iltasyazilim
FD Üye
GEÇMİŞ SÜRE I– SIMPLE PAST TENSE
Türkçede –di, miş veya –mişti ekleriyle açıklama edebildiğimiz süre için İngilizcede kullanılan zamanlardan birisi de simple past tense adı verilen zamandır
& Fiillerin ikinci hallerinin kullanıldığı zamandır Fiillerin çoğunun ikinci halleri sonlarına –ed ekinin eklenmesiyle oluşturulur
I cleaned my room last Tuesday – Odamı geçen Salı temizledim
Fakat yamalı adını verdiğimiz fiillerde yaygın olarak kullanılır
She went Bursa yesterday – Dün Bursa ’ ya gitti : Burada gördüğümüz went, go fiilinin ikinci halidir
& Olumsuz yaparken didn ’t kullanılır Did doğrusu do fiilinin ikinci halidir Did kullandığımız durumlarda fiiller birinci hallerinde kullanılırlar
I didn ’t mean it – Onu kastetmedim : Burada da gördüğünüz üzere did olduğu için cümlemizde mean: anlamına ulaşmak fiilini birinci hali ile kullandık
& Sorularda did veya didn ’t kullanırız Yine did olduğu için fiiller birinci hallerinde kullanılır
Did you hear the news? – Haberleri duydun mu?
Didn ’t she call you last week? – Seni geçen hafta aramadı mı?
Nerelerde kullanıyoruz?
1 Geçmişte tamamlanıp sonlanmış bir olaydan bahsederken:
Our school team beat their school team in volleyball – Okul takımımız onların okul takımını voleybolda yendi
2 Ne vakit sorusuyla birlikte geçmiş vakit ifadelerinde:
When did they send this? – Bunu ne vakit gönderdiler?
3 Keşkeler ve hayallerimizle ilgili yapılarda:
I wish you helped me – Keşke bana yardım etsen
I ’d rather you didn ’t offend anybody – Kimseyi kırmamanı seçim ederim
4 Geçmişte bitmiş olayları zamanları ile birlikte söylerken
We met yesterday – Dün buluştuk
Bu zamanla birlikte kullanılan süre zarfları şunlardır:
* YesterdayDün
* Last – Geçen: Last year Geçen sene, Last week Geçen hafta, Last Tuesday Geçen Salı, Last month – Geçen ay………
* Ago – Önce : Three hours ago – Üç saat önce, Two days ago İki gün önce, Five weeks ago – Beş hafta önce……
* In 1999 – 1999 ’ da, in September Eylülde, On Wednesday – Çarşamba günü, Beygir two o ’clock – Saat 2 ’de……
* The other day – Geçen gün *
Türkçede –di, miş veya –mişti ekleriyle açıklama edebildiğimiz süre için İngilizcede kullanılan zamanlardan birisi de simple past tense adı verilen zamandır
& Fiillerin ikinci hallerinin kullanıldığı zamandır Fiillerin çoğunun ikinci halleri sonlarına –ed ekinin eklenmesiyle oluşturulur
I cleaned my room last Tuesday – Odamı geçen Salı temizledim
Fakat yamalı adını verdiğimiz fiillerde yaygın olarak kullanılır
She went Bursa yesterday – Dün Bursa ’ ya gitti : Burada gördüğümüz went, go fiilinin ikinci halidir
& Olumsuz yaparken didn ’t kullanılır Did doğrusu do fiilinin ikinci halidir Did kullandığımız durumlarda fiiller birinci hallerinde kullanılırlar
I didn ’t mean it – Onu kastetmedim : Burada da gördüğünüz üzere did olduğu için cümlemizde mean: anlamına ulaşmak fiilini birinci hali ile kullandık
& Sorularda did veya didn ’t kullanırız Yine did olduğu için fiiller birinci hallerinde kullanılır
Did you hear the news? – Haberleri duydun mu?
Didn ’t she call you last week? – Seni geçen hafta aramadı mı?
Nerelerde kullanıyoruz?
1 Geçmişte tamamlanıp sonlanmış bir olaydan bahsederken:
Our school team beat their school team in volleyball – Okul takımımız onların okul takımını voleybolda yendi
2 Ne vakit sorusuyla birlikte geçmiş vakit ifadelerinde:
When did they send this? – Bunu ne vakit gönderdiler?
3 Keşkeler ve hayallerimizle ilgili yapılarda:
I wish you helped me – Keşke bana yardım etsen
I ’d rather you didn ’t offend anybody – Kimseyi kırmamanı seçim ederim
4 Geçmişte bitmiş olayları zamanları ile birlikte söylerken
We met yesterday – Dün buluştuk
Bu zamanla birlikte kullanılan süre zarfları şunlardır:
* YesterdayDün
* Last – Geçen: Last year Geçen sene, Last week Geçen hafta, Last Tuesday Geçen Salı, Last month – Geçen ay………
* Ago – Önce : Three hours ago – Üç saat önce, Two days ago İki gün önce, Five weeks ago – Beş hafta önce……
* In 1999 – 1999 ’ da, in September Eylülde, On Wednesday – Çarşamba günü, Beygir two o ’clock – Saat 2 ’de……
* The other day – Geçen gün *