iltasyazilim
FD Üye
İnekler çoğunlukla 2 ya da 2,5 yaşında yetişkin ülkü gelirler Yavrulayabilmeleri için ise 2,5 – 3 yaş aralığı uygundur Yetişkin bir inek sıradan 500kg civarındadır ve 25 30 yaşına dek yaşayabilirler İneğe yeni doğduğunda buzağı, sonradan düve ve doğum yaptıktan sonradan da inek denmektedir Erkeklerine ise öküz, tosun ve boğa denir Bazı özellikleri ırklara tarafından değiştirme gösterse de, genelde tüm ırkların yapısı hemen hemen aynıdır
İnek üreticileri için, ineklerin her sene yavrulamaları önemlidir Bu ayrıca süt üretimi açısından, hem de yeterli sayıda olup, ihtiyacı karşılayabilmesi açısından önemlidir Bu yüzden dürüst beslenmelerine ve afiyet kontrollerinin yapılmasına itina gösterilir
İneklerde Süt Üretimi
Aynı nesil olsa bile, tüm ineklerin özellikleri birbirinden farklıdır Bu millet değişikliklerinde daha da keskin ayla kazanç Bir inek buzağıladıktan sonra, sütten kesilene kadar verdiği süte tarafından, takvim süt miktarı belirlenir Yerli sağmal ineklerde bu miktar, 8000kg civarındadır Alınan süt miktarını arttırmak için daha fazla Holstein cinsi inekler tercih edilmektedir, bu cins ineklerde takvim 15000 kg25000 kg civarında süt alınabilir Etleri için beslenen kasaplık inekler sağılmaz, onlar sadece yavrularını emzirirler Sağmal ineklerin yaşlarına göre de takvim alınan süt miktarı değişir En bereketli oldukları dönem, 5 ve 6 yaş aralığındadır
İneklerin Beslenmesi
Genelde inekleri besleme şekli, saman, ot gibi vahşi yem ile karıştırılan, yoğun yemlerden oluşur Yoğun yemler, özel vitamin ve mineral içeren küspe ve tahıl karışımıdır Miktarı ise ineğin özelliklerine tarafından değişmektedir Buzağılayacak, süt veren ya da eti için beslenen ineklerin beslenme şekilleri ve miktarları değişiklik gösterir
İneklerin Irkları
Özellikle Çukurova civarında yetişen yerli Güney Anadolu Kırmızısı eti için en seçim edilen cinsler arasındadır Jarsey ve holstein cinsi inekler, sağmal inek olarak seçim edilen inek ırklarıdır Angus, şarole, limuzin, piedmontese ve Belçika mavisi ise etleri için beslenen ırklar içindedir Montofon ve simental ırkları ise keza eti için ayrıca de sağmal olarak beslenmektedir
İnek üreticileri için, ineklerin her sene yavrulamaları önemlidir Bu ayrıca süt üretimi açısından, hem de yeterli sayıda olup, ihtiyacı karşılayabilmesi açısından önemlidir Bu yüzden dürüst beslenmelerine ve afiyet kontrollerinin yapılmasına itina gösterilir
İneklerde Süt Üretimi
Aynı nesil olsa bile, tüm ineklerin özellikleri birbirinden farklıdır Bu millet değişikliklerinde daha da keskin ayla kazanç Bir inek buzağıladıktan sonra, sütten kesilene kadar verdiği süte tarafından, takvim süt miktarı belirlenir Yerli sağmal ineklerde bu miktar, 8000kg civarındadır Alınan süt miktarını arttırmak için daha fazla Holstein cinsi inekler tercih edilmektedir, bu cins ineklerde takvim 15000 kg25000 kg civarında süt alınabilir Etleri için beslenen kasaplık inekler sağılmaz, onlar sadece yavrularını emzirirler Sağmal ineklerin yaşlarına göre de takvim alınan süt miktarı değişir En bereketli oldukları dönem, 5 ve 6 yaş aralığındadır
İneklerin Beslenmesi
Genelde inekleri besleme şekli, saman, ot gibi vahşi yem ile karıştırılan, yoğun yemlerden oluşur Yoğun yemler, özel vitamin ve mineral içeren küspe ve tahıl karışımıdır Miktarı ise ineğin özelliklerine tarafından değişmektedir Buzağılayacak, süt veren ya da eti için beslenen ineklerin beslenme şekilleri ve miktarları değişiklik gösterir
İneklerin Irkları
Özellikle Çukurova civarında yetişen yerli Güney Anadolu Kırmızısı eti için en seçim edilen cinsler arasındadır Jarsey ve holstein cinsi inekler, sağmal inek olarak seçim edilen inek ırklarıdır Angus, şarole, limuzin, piedmontese ve Belçika mavisi ise etleri için beslenen ırklar içindedir Montofon ve simental ırkları ise keza eti için ayrıca de sağmal olarak beslenmektedir