İncir (Ficus carica) 1548822525 1548822525 incirficuscarica5c51280323458incirficuscarica5c51280323458 http:img145imageshackusimg1451908244pxfiguu7 İncir (Ficus carica), anavatanı doğu Akdeniz ve güneybatı Asya (Türkiye'den Afganistan'a değin) olan, ağaç veya ağaççık nitelikli bir bitki türü ve bu türün meyvesidir İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına dahil olan incir (Ficus) cinsinin içerdiği takriben 800 değin tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir İncir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı mazı böcekleriyle gerçekleşir Bu olaya Kaprifikasyondenir Meyvelerinin gıda değeri yüksektir Meyvaların bileşimini %3040 şeker, A,B,C vitaminleri oluşturmaktadır Meyvalarından hazırlanan infusyon bilhassa çocuklarda kullanılabilen bir müshildir Yapraklarındaki süt, incir sütüolarak bilinir ve millet arasında siğillere karşı kullanılır Türün taze yaprakları ise, lapa halinde yaralara karşı tedavide halk müziği ilacı olarak kullanılagelmiştir İncirin Dünya'daki en büyük üreticisi Türkiye'dir Esas dış satım ürünümüzdür Ege bölgesinde tarımda ön planda yer alır Türkiye'de maksimum Tazesini yazın, kurutulmuşunu yılın her vaktinde severek yediğimiz incir adlı meyveyi veren incir ağacı, Dutgiller'dendir Kısmen yaprak döken, kısmen hepyeşil ağaç, ağaççık ya da çalı formunda 750 kadar türü olan incirin anayurdu Önasya ile Akdeniz havzasıdır Yurdumuzda bilhassa Ege bölgesi ile öteki ılık yörelerde incir ağacı yetiştirilmektedir 810 m'ye dek boylanabilen incir ağacının odunu yumuşaktır Koyu yeşil renkli, derin girintili beş loplu, bir nesil süt salgılayan yaprakları; yazın açan, başlıca tek eşeyli yeşil renkli çiçekleri vardır Yaz başlarından ekim sonlarına dek değişen zamanlarda olgunlaşan etli ve minik çekirdekli leziz meyvelerini geliştirmesi için tek eşeyli ağaçlarda, baba incir denilen erkek çiçek açan ağaçlarda yaşayan zarkanatlı ilek adlı bir böceğin, dişi çiçekli ağaçların üstüne bırakılması gerekir Bir Takım incir ağaçları iki eşeyli çiçek açar ve bu işleme gerek duyulmaz İncir ağaçlarından iki çeşitlilik meyve elde edilir Bunlardan ilki, soluk sarı renkli sultan ya da lop inciridir Bu incirler taze olarak yenildiği gibi kurutulmaya da elverişlidir İkinci çeşit morumsu renkli incirlere, siyah incir ya da patlıcan inciri denilir Bunlar taze olarak tüketilir Taze veya kurutulmuşunu, yenilmesinin yanı sıra incir, reçeli, pekmezi, ezmesi ve tatlıları yapılarak da tüketilir GIDA DEĞERLERİ 100 gr taze incirin içerdiği besin değerleri şöyledir: 80 kalori: 1,2 gr protein; 20,3 gr karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,3 gr yağ; 1,2 gr lif; 22 mgr fosfor; 25 mgr kalsiyum; 0,6 gr demir; 2 mgr sodyum; 194 mgr potasyum: 20 mgr magnezyum; 80 IU A vitamini; 0,06 mgr B1 vitamini; 0,05 mgr B2 vitamini; 0,4 mgr B3 vitamini; 0,113 mgr B6 vitamini; 67 mcgr folik asit ve 2 mgr C vitamini İncirin kurutulmuşunun yani kuru incirin besin değeri daha da artar Bunları şöylece sıralayabiliriz; 217 kalori: 4 gr protein; 553 gr karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,2 gr yağ; 67 gr lif: 163 mgr fosfor: 138 mgr kalsiyum: 4,2 mgr demir: 640 mgr potasyum: 91,5 mgr magnezyum; 0,073 mgr B1 vitamini ve 0,072 mgr B2 vitamini SAĞLIĞIMIZA YARARLARI o Taze ve bilhassa kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini karşılayan bir besindir Sözgelişi, 100 gr kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun %17'si, demir ve magnezyumun %30'u, fosforun %20'si, B1 vitamininin %5'i ve B2 vitamininin %4'ü dargın olur o İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar o Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşısında koruyan etkileri de vardır o İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler: incirin içerdiği kalsiyum, öteki besinlerdekine kadar daha basit sindirilir Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir o İncir, içerdiği 'benzaldehit' adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur o Kuru incirden hazırlanan infüzyon, özellikle çocuklarda korkusuzca kullanılabilen etkin bir müshildir: Bunun için iki üç kuru incir doğranır Üstüne kaynar su dökülerek 1015 dakika demlendirilip bir infüzyon hazırlanır Bu infüzyondan günde 23 bardak içilir o Körpe incir yapraklarının sütü siğile aleyhinde etkilidir: Bu etkiyi sağlamak için körpe incir yaprağından sızan süt siğile sürülür o Körpe incir yapraklarının ezilmesiyle hazırlanan bere lapası, çıbanların olgunlaştırılması ve baş verip delinmesinde etkin olur o Kurutulmuş incir yapraklarıyla hazırlanan dekoksiyon, hemoroit (hemoroid) ve çıbanlara karşı etkilidir: Körpe incir yaprakları, havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulur Bu yapraklar parçalanır 23 tatlı kaşığı kurumuş yaprak bir bardak suda 30 dakika kadar kaynatılır Böylece hazırlanan dekoksiyonla ıslatılan bez mayasıl memesine sürülür veya çıbanlara sarılır Hemoroite karşısında bu dekoksiyondan günde 23 bardak içilir id AĞACININ ÜRETİLMESİ İncir ağacı, gövde çelikleriyle veya baladız adı verilen dip sürgünleriyle çoğaltılabilir Fakat bu şekillerde üretilen ağaçlar meyveye geç yattığından ve bol bol dip sürgünü verdiğinden yeğlenmez Bunların yerine profesyonellerin ürettiği, türü tanıdık fidanlar alınarak sonbaharda yaprak dökümünden sonra bahçelerde derin kazılan toprağa, düz yerlerde 78 m ve yamaçlarda 67 m aralık verilerek dikilmelidir AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: incir ağacı ılık bölgelerin bitkisidir Yıllık sıradan sıcaklığın 1820 derece olduğu yerlerde iyi yetişir Ekimkasım aylarında 3 derece; kışın ağacın dinlenme döneminde 7 ile 9 dereceler ve ilkbaharda l derece sıcaklıklar ağaca hasar verir Toprak ricası: incir ağacı, toprak yönünden artı seçici değildir Fakat derin, kumlu killi, organik madde yönünden zengin, yüksek oranda kirece sahip ve su alıkoyma kapasitesi iyi olan topraklarda ürün verimi ile niteliği artar İncir ağacı fazla nemli topraklar ile yüksek taban suyundan hasar görür Sulama: incir ağacının takvim yağış isteği 550600 mm'dir Yağışlar bu miktarın altına düşerse, bilhassa ağacın sürgün dönemi olan nisanmayıs aylarında yağış yetersizse sulama gerekir Lakin, meyvenin olgunlaşma döneminde ağaçlara su verilmez Aksi takdirde meyveler çatlar ve hasar görür Gübreleme: incir ağacının toprağına, yanmış çiftlik gübresi ile noksanlığı varsa tarım kireci verilmesi yardımsever olur Gübreleme için toprak ve yaprak analizi yaptırılmalıdır Toprağın işlenmesi: İncir ağaçlarının toprağı, havalandırma, yağışlardan iyi yararlanma ve yabani otların kontrolü ile ürüne hazırlanması amacıyla yılda üç defa (ilkbahar, haziran ayı ve sonbaharda) işlenir Çok eğimli alanlarda erozyona neden olacağı için sonbahar işlemesi yapılmaz Budama: İncir ağaçları önce şekil, daha sonra mahsul budaması ve ağaç yaşlanınca gençleştirme budaması ister Bu işleri, ağacı tanıyan kişiler yapmalıdır Hasat (Derim): Taze olarak yenilecek incirler, tadı ve görünüşü çeşide uygun bütün kıvama eriştiğinde elle toplanır Taze olarak hasat edilmeyen incirler, ağaç üzerinde su yitirip buruşur ve kendiliğinden yere dökülür İşte bunlar kurutulacaksa, toprak üstünde uzun zaman kalmaması için her gün, günde iki kez edinmek üzere toplanır ve keza bunlara kurutma işlemi uygulanır Fakat, kurutma işleminden önce sağlam ve bozulmuş incirler seçilerek ayıklanmalıdır Kültürlü ve İzmir yöresinde yetiştirilir