Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İMKB yönetmeliğinde değişiklik

İMKB yönetmeliğinde değişiklik
0
66

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
İMKB yönetmeliğinde değişim Piyasa yapıcılığı için başvuran İMKB üyeleri arasından, belirlenen şartları taşıdığı saptama edilenler İMKB tarafından hazırlanan ve SPK kadar onaylanmış olan ''Piyasa Yapıcılık'' taahhütnamesini imza atmak zorunda olacak Huysuz takdirde piyasa yapıcılık faaliyetlerine başlayamayacak Anapara Piyasası Kurulu'nun (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında faaliyet gösteren Hisse Senetleri Piyasasının egzersiz başlıca ve kurallarını belirleyen ''İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliğinde Değişim Yapılmasına Dair Yönetmeliği'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi Laf konusu yönetmeliğe 'Piyasa Yapıcı' tanımı eklendi Piyasa Yapıcı ise ''Sorumlu olduğu menkul kıymetin piyasasının içten, düzenli ve etkili çalışmasını temin etmek ve likiditeye katkıda bulunmak nedeniyle faaliyette bulunmak üzere İMKB Idare Heyeti tarafından yetkilendirilmiş İMKB üyesi arabulucu kuruluşu'' olarak tanımlandı Yönetmelikte yer alan ''Piyasada operasyon yapacak olanlarda aranacak şartlar'' başlığına da ''piyasa yapıcılarda aranacak şartlar'' da eklendi Buna kadar, piyasa yapıcılığı için başvuran İMKB üyeleri arasından İMKB Idare Heyeti kadar belirlenen şartları taşıdığı saptama edilenler, bu faaliyetlerine ilişkin olarak hem İMKB tarafından hazırlanan ve SPK tarafından onaylanmış olan ''Piyasa Yapıcılık'' taahhütnamesini imzalamak zorunda olacak Huysuz takdirde piyasa yapıcılık faaliyetlerine başlayamayacak Bir piyasa yapıcı, birdenbire artı menkul kıymette piyasa yapıcısı olarak atanabilecek İMKB Idare Heyeti piyasa yapıcı üyenin piyasa yapıcılık faaliyetinde bulunabileceği menkul kıymet sayısına sınırlama getirebilecek Piyasa yapıcı üyenin, talebi üzerine ya da belirlenen şartları yitirmesi halinde Yönetim Kurulu göre belirlenen esaslar çerçevesinde piyasa yapıcılık yetkisi iptal edilecek Her iki durumda da ilgili menkul kıymetteki işlemlerin hangi operasyon yöntemi ile yürütüleceği Borsa Yönetim Kurulu kadar belirlenecek Yönetmeliğin ''İşlem yöntemi''nin belirlendiği fıkrasında da değişikliğe gidildi Buna göre, hisse senetlerinin alımsatımında ''tek fiyat'' ve ''fazla fiyat'' yöntemleri ile piyasa yapıcılık faaliyeti, yönetmelikte belirtilmiş prensip ve esaslar çerçevesinde Yönetim Kurulu göre belirlenen kurallar ile uygulanacak ''PİYASA YAPICILIK'' TANIMI EKLENDİ Yönetmeliğe ayrıca ''Piyasa Yapıcılık'' da tanımı eklendi Piyasa yapıcılık ise ''Idare Heyeti'nca yetkilendirilmiş üyeler kadar sorumlu oldukları menkul kıymetlerin piyasasının doğru, uyumlu ve etkili çalışmasını sağlamak ve likiditeye katkıda bulunmak nedeniyle, Yönetim Kurulu kadar belirlenen ilke ve esaslar çerçevesinde yürütülen özellikli bir alımsatım faaliyeti'' olarak tanımlandı Yönetmelikte bulunan ''Çok fiyat yöntemiyle işlemin yürütülmesi'' başlığı, ''Tek fiyatçok fiyat yöntemleri ve piyasa yapıcılık uygulaması ile işlemlerin yürütülmesi'' şeklinde değiştirildi Buna kadar, Tek fiyat yöntemi ve çok fiyat yöntemi ile piyasa yapıcılık faaliyetlerinde, alımsatım emirlerinin sisteme girişi, eşleştirilmesi ile emir ve işlem bilgilerinin gösterilmesine ilişkin dilekçe, belirlenen esaslara uygun bir şekilde Borsa Yönetim Kurulu göre saptama edilecek Piyasa yapıcı, sorumluluk sahibi olduğu menkul kıymetlerde kendi nam ve hesabına alışsatmak biçiminde çift çevrili kotasyon vererek piyasa oluşmasına ve operasyon gerçekleşmesine katkıda bulunacak İlgili menkul kıymette Sisteme girilen tüm alımsatım emirleri öncelik kurallarına uygun olarak kendi arasında veveya piyasa yapıcı kotasyonları ile eşleşerek kısmen ya da ayrıntılarıyla işleme dönüşebilecek Piyasa yapıcılığının uygulanacağı menkul değer ve pazarlar ile piyasa yapıcının kotasyon vermesinin gerekli olup olmadığı durumlar, İMKB Yönetim Kurulu göre belirlenecek Piyasa yapıcı göre verilen kotasyonlara ilişkin usul ve esaslar ile piyasa yapıcılı ortamda uygulanacak emir ve operasyon kuralları yeniden İMKB Idare Kurulunca tespit edilecek Borsa Yönetim Kurulu gelişen piyasa koşullarını dikkate alarak bu yönetmeliğin ilgili maddesinde tanım edilen işlem yöntemlerinin bir kısmında veya tamamında bu madde hükümlerinin uygulanmamasına karar verebilecek ESKİ SPK BAŞKANI DAHA ÖNCE AÇIKLAMIŞTI Eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, daha önce yaptığı bir açıklamada, küçük ve orta irtifa işletmelerin (KOBİ) ve bütün büyüme potansiyeline sahip şirketlerin borsaya girişlerine izin veren çalışmaların tamamlandığını bildirmişti Erol, yeni oluşturulan piyasada, İMKB'nin kotasyon şartlarını sağlamayan, oysa gelişme ve büyüme potansiyeli bulunan şirketlerin ihraç edecekleri sermaye piyasası araçlarının operasyon göreceğini açıklama etmişti ABD'de de uygulanan piyasa yapıcılığı sisteminin birincil kere bu piyasada kullanılacağını gösteren Erol, yeni oluşturulan piyasada, likiditenin artırılmasına katkı maddesi sağlaması için ''piyasa yapıcılık'' sisteminin uygulanacağını söylemişti Erol, bu tatbik ile, piyasa yapıcı kuruluşların alış ve satış tarafında kotasyon vererek piyasanın derinliğini sağlayacaklarını kaydetmişti  

858,506Konular
983,023Mesajlar
33,106Kullanıcılar
Asi1234Son üye
Üst Alt