Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

İlhan Selçuk Kimdir? İlhan Selçuk eserleri.

İlhan Selçuk Kimdir? İlhan Selçuk eserleri.
0
114

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
1950'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi Avukatlık, basımcılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı Birincil yazıları 1952 yılında 41 Buçuk isimli mizah dergisinde çıktı 1963'den günümüze Cumhuriyet gazetesinde fıkra yazarlığını sürdürüyor Karikatürist Turhan Selçuk'un kardeşi ve grafik sanatçısı Mengü Ertel'in eşi olan Ülfet Ertel'in kardeşidir

İlhan Selçuk 12 Mart Muhtırasından sonradan, 9 Mart 1971 darbe teşebbüsüne katılan Milli Demokratik Devrimcilerden olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı 12 Mart 1971 muhtırasına dışarı giden süreçte Doğan Avcıoğlu'nun çıkardığı Ihtilal (gazete)si civarda toplanan ve içlerinde 27 Mayıs Darbesini yapan Ulusal Birlik Komitesi'nin hakiki lideri Emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu'nun da bulunduğu Ulusal Demokratik Devrimciler, o dönemin siyasi partilerinin demokrasi anlayışının bir oyalamaca olduğunu ileri sürerek ulusçudevrimci usul olarak açıklama edilen ilkeler doğrultusunda parlamento dışı muhalefeti savunuyorlardı Türkiye'de Ordu'yu tahrik ederek solsosyalist, bir çeşitlilik Baasçı yönetim kurdurmak için Doğan Avcıoğlu ve İlhan Selçuk'un başını çektiği çok önemli faaliyetler vardı Köklü Değişiklik gazetesinin genel yayınlama yönetmeni Hasan Cemal çok sonraları anılarını anlattığı Cumhuriyet'i Çok Sevmiştim adlı kitabında o zamanki maksatlarının ulusalcısubayları ikna ederek onlarla birlikte bir Ulusal Demokratik Devirdarbesi yerine getirmek olduğunu yazdı 1971de Oktay Kurtböke ile beraber sıkıyönetim mahkemesinde yargılandı Selçuk, 12 Mart döneminde Ziverbey Köşkünde yaşadığı sorgulama günleri üstüne direktifler yapmayı düşünmediğini belirtse de sonra burada yaşadıklarından yola çıkarak köşkün adını taşıyan bir kitap yazdı Kitapla birlikte Ziverbey Köşkünün acımasızlık iddiaları birincil kez anlatılmış oldu Selçuk, Köşkteki işkence iddiasını ifadesinin içine akrostiş yöntemiyle gizlice yerleştirmişti, yazdığı her cümlenin sondan ikinci kelimesinin baş harfi yukarıdan aşağı sıralandığında işkence altındayımcümlesi çıkıyordu

Yazan, Ziverbey Köşkündeki ilişki ağıkonusundaki bir soruyu şöyle yanıtlamıştır: Erenköy Köşkü Cevdet SunayMemduh TağmaçFaik Türün cuntasının zulüm merkeziydi 12 Mart yapısı içinde özel bir yeri vardı Çünkü 1 Ordu'nun bulunduğu İstanbul bölgesinde Faik Türün, kendi yetkilerini kullanarak özel operasyonlar yaptırabiliyordu Basın da İstanbul'da olduğuna tarafından, burada yaşandı çoğu şey Insanlar tutuklanmaya, gözaltına alınmaya, kovuşturulmaya başlandı, davalar birbirini izledi Bu karışıklık içinde parlak olan şudur: 12 Mart döneminde Erenköy'de, Ziverbey'de Zihni Paşa Köşkü diye anılan (ya da Ziverbey Köşkü) yerde Faik Türün ve (1991 yılında bir DevSol militanı kadar öldürülecek olan) Memduh Ünlütürk buyruğunda bir gaddarlık merkezi kurulmuştur Bu zulüm merkezinde de birçok kültürlü tezgahtan geçirilmiştirSelçuk, kitapta yaşadığı işkenceyi şöyle anlatıyordu: Gözlerim yan olduğundan hiçbir şey görmüyordum Birileri beni yere yatırmışlar, çoraplarımı çıkarmışlardı Ayak bileklerime bir cihaz geçirilmişti Bir manivelanın ya da vidanın sıkıştırıldığını duyumsuyordum Öyle bir an geldi oysa, bacaklarımı kıpırdatamaz oldum

İlhan Selçuk, 21 Mart 2008 günü saat sabahtan 04:30 sıralarında Ergenekon davası operasyonları dahilinde, gözaltına alınmıştır Selçuk'la birlikte gözaltına alınanlar arasında8 Işçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof Dr Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayınlama Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayınlama Yönetmeni Serhat Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat da bulunmaktaydı İlhan Selçuk, 22 Mart'ı 23 Mart 2008'e bağlayan gece, saat 01:30 sularında serbest bırakılmıştır

Eserleri

Uzak Komşu Rusya'dan Yolculuk Notları (1967) Seyahat notları
Mustafa Kemal'in Saati (1969) Belgelere Dayanan yazılar
Yüzbaşı Selahattin'in Romanı (2 deri, 19731975) Roman
Güzel Amerikalı (1976) Gezi notları
Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri (1976) Gezi notları
Yeni Kırallar, Yeni Soytarılar (1976) Belgesel yazılar
Gözyaşı Dökmek ve Tebessüm Etmek (1982) Belgesel yazılar
Düşünüyorum Öyleyse Vurun (1984) Belgelere Dayanan yazılar
Görülmüştür (1986) Belgelere Dayanan yazılar
Ziverbey Köşkü (1987) 12 Mart dönemi tutukluluğu anıları
Japon Gülü (1988) Deneme
Enel Hakk'ın Hakkı Cumhuriyet gazetesinde çıkmış, AleviSünni konularında yazılı çarpıcı yazıları içermektedir Bazı Bektaşi Fıkraları ile okuyucu eğlenerek bilgilendiriliyor
İskele Bayrak Sol Sağ Şeriat
Düşünüyorum Öyleyse Vurun *

858,444Konular
980,894Mesajlar
29,490Kullanıcılar
TulparSon üye
Üst Alt