
180

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Iletişim ceşitleri hakkında bilgi
iletişim turleri,iletişim ceşitleri nedir
iletişim nedir,iletişim aracları

genel iletişim ve odak iletişim

İletişimi genel ve odak olmak uzere ikiye ayırabiliriz Genel iletişimde verici kişinin duygu ve duşunceleri geniş kitlelere hitap edebilir Genel iletişimin nesne (televizyon, bilgisayar, vb) aracılığı ile yapılması insanları birbirinden uzaklaştırır Yuzyuze iletişimde konunun başka mekanlara taşınması ihtimali olmadığı icin iletişim cift yonludur Soru cevap yonteminin kullanılması ağırlıkta bulunabilir
Odak iletişimde ise duygu ve duşuncenin sadece iki insan arasında gidip gelmesi soz konusudur Odak iletişimde verici ve alıcı kişiler yer değiştirebilir Verici bazı durumlarda o durum a ilişkin yorumlarının yanına yan mesajlar eklemeye yonelebilir Boyle zamanlarda engelli iletişim oluşur ve kişiler konunun onune gectiği icin ana konu kaybolur

JEST VE MİMİKLER
Jestler ve mimikler diğer kişilerin gorsel sinyaller gonderen hareketleridir Jest ve mimiklerimizin anlamını doldurması icin duygu ve duşuncelerimiz ile ilgili değer taşıması gerekir
Yuz kaslarının anlatım amaclı kullanımı mimikleri; baş, el, kol, ayak, bacak ve bedenin kullanımı da jestleri oluşturur Jest ve mimikler esas ve ikincil olmak uzere ikiye ayrılırlar
Esas jestlerle, ikincil jestleri ayırt etmek icin kendi kendimize şu soruyu sorabiliriz: eğer ben yalnız olsaydım bu hareketi yapacak mıydım? cevabımız hayır ise esas, evet ise ikincil jesttir

İKİNCİL JESTLER:
Esas olarak anlatıma katkıda bulunmayan ve kendiliğinden refleks olarak ortaya cıkan bu hareketlere ikincil jest ve mimik denir Bunların coğu sosyal değildir Cunku bunları rahatlığımız ve temizliğimiz icin yaparız Ancak hangi duygusal durumda olduğumuz onemlidir Yalnız değilsek yanımızdakiler, bunlardan bizim hakkımızda duşunceye sahip olurlar Bazen ikincil jestleri anlamlı olarak kullanmak isteriz Boyle durumlarda ikincil jest olmaktan cıkıp, esas jeste donuşurler
Orneğin: istemediği halde eşi camı acmış olan biri hapşırdığında olabildiğince guclu ve acık hapşırır Burda hapşırık esas jesttir

ESAS JESTLER:
Anlatım, sosyal ve mimik olmak olmak uzere uce ayrılır

Anlatım jestleri:
Hayvanlarla da ortak olan biyolojik kokenli jestlerimizdir ve altı tanedir; mutluluk, korku, ofke, hayret, uzuntu, tiksinti Bu jestler bireye değil, ture ozgu olduğu icin kulturden bağımsızdır
Orneğin: yuzde ki sıkma hareketi duşmanın boynumuza sarılmasından (mağara devri atalarımızdan kalan) dolayı oluşmuştur Bugunse canımızı sıkan bir durumda gene bu ortaya cıkar ve tum yuz kaslarımızı sıkarız Biyopsikolojik beden dilimiz evrenseldir Bu anayapıya kulturler, anlatım zenginlikleri ve farklılıklar katmışlardır

Sosyal jestler:
Bulunduğumuz ortama uymak icin, bulunduğumuz durumdan daha farklı bir yuz ifadesini takınmaktır Bir toplantıda kotu durumda olsak bile mutlu gozukmeye calışmamız buna ornektir

Mimik jestleri:
Bu jestler bir objeyi ya da hareketi kusursuz taklit etmek icin kullandığımız jestlerdir
Tiyatro ,taklit ve şematik olmak uzere uce ayrılır
a)Tiyatroya ozgu jest ve mimikler: İzleyicileri hoşnut etmek icin oyuncuların kullandıkları jestler ve mimiklerdir, ozellikle pandomim sanatcıları bu mimiklerle sanatlarını icra ederler
b)Taklit jestleri: İnsanın ruzgar, kopek gibi olamayacağı bir şeyi taklit ederken kullandığı jest ve mimiklerdir Genelde eller etkindir
c)Şematik jestler: Kısaltma veya ozetlemeyle ilgili taklitlerdir Bir durumu en goze carpan yonuyle ifade etmektir Olmayan sigarayı icmek, elle ateş etmek bunlara ornektir Bazı bilim adamları, bu jestlerin de evrensel olduğunu iddia etmiştir Fakat bir cok araştırmacı kulturun getirdiği farklılıklar olduğunu soylemiştir