İmamı Azamın cevapları 1’den önce sayı var mı? Allahü teâlâyı inkâr eden zeki bir dehri ateist vardı Hıristiyan din adamları bu dehriye yanıt veremeyince, sana ama İslam âlimleri yanıt verebilir diyerek onu Basra’ya gönderirler Basra’ya gelip, dünyada bana cevap verebilecek bir âlim bulamadım der Herkese meydan okur Hammad hazretleri (hele önce bizim çocuklarla tartış, icabında âlimlerle görüşürsün) der, onun karşısına genç yaştaki Numan bin Değişmez’i imamı a’zam Ebu Hanife hazretlerini çıkarır Dehri, çocuk denilecek yaştaki bir gençle tartışmayı gururuna yediremez Kürsüye yumruk vurur, “Hani nerede, o ünlü âlimleriniz der Genç Numan bin Sabit onu, onun silahı ile vurur “Ne o der, çağrıda bulunmak benden korkmaya başladın? Dehri bu söze dayanıklılık edemeyerek birincil sorusunu sorar: Var olan şeyin başlangıcı ve sonu olmaması olası mü? Mümkündür Nasıl olur? Sayıları bilirsin birdenbire önce hangi sayı vardır? Bir şey yoktur Mecazi bir olanın önünde bir şey olmayınca, reel bir olanın önünde ne olabilir? Peki hakiki olanın yönü ne tarafadır? Mumun ışığı ne taraftadır? Bir tarafta denemez Mecazi ışık için böyle denirse ebedi nur olan için ne denebilir? Her var olanın bir yeri olması gerekmez mi? Mahluklar için öyledir İlah kâinatta ise, bir yerde görünmesi gerekmez mi? Yaratan ile yaratılan kıyas edilmez fakat sütte yağı görebiliyor musun? Görülmez Sütte yağ olduğu bir reel iken, göremiyoruz diye nasıl inkâr edilir? Ben de sana bir soru sorayım: Senin aklın var mı? Kuşkusuz var Var olan şey görünür dedin Aklın varsa gösterebilir misin? Peki O, şimdi ne yapmaktadır? Sen bütün soruları kürsüden sordun Biraz da ben kürsüden yanıt vereyim Peki geç kürsüye İmamı a’zam olacak bu genç, kürsüye çıkıp, “Allahü teâlâ şimdi, senin gibi imansız bir dehriyi kürsüden indiriyor ve benim gibi bir muvahhidi kürsüye çıkarıyor der ve ardındaki Rahman suresinin (Pek iken Rabbinizin hangi nimetlerini inkâr edebilirsiniz?) mealindeki 28 âyetini okur Topluluk her zaman bir ağızdan istiğfara başlar bu arada dehri çoktan uzaklaşıp gitmiştir