Yeni yılda kendimizi daha iyi hissetmek daha sağlıklı bir yıla girmek kendi elimizdedir. Yeni yılın ilk
gününde besinlerin çok çeşitli ve miktar olarak fazla karıştırılması sonucu gıda zehirlenmesi
yaşanabilir. Bu yüzden aşırıya kaçmadan besin tüketimi yapılmalıdır.
31 Aralık Günü
Akşam yemeğinizi önceden planlayıp alınacaklar listesi ile alışveriş yapınız. Menünüzün gereğinden
fazla abartılı olmamasına dikkat ediniz.
Kahvaltı öğününüzü atlamadan, gün boyunca da sık aralıklarla ve azar azar beslenmelisiniz.
Böylelikle kan şekerinizi kontrol altına almış olursunuz. Hafif bir öğle yemeği ve ara öğünlerle akşama
hazırlık yapılabilir. Aralarda meyve tercih edilebilir. Öğle yemeğinde çorba, hafif bir sebze yemeği,
yoğurt ve çok az pilav/makarna veya 1-2dilim ekmek tercih edilebilir.
Bisküvi, kurabiye, poğaça tarzı atıştırmalardan uzak kalın çünkü sizi daha çok acıktıracaktır.
Akşam fazla yemek yenilebileceği düşünülerek, gün içerisinde yemek yememezlik yapmayınız. Çünkü
akşama kadar çok fazla acıkacağınız için kontrolsüz bir şekilde yersiniz ve vücudu da depolama
eğilimine sokarsınız. Aç kalan bir vücut aldığı besinleri yakmak yerine bir sonraki
açlıkta kullanmak üzere depolamak ister. Ayrıca kahvaltı yapılmazsa akşam öğününde 2-3 kat fazla
yemek eğilimine girersiniz. Bu nedenle güne kahvaltıyla başlamak çok önemlidir.
Akşama doğru 45-60dak yürüyüş yapılarak bazal metabolizma hızı arttırılmalıdır.
Yılbaşı yemeğinden 1-2 saat önce yoğurt, salata, meyve, çorba ve ekmek gibi düşük enerjili bir ara
öğün yapalım ki sofraya aç olarak oturmayalım. Ayrıca yine daha fazla aşırıya kaçmayı engellemek
adına yemeğimize salata veya kremasız bir çorbayla başlayalım.
Sofranızda mutlaka yeşil salata bulundurun ve az yağlı, sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla
hazırlanmış
mezeleri tercih edin.
Gün içerisinde saatlere yayarak 2-2,5 lt (10-12 su bardağı kadar) su içilmelidir.
Yeni yıla dışarıda girecek olanlar sınırsız yiyecek ve içki seçeneği olan yerlerden uzak durmalıdır. Hatta
daha önceden menüye ulaşılıp mayonez ve sos olmayan, ara sıcakların çoğu kızartmadır bunlara
dikkat
ederek yemek tercihleri belirlenmelidir.
Gece boyunca fiziksel aktivitenin fazla olacağı bir yer seçilerek enerji harcaması sağlanmalıdır.
Yılbaşı yemeği normal akşamlardan farklı olarak daha uzun saatlere yayılır. Aşırı besin tüketimini
engellemek için yemek yavaş yavaş yenilmeli ve çatal bıçak sık sık masaya bırakılmalıdır.
Kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri
kullanılmalıdır.
Hindi, tavuk gibi etlerin derileri ve yağlı kısımları yenilmemelidir.
Yüksek karbonhidrat içeren pilav, börek, dolma seçenekleri varsa ekmek ve çorba tüketilmemelidir.
Posalı (bulgur, kepek ekmeği) tahıllar tercih edilmelidir.
Şimdiden mutlu yıllar dilerim sağlıkla esen kalın…