Koronavirüsü lakin kendisi de yakalandıktan sonra ciddiye alan Britanya Başbakanı Boris Johnson, ölümden dönmesinin akabinde sıkı karantina tedbirleri yürürlüğe koydu, fakat bu esnada kuralları ihlal edip 400 km seyahat yapan Başdanışmanı Dominic Cummings'e sahip çıkarak şimşekleri üzerine çekti. Bir yandan bu kriz devam eder, öteki yandan olağanlaşmaya geçiş başlarken, tedbirleri erken gevşetmekle eleştirilen hükümetten tartışmalı bir adım daha geldi.
İngiliz basını, hükümetin bu sabah parlamentoya sunduğu değişiklik düzenlemesinin, diğer hane halkı üyesiyle seksi yasadışı hale getirdiğine dikkat çekti.
Çünkü Sıhhat Muhafaza Yasası'nda değişiklik düzenlemesi, kişinin kendi hanesi dışından bir ya da daha fazla bireyle kendi meskeni üzere özel bir alanda 'biraraya gelmesini' yasadışı hale getiriyor.
Düzenlemede "Kapalı kapılar arkasında kamusal ya da özel alanda iki ya da daha fazla şahıstan oluşan bir toplantıya kimse katılamaz" deniliyor.
Yalnızca 'makul bir mazereti' olanların özel alanda buluşmasına müsaade veriliyor:
“Kimse makul mazareti olmadan kendi yaşadığı yer dışında bir yerde gece kalamaz."
Evvelki uygulamada seks yapmak için bir öteki kişinin meskenine gitmek, koronavirüs tedbirlerinin ihlali manasına geliyordu. Şimdiyse aksiyonun yasadışı hale getirilmesiyle ilgili tarafların bu kabahatten yargılanmasının önü açıldı. Maddeyi ihlal edenlere 100 sterlin para cezası kesilecek, 14 gün içinde ödemeleri halinde ceza yarıya, 50 sterline inecek.
Yeni düzenlemeyle açık alanda farklı hanelerden 6'ye varan kişinin toplanmasına birinci kere müsaade çıktı. Lakin kamusal alanda seks yapmak aslında yasadışı.
İnsan hakları avukatı Adam Wagner, dün attığı tweette, yeni düzenlemeyi şöyle duyurmuştu:
"Bunun hakikat olduğunu söylemeye korkuyorum. Bu türlü bir tweet atmakta olduğuma inanamıyorum. Tıpkı hanede yaşamayan iki ya da daha fazla kişinin seks yapması, iki ya da daha fazla kişinin 'toplanması' kabul ediliyor ve hasebiyle yasadışı hale geliyor."