teknolojiuzmani
FD Üye
İmamoğlu, "Bizim acı bir faturaya gitmeden çok süratli önlemler almamız gerekiyor" derken, bilim insanları ve uzmanlarla sarsıntı konusunda çalışma yapılacağını duyurdu.
Habertürk'te konuşan İmamoğlu, 99 zelzelesi sonrası belirlenen 470 toplanma alanının yalnızca 77 adedinin var olduğunu söylerken, "Benim söylememe gerek yok, İstanbul'a şöyle bir baktığımızda bu boşlukların neye döndüğünü görebiliyoruz. Epey riskli sayıda binası var İstanbul'un. Büyük işimiz var" dedi.
Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
-Kıymetli bilim insanlarından dinlediğimiz üzere, dün akşam nasıl bir risk taşıyorsa İstanbul, bu akşam da o riski taşıyor. Ne vakit yaşayacağımız muhakkak değil. İnsanlarımızın bakması gereken konu sağlam bir yapıda oturup oturmadığı. Bu sorgulamayı hem hemşehrilerimiz yapacak, hem biz yapacağız. 99 zelzelesi hepimize sarsıntısı öğretti ancak ne yazık ki çok süratli unuttuk. Haydi vatandaş unuttu, kurumlar da unuttu, belediyeler de unuttu. İstanbul'un yapılaşma tertibi sarsıntı riskini bertaraf ederek öbür bir noktaya ulaştı.
-Bugün sordum arkadaşlarıma, 470 ve hayli büyük toplanma alanları kayda geçirilmiş. O 470 alanın yalnızca 77'si kalmış, başkaları yapıya ve diğer işlevlere dönüşmüş. Benim söylememe gerek yok, İstanbul'a şöyle bir baktığımızda bu boşlukların neye döndüğünü görebiliyoruz. Bugün yararlı bir toplantı yaptık, bedelli Cumhurbaşkanı Yardımcı'mız Fuat Oktay başkanlığında bir simülasyon üzere, bunu bir fırsata çevirerek herkesin hazırlığını sorguladı. Bu bedelli, çok değerli. Lakin bugün yaşadığımız şey bedelli fakat sarsıntıdan sonrasıyla ilgili afeti, bir krizi yönetmeyle ilgili. Benim belediye lideri olarak en büyük sorumluluğum o ana kadar yapmamız gerekenler. Birçok katıldığım programda söyledim, 'Allah'ıma dua ediyorum, geç yaşayalım zelzelesi ve büyük hazırlıklar yapalım'. Duadan öbür bahtım olmadığı için bunu değerlendiriyorum. Epey riskli sayıda binası var İstanbul'un. Büyük işimiz var. Sayın Cumhurbaşkanı'yla sarsıntısı konuşacağımı söyledim pazartesi akşamı. Nitekim sarsıntısı konuşmak istiyorum. Bir büyük sarsıntı yaşadığında İstanbul'un on binlerce insan kaybından bahsediliyor. Yüz binlerce insanın evsiz kalmasından bahsediliyor. Bizim bu türlü bir acı faturaya gitmeden çok süratli önlemler almamız gerekiyor.
-İfade etmekte zorlanıyorum, yüzleşelim. En az 20-30 bin insanın hayatını kaybedeceği istikametindeki raporlara bakıyorum, bunun optimist bir sayı olduğunun altını çizmek isterim. Büyük İstanbul zelzelesi bugün olsa çok can alırdı, ne yazık ki on binlerce insanımız yaralı olurdu, yüz binlerce insanımızı da iskan etmekle yükümlü kalırdık ki, bu hazırlıksız İstanbul'un Türkiye'nin iktisadına vereceği ziyan, moraline motivasyonuna vereceği ziyan, İstanbul'un yarasını saymak epey güç.
-Biz hem seçim periyodunda, hem de sonrasında elbette ki bir kısım bilim insanlarıyla bu süreci paylaşıyoruz ve teknik beşerlerle çalışıyoruz, bunu genişletmek niyetindeyiz. Elimizdeki kısıtlı bilgilerle büyükşehirin envanterine çalıştık. Elbette bilim insanlarıyla birlikte zelzelesi tartışacağız, şu anda buna hazırlık yapıyoruz. Yalnızca yer bilimi açısından değil, mevcut binaların da röntgenini çekmek zorundayız. Bilim insanlarımızın varlığı bizim için nimet, bunu değerlendireceğimizi, işi uzmanına bırakmamız gerektiğinin farkında olan birisiyim.
-Bu işi tartışacak ve orada bir senkronizasyon, kararlılık gösterecek bir sonuç almak istiyoruz. Yılbaşını görmeden topluma İstanbul'un gerçek yüzünü göstermekle yükümlü hissediyorum. Birtakım problemler vardır ki bu siyasetin bir modülü olamaz. Benim haberi alır almaz birinci yaptığım şey çocuklarımın okulunu aramak oldu. Bu kadar önemli bir sıkıntı, birçok yerde bunun bir ulusal bir sorun olduğunu, o noktada olan konuda şeffaf olmamız gerektiğini ve işi bilen insanlara kendimizi teslim etmemiz gerektiğini daima söylüyorum. Beylikdüzü'nde zelzele toplanma alanları, insanları bilgilendirme çalışmaları, birçok şey yaptık. Kendimizi akademisyenlere, kent plancılara adayarak yol yürüdük, İstanbul'da da yapmakla yükümlü olduğumuz şeyin bu olduğunun farkındayız. İstanbul'da, Türkiye'mizde, gereksinim varsa dünyada her türlü tekniği İstanbul'a taşımak istiyorum.
-Tabii ki vakit alacak, alışılmış ki finans kaynağına muhtaçlığı var, bu kentin kabiliyeti ve potansiyeli bu mevzuyu da çözecektir. Hepimiz bu işle ilgili mesulüz, bir ortada çalışmak zorundayız. Fuat Beyefendi bizi davet etti, pek hoş buluştuk. Sayın valimiz ve vali yardımcımızla paylaştım, bütün çalışmaları birlikte yapmak zorunda olduğumuzu. Başka düşünmenin ya da senkronize hareket etmemenin kimseye yararı yok. Sarsıntıya benim bakışım bu."