İnsan Vucudu İc Organları nelerdir
İnsan Vucudundaki Organların Yerleri
İc Organların gorevleri
İnsan Vucudu İc Organlar
Organlar, biyolojide belirli bir gorevi veya gorevler butununu yapan doku grubudurİnsan Vucudu İc Organları kalp, akciğer, beyin, goz, mide, dalak, pankreas, bobrekler, karaciğer
Kalp
İci boş, kas yapısında bir organ olan kalp goğus boşluğu icinde her iki akciğer arasında buyuk bir alanı kaplar Etrafı, perikard adı verilen bir zar ile sarılıdır Kalp, iki akciğer arasında tepesi aşağıda tabanı yukarıda bir koni gibidir Ucte biri orta cizginin sağında, ucte ikisi sol yanındadır Genel olarak sternum ( iman tahtası ) arkasında eğik olarak durur Ekseni, yukarıdan aşağıya, arkadan one ve sağdan sola doğrudur
Gunde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tum insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hic durmadan yaklaşık 8 ton kanı vucuda pompalar
Buyukluğu yetişkin bir insan kalbinin buyukluğu yaklaşık olarak yumruğunun buyukluğu ile eşdeğer sayılır Taban tepe uzaklığı 12 cm, en geniş yerinde 89 cm, onarka capı 6 cm dir Erkekte ağırlığı 280340 gr kadında 230280 gr arasındadır Bolumleri; Sağ atrium (Sağ kulakcık) Sol atrium (Sol kulakcık) Sağ ventrikul (Sağ karıncık) Sol ventrikul (Sol karıncık)
Her canlıda dokuların, organların ve hucrelerin; oksijen, karbondioksit, aminoasitler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi madde ve besinlere gereksinimi vardır
Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık urunlerin de vucuttan uzaklaştırılması, vucut ısısının duzenlenmesi, asitbaz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vucudun gerekli bolgelerine taşınması gerekir Butun bu işlemleri kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yapar
Kalp bu sistem icerisinde motor gorevi yapar Kalp dakikada 6080 vuruş arasında değişen bir hızla kanı vucuda pompalar
Karaciğer
Diyaframın hemen altında, sağ tarafta, yaklaşık olarak 2 kilogram ağırlığında koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır
Karaciğerin gorevi :
a Proteinlerin uretilmesi ve depolanması, protein metabolizmalarının bircok yan uretimlerinin tanzim ve kontrol edilmesi
b Şekerin depolanması ve kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması
c Vucuttaki toksik ve zararlı maddelerin notralize edilmesi
d Depo edilmiş yağların kullanılması
e Kanın pıhtılaşması icin gerekli maddelerin uretilmesi
f Safra ve safra tuzlarımın uretilmesi Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirime yardımcı olmaktadırlar
g Kırmızı kan hucreleri ve başka kan elemanlarımın uretimi icin gerekli ve onemli olan maddelerin uretimi ve depolanması
h Gunde yaklaşık olarak 4 su bardağı (1 litre) safra salgılar
i Vucudun ısısını ayarlar
j Vucudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar
k Kan miktarını ayarlar
l Hormonların gorevleri uzerinde etkili olur
Akciğer
Goğus boşluğu icinde bulunan ve solunuma yarayan organ Goğus boşluğunun sağ ve sol yanlarında bulunan iki ayrı parcadan meydana gelmiştir Uzeri Plevra denen bir zarla kaplıdır İcerisi, hava ile dolu olan ve akciğer kesecikleridenen boşluklardan yapılmıştır Sağ akciğer uc loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır İc yan yuzlerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar ve sinirler cıkar Ana gorevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere cıkartmaktır
Dalak
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan dalak; eskimiş kırmızı kan hucrelerini yok eder, gerektiği zaman da yeni kırmızı kan hucreleri imal eder Sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklar veya kansızlık sonucu dalak hastalanabilir
İnce Bağırsak
İnce bağırsak kıvrımlı bir yuzey yapısına sahiptir ki bu besinlerin bağırsak duvarından difuzyonu ve boylece de emilimi icin uygun olan yuzey alanını arttır Yetişkin bir insanın ince bağırsağı, ortalama olarak, yaklaşık 7 metre uzunluğundadır
Kalın Bağırsak (kolon)
İnce bağırsak ile anus arasındaki kısımdır Toplam uzunluğu 15 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur Karın icerisinde ters donmuş U harfi şeklinde karnın sağ alt tarafından kor barsak (cekum ) ile başlar ve yukarı doğru cıkar (cıkan kolon) karaciğer altından keskin bir donuşle karnı yatay olarak (transvers kolon) gecer Sol ust koşede yerleşen dalağın altına geldiğinde yine keskin bir donuş yaparak sol taraftan aşağıya doğru yonelir (inen kolon) İnenkolon, sigmoid kolon denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir
Mide
Karın bolgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin arkasında ve diyaframın altında, oyuk ve torba biciminde olan bir organdır Boş mide yaklaşık 15 20 santim uzunluğunda, 7,5 10 santim genişliğindedir
Sindirim aygıtının yemek borusu ile bağırsak başı arasında bulunan kısmı olup, icine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parcalandığı yerdir Mide kendi cıkardığı asitten kendini korumak icin yapışkan, alkalenbazik bir mukus da uretir
Bobrek
Omurgalılarda bulunan fasulye şeklinde boşaltım organlarıdırlar
Bobreğin gorevi ,proteinlerin parcalanması sonucunda oluşan ure gibi zararlı maddeleri vucuttan uzaklaştırırken, diğer yandan vucudun sıvı, mineral ve asitalkali dengesini de duzenler
Pankreas
Karın boşluğunun ust tarafında ve bel omurlarının on kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini duzenler
Yemek Borusu
Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geciş bolgesi, boğazİcten dışa doğru ortu epiteli, duz kas ve bağ dokudan oluşmuştur Besinler yemek borusundan gecerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar Yemek borusunda sindirim gercekleşmez Besinler yemek borusundan mideye geciş yapar Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir
Apandis
İnsanlarda, kalın barsağın bir cıkıntısı olan korbarsağın alt bolumune tutunmuş, serbest olan obur ucu cıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak cıkıntısı Bu cıkıntının uzunluğu, 712 cm dirGorevi bademciklerin ve lenf duğumlerinin gorevine benzer; kalınbağırsakta bulunan mikropları yok ederek hastalık yapmalarını onlemeğe calışır
Safra kesesi
Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin alt kısmında bulunan torba şeklinde bir organKesenin gorevi, safrayı depolayıp, yoğunlaştırmak, ve gerekli aralıklarla oniki parmak barsağına safra salgılamaktırYemek yendiği zaman safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardım eder
Pankreas
Karın boşluğunun ust tarafında ve bel omurlarının on kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirm fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini duzenler
Ortalama 1520 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır Onden arkaya doğru yassılaşan pankreasın duzensiz olan bicimi cengele benzetilebilir
Yetişkinlerde, gunde 800900 cm³ pankreas ozsuyu salgılanır
Soluk Borusu
Nefes borusu (soluk borusu) veya trakea, vucutta solunan havanın gectiği, boru şeklinde bir organdır Bu boru havayı ciğerlerimize gondermemizi sağlarOmurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere gecişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı doğrudan ic dokulara ulaştırır
Eğer soluk borumuza kazayla yiyecek kacarsa soluk alamayıp tıkanabilirBu nedenle, biz yutkunurken kucuk dil soluk borumuzu kapatır ve yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya doğru gidip midemize ulaşmasını sağlar
Anus (makat)
Sindirim kanalının bitiş kısmı Dışkılar boşaltım sırasında anusten gecerek vucuttan atılırlar
Rektum
Kalın bağırsağın son bolumudur Anuse acılır Dışkının atılımdan once tutulduğu yerdir Rektumun son birkac santimetresi deriye benzer bir doku ile kaplıdır Kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan ortalama 15 cm uzunluğunda olup sindirim sistemimizin son kısmıdır
Onikiparmak Bağırsağı
Onikiparmak bağırsağı midenin hemen otesinde 5 10 santim kadar uzayan incebağırsağın bir kısmıdır C harfi gorunumundedir Bu bağırsağın her zaman mide ile ilişik gorulmesinin nedeni ise, mideye tesir eden rahatsızlıkların coğunlukla onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından ileri gelmektedir
Onikiparmak bağırsağının ceperi gıda maddelerinin sindirimine yardımcı olan bazı usareleri uretmektedir Safra onikiparmak bağırsağında depo edilmektedir ve pankreas usareleri da bu bağırsağa boşalmaktadır
İnsan Vucudundaki Organların Yerleri
İc Organların gorevleri
İnsan Vucudu İc Organlar
Organlar, biyolojide belirli bir gorevi veya gorevler butununu yapan doku grubudurİnsan Vucudu İc Organları kalp, akciğer, beyin, goz, mide, dalak, pankreas, bobrekler, karaciğer
Kalp
İci boş, kas yapısında bir organ olan kalp goğus boşluğu icinde her iki akciğer arasında buyuk bir alanı kaplar Etrafı, perikard adı verilen bir zar ile sarılıdır Kalp, iki akciğer arasında tepesi aşağıda tabanı yukarıda bir koni gibidir Ucte biri orta cizginin sağında, ucte ikisi sol yanındadır Genel olarak sternum ( iman tahtası ) arkasında eğik olarak durur Ekseni, yukarıdan aşağıya, arkadan one ve sağdan sola doğrudur
Gunde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tum insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hic durmadan yaklaşık 8 ton kanı vucuda pompalar
Buyukluğu yetişkin bir insan kalbinin buyukluğu yaklaşık olarak yumruğunun buyukluğu ile eşdeğer sayılır Taban tepe uzaklığı 12 cm, en geniş yerinde 89 cm, onarka capı 6 cm dir Erkekte ağırlığı 280340 gr kadında 230280 gr arasındadır Bolumleri; Sağ atrium (Sağ kulakcık) Sol atrium (Sol kulakcık) Sağ ventrikul (Sağ karıncık) Sol ventrikul (Sol karıncık)
Her canlıda dokuların, organların ve hucrelerin; oksijen, karbondioksit, aminoasitler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi madde ve besinlere gereksinimi vardır
Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık urunlerin de vucuttan uzaklaştırılması, vucut ısısının duzenlenmesi, asitbaz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vucudun gerekli bolgelerine taşınması gerekir Butun bu işlemleri kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yapar
Kalp bu sistem icerisinde motor gorevi yapar Kalp dakikada 6080 vuruş arasında değişen bir hızla kanı vucuda pompalar
Karaciğer
Diyaframın hemen altında, sağ tarafta, yaklaşık olarak 2 kilogram ağırlığında koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır
Karaciğerin gorevi :
a Proteinlerin uretilmesi ve depolanması, protein metabolizmalarının bircok yan uretimlerinin tanzim ve kontrol edilmesi
b Şekerin depolanması ve kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması
c Vucuttaki toksik ve zararlı maddelerin notralize edilmesi
d Depo edilmiş yağların kullanılması
e Kanın pıhtılaşması icin gerekli maddelerin uretilmesi
f Safra ve safra tuzlarımın uretilmesi Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirime yardımcı olmaktadırlar
g Kırmızı kan hucreleri ve başka kan elemanlarımın uretimi icin gerekli ve onemli olan maddelerin uretimi ve depolanması
h Gunde yaklaşık olarak 4 su bardağı (1 litre) safra salgılar
i Vucudun ısısını ayarlar
j Vucudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar
k Kan miktarını ayarlar
l Hormonların gorevleri uzerinde etkili olur
Akciğer
Goğus boşluğu icinde bulunan ve solunuma yarayan organ Goğus boşluğunun sağ ve sol yanlarında bulunan iki ayrı parcadan meydana gelmiştir Uzeri Plevra denen bir zarla kaplıdır İcerisi, hava ile dolu olan ve akciğer kesecikleridenen boşluklardan yapılmıştır Sağ akciğer uc loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır İc yan yuzlerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar ve sinirler cıkar Ana gorevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere cıkartmaktır
Dalak
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan dalak; eskimiş kırmızı kan hucrelerini yok eder, gerektiği zaman da yeni kırmızı kan hucreleri imal eder Sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklar veya kansızlık sonucu dalak hastalanabilir
İnce Bağırsak
İnce bağırsak kıvrımlı bir yuzey yapısına sahiptir ki bu besinlerin bağırsak duvarından difuzyonu ve boylece de emilimi icin uygun olan yuzey alanını arttır Yetişkin bir insanın ince bağırsağı, ortalama olarak, yaklaşık 7 metre uzunluğundadır
Kalın Bağırsak (kolon)
İnce bağırsak ile anus arasındaki kısımdır Toplam uzunluğu 15 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur Karın icerisinde ters donmuş U harfi şeklinde karnın sağ alt tarafından kor barsak (cekum ) ile başlar ve yukarı doğru cıkar (cıkan kolon) karaciğer altından keskin bir donuşle karnı yatay olarak (transvers kolon) gecer Sol ust koşede yerleşen dalağın altına geldiğinde yine keskin bir donuş yaparak sol taraftan aşağıya doğru yonelir (inen kolon) İnenkolon, sigmoid kolon denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir
Mide
Karın bolgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin arkasında ve diyaframın altında, oyuk ve torba biciminde olan bir organdır Boş mide yaklaşık 15 20 santim uzunluğunda, 7,5 10 santim genişliğindedir
Sindirim aygıtının yemek borusu ile bağırsak başı arasında bulunan kısmı olup, icine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parcalandığı yerdir Mide kendi cıkardığı asitten kendini korumak icin yapışkan, alkalenbazik bir mukus da uretir
Bobrek
Omurgalılarda bulunan fasulye şeklinde boşaltım organlarıdırlar
Bobreğin gorevi ,proteinlerin parcalanması sonucunda oluşan ure gibi zararlı maddeleri vucuttan uzaklaştırırken, diğer yandan vucudun sıvı, mineral ve asitalkali dengesini de duzenler
Pankreas
Karın boşluğunun ust tarafında ve bel omurlarının on kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini duzenler
Yemek Borusu
Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geciş bolgesi, boğazİcten dışa doğru ortu epiteli, duz kas ve bağ dokudan oluşmuştur Besinler yemek borusundan gecerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar Yemek borusunda sindirim gercekleşmez Besinler yemek borusundan mideye geciş yapar Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir
Apandis
İnsanlarda, kalın barsağın bir cıkıntısı olan korbarsağın alt bolumune tutunmuş, serbest olan obur ucu cıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak cıkıntısı Bu cıkıntının uzunluğu, 712 cm dirGorevi bademciklerin ve lenf duğumlerinin gorevine benzer; kalınbağırsakta bulunan mikropları yok ederek hastalık yapmalarını onlemeğe calışır
Safra kesesi
Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin alt kısmında bulunan torba şeklinde bir organKesenin gorevi, safrayı depolayıp, yoğunlaştırmak, ve gerekli aralıklarla oniki parmak barsağına safra salgılamaktırYemek yendiği zaman safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardım eder
Pankreas
Karın boşluğunun ust tarafında ve bel omurlarının on kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirm fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini duzenler
Ortalama 1520 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır Onden arkaya doğru yassılaşan pankreasın duzensiz olan bicimi cengele benzetilebilir
Yetişkinlerde, gunde 800900 cm³ pankreas ozsuyu salgılanır
Soluk Borusu
Nefes borusu (soluk borusu) veya trakea, vucutta solunan havanın gectiği, boru şeklinde bir organdır Bu boru havayı ciğerlerimize gondermemizi sağlarOmurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere gecişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı doğrudan ic dokulara ulaştırır
Eğer soluk borumuza kazayla yiyecek kacarsa soluk alamayıp tıkanabilirBu nedenle, biz yutkunurken kucuk dil soluk borumuzu kapatır ve yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya doğru gidip midemize ulaşmasını sağlar
Anus (makat)
Sindirim kanalının bitiş kısmı Dışkılar boşaltım sırasında anusten gecerek vucuttan atılırlar
Rektum
Kalın bağırsağın son bolumudur Anuse acılır Dışkının atılımdan once tutulduğu yerdir Rektumun son birkac santimetresi deriye benzer bir doku ile kaplıdır Kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan ortalama 15 cm uzunluğunda olup sindirim sistemimizin son kısmıdır
Onikiparmak Bağırsağı
Onikiparmak bağırsağı midenin hemen otesinde 5 10 santim kadar uzayan incebağırsağın bir kısmıdır C harfi gorunumundedir Bu bağırsağın her zaman mide ile ilişik gorulmesinin nedeni ise, mideye tesir eden rahatsızlıkların coğunlukla onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından ileri gelmektedir
Onikiparmak bağırsağının ceperi gıda maddelerinin sindirimine yardımcı olan bazı usareleri uretmektedir Safra onikiparmak bağırsağında depo edilmektedir ve pankreas usareleri da bu bağırsağa boşalmaktadır