Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İmam-ı Şafii

İmam-ı Şafii
0
93

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
İmamı Şafii

Cennet ile mujdelenmiş olan Ehli sunnet velcemaatin dort buyuk mezhebinden biri olan Şafii mezhebinin reisidir

Adı, Muhammed bin İdris'tir
Dedesinin dedesi Şafi, Kureyş kabilesinden ve eshabı kiramdan olduğu icin, Şafii adı ile meşhur olmuştur
Şafi'in dedesinin dedesi de Haşim bin Abdi Menaf'dır

150 (m767) senesinde Gazze'de doğdu 204 (m820)?de Mısır'da vefat etti
Kabri, Kurafe kabristanlığında buyuk bir turbe icindedir

Henuz beşikte iken babası vefat etmişti
Annesi onu iki yaşında, asıl memleketleri olan Mekke´ye getirdi
Orada buyudu
Yedi yaşına gelince Kur´anı kerimi ezberledi
Bundan sonra ilim oğrenmeye başladı

Daha kucuk yaşta iken Mekke´de bulunan zamanın meşhur alimlerinin derslerine ve sohbetlerine devam etmeye başlamıştır
Kendisi, ilim oğrenmeye başladığı bu ilk gunleri icin şoyle demiştir:
Kur´anı kerimi ezberledikten sonra devamlı Mescidi harama gidip, fıkıh ve hadis alimlerinden pek cok istifade ettim Fakat cok fakir idik, bir yaprak kağıt almaya bile gucumuz yoktu Derslerimi ve oğrendiğim meseleleri yazmakta cok sıkıntı cekerdim

Mekke´deki bu ilk tahsilinden sonra Arapcanın inceliklerini ve edebiyatını oğrenmek icin, Huzeyl kabilesinin arasına gitti
Bu hususta da şoyle demiştir:
Ben Mekke´den cıktım Colde Huzeyl kabilesinin yaşayışını ve dilini oğrendim Bu kabile, Arapların dil bakımından en fasihi idi Onlarla birlikte gezdim, dolaştım, ok atmayı oğrendim Mekke´ye donduğum zaman, bir cok rivayet ve edebiyat bilgilerine sahip olmuştum

Daha on yaşında iken, o zamanın en meşhur alimi imamı Malik´in Muvattaadlı hadis kitabını, dokuz gunde ezberlemiştir
Gencliğinin ilk yıllarında kendini tamamen ilme verip, Mekke´deki Sufyan bin Uyeyne, Muslim bin Halid ezZenci gibi fakih ve muhaddislerden ilim tahsil etti
Hadis, fıkıh, lugat ve edebiyatta cok yukseldi
Mekkeli gencler arasında, ilimde parmakla gosterilen bir dereceye ulaştı

Tahsilinde en onemli safha, imamı Malik hazretlerine talebe olmasıyla başlamıştır
Mekke´den Medine´ye gidip, imamı Malik´den ders almasını şoyle anlatmıştır:
İlk zamanlar Mekke´de, Muslim bin Halid´den fıkıh oğrendim
O sırada Medine´de bulunan Malik bin Enes´in buyukluğunu ve muslumanların imamı olduğunu işittim
Kalbime geldi ki onun yanına gideyim, talebesi olayım
Sonra onun meşhur eseri olan Muvattanın bir nushasını, Mekke´de birinden tekrar geri vermek uzere alıp dokuz gunde ezberledim
Mekke valisine gidip, birini Medine valisine birisini de Malik bin Enes´e vermek uzere iki mektup alıp Medine´ye gittim
Medine´ye varınca, Medine valisine gidip ona ait olan mektubu verdim ve Medine valisi ile birlikte imamı Malik´in yanına gittik, imamı Malik dışarı cıktı
Uzun boylu ve gayet heybetli bir gorunuşu vardı Medine valisi, Mekke valisinin gonderdiği mektubu imama takdim etti
Mektupta
Muhammed bin İdris, annesi tarafından şerefli bir kimsedir Ve hali şoyle şoyledirdiye yazılı olan kısmı okuyunca
Subhanallah! Resulullahın ilmi şoyle mi oldu ki, mektup ile yazılıp, sorulup, talep olunurdedi
Ben de durumumu ve ilim oğrenmek istediğimi anlattım
Sozlerimi dinledikten sonra bana baktı
Adın nedir, dedi
Muhammed´dir dedim
Ey Muhammed, dedi, ileride buyuk bir şanın olacak, Allahu teala senin kalbine bir nur vermiştir
Onu masiyetle sondurme!
Yarın birisi ile gel, sana Muvatta´yı okusun buyurdu
Ben de onu ezberledim, ezberden okurum dedim
Ertesi gun imamı Malik´e gelip okumaya başladım
Her ne zaman, imamı uzme korkusundan okumayı bırakmak istesem, benim guzel okumam onu hayretler icerisinde bırakır, ey genc daha oku derdi
Kısa zamanda Muvatta´yı bitirdim

858,496Konular
981,881Mesajlar
29,920Kullanıcılar
Üst Alt