iltasyazilim
FD Üye
İnsan Vücudu İç Organları nelerdir
İnsan Vücudundaki Organların Yerleri
İç Organların görevleri
İnsan Vücudu İç Organlar
Organlar, biyolojide belirtilen bir görevi veya görevler bütününü yapan doku grubudurİnsan Vücudu İç Organları kalp, akciğer, beyin, göz, mide, dalak, pankreas, böbrekler, karaciğer
Kalp
İçi boş, kas yapısında bir organ olan kalp göğüs boşluğu içinde her iki akciğer arasında büyük bir alanı kaplar Etrafı, perikard adı bahşedilen bir zar ile sarılıdır Kalp, iki akciğer arasında tepesi aşağı tabanı yukarıda bir koni gibidir Üçte biri orta çizginin sağında, üçte ikisi sol yanındadır çoğunlukla sternum ( iman tahtası ) peşinde eğik olarak durur Ekseni, yukarıdan aşağıya, arkadan öne ve sağdan sola doğrudur
Günde takriben 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı her tarafında yaklaşık 2,5 milyar defa, hiç durmaksızın takriben 8 ton kanı vücuda pompalar
Büyüklüğü erişkin bir insan kalbinin büyüklüğü yaklaşık olarak yumruğunun büyüklüğü ile eşdeğer sayılır Taban tepe uzaklığı 12 cm, en geniş uygun 89 cm, önarkadaki çapı 6 cm dir Erkekte ağırlığı 280340 gr kadında 230280 gr arasındadır Bölümleri; Sağ atrium (Sağ kulakçık) Sol atrium (Sol kulakçık) Sağ ventrikül (Sağ karıncık) Sol ventrikül (Sol karıncık)
Her canlıda dokuların, organların ve hücrelerin; oksijen, karbondioksit, aminoasitler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi madde ve besinlere gereksinimi vardır
Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asitbaz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gerekir Bütün bu işlemleri kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yapar
Kalp bu sistem içerisinde motor görevi yapar Kalp dakikada 6080 vuruş arasında değişen bir tez kanı vücuda pompalar
Karaciğer
Diyaframın derhal aşağıda, sağ tarafta, neredeyse 2 kilogram ağırlığında koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır
Karaciğerin görevi :
a Proteinlerin üretilmesi ve depolanması, protein metabolizmalarının çoğu emrindeki üretimlerinin tanzim ve yoklama edilmesi
b Şekerin depolanması ve kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması
c Vücuttaki toksik ve zararlı maddelerin nötralize edilmesi
d Depo edilmiş yağların kullanılması
e Kanın pıhtılaşması için gerekli maddelerin üretilmesi
f Safra ve safra tuzlarımın üretilmesi Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirime yardımcı olmaktadırlar
g Kırmızı kan hücreleri ve başka kan elemanlarımın üretimi için zorunlu ve kayda değer olan maddelerin üretimi ve depolanması
h Günde az kalsın 4 su bardağı (1 litre) safra salgılar
i Vücudun ısısını ayarlar
j Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar
k Kan miktarını ayarlar
l Hormonların görevleri üstünde etkili olur
Akciğer
Göğüs boşluğu içinde bulunan ve solunuma yarayan organ Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanlarında bulunan iki bambaşka parçadan meydana gelmiştir Üzeri Akciğer Zarı denen bir zarla kaplıdır İçerisi, hava ile dolu olan ve akciğer kesecikleridenen boşluklardan yapılmıştır Sağ akciğer üç loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır İç yan yüzlerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar ve sinirler çıkar Esas görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır
Dalak
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan dalak; yıpranmış kırmızı kan hücrelerini yok eder, gerektiği zaman da yeni kırmızı kan hücreleri üretim eder Sıtma ve karahumma gibi bulaşıcı hastalıklar veya kansızlık sonucu dalak hastalanabilir
İnce Bağırsak
İnce bağırsak kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir ama bu besinlerin bağırsak duvarından difüzyonu ve böylece de emilimi için yerinde olan yüzey alanını arttır Erişkin bir insanın ince bağırsağı, sıradan olarak, yaklaşık 7 metre uzunluğundadır
Kalın Bağırsak (kolon)
İnce bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır Toplam uzunluğu 15 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur Karın içerisinde zıt dönmüş U harfi şeklinde karnın sağ daha aşağı tarafından âmâ barsak (çekum ) ile başlar ve yukarı doğru çıkar (çıkan sütun) karaciğer altından belirgin bir dönüşle karnı yatay olarak (transvers sütun) geçer Sol üst köşede yerleşen dalağın altına geldiğinde tekrar keskin bir dönüş yaparak sol taraftan aşağıya dürüst yönelir (inen kolon) İnenkolon, sigmoid kolon denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir
Mide
Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin arkasında ve diyaframın aşağıda, oyuk ve torba biçiminde olan bir organdır Boş mide takriben 15 20 santim uzunluğunda, 7,5 10 santim genişliğindedir
Sindirim aygıtının yemek yemek borusu ile bağırsak başı arasında bulunan kısmı olup, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve bedenen parçalandığı yerdir Mide kendi çıkardığı asitten kendini gözetmek için yapışık, alkalenbazik bir mukus da üretir
Böbrek
Omurgalılarda bulunan fasulye biçiminde boşaltım organlarıdırlar
Böbreğin görevi ,proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, öteki yana vücudun akışkan, mineral ve asitalkali dengesini de düzenler
Pankreas
Karın boşluğunun üstteki tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini düzenler
Yemek Yemek Borusu
Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi, boğazİçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve tahvil dokudan oluşmuştur Besinler yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar Yemek Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar Yemek Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir
Apandis
İnsanlarda, kalın barsağın bir çıkıntısı olan körbarsağın alt bölümüne tutunmuş, bağımsızlık olan öbür ucu çıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak çıkıntısı Bu çıkıntının uzunluğu, 712 cm dirGörevi bademciklerin ve lenf düğümlerinin görevine benzer; kalınbağırsakta yer alan mikropları değil ederek hastalık yapmalarını önlemeğe çalışır
Safra kesesi
Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin daha alçak kısmında yer alan torba şeklinde bir organKesenin görevi, safrayı depolayıp, yoğunlaştırmak, ve gerekli aralıklarla oniki parmak barsağına safra salgılamaktırYemek Yemek yendiği vakit safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardım eder
Pankreas
Karın boşluğunun üst tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirm fonksiyonuna muavin olur ve kan şekerini düzenler
Sıradan 1520 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır Önden arkaya dürüst yassılaşan pankreasın derme çatma olan biçimi çengele benzetilebilir
Yetişkinlerde, günde 800900 cm³ pankreas özsuyu salgılanır
Soluk Borusu
Soluk Borusu (soluk borusu) ya da trakea, vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır Bu boru havayı ciğerlerimize göndermemizi sağlarOmurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı ilk elden iç dokulara ulaştırır
Eğer benzi atmış borumuza kazayla gıda kaçarsa benzi atmış alamayıp tıkanabilirBu nedenle, biz yutkunurken ufak dil bitik borumuzu kapatır ve yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya doğru gidip midemize ulaşmasını sağlar
Anüs (makat)
Sindirim kanalının bitiş kısmı Dışkılar boşaltım sırasında anüsten geçerek vücuttan atılırlar
Rektum
Kalın bağırsağın son bölümüdür Anüse açılır Dışkının atılımdan önce tutulduğu yerdir Rektumun son birkaç santimetresi deriye aynı bir doku ile kaplıdır Kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan ortalama 15 cm uzunluğunda olup sindirim sistemimizin son kısmıdır
Onikiparmak Bağırsağı
Onikiparmak bağırsağı midenin hemen ötesinde 5 10 santim değin uzayan incebağırsağın bir kısmıdır C harfi görünümündedir Bu bağırsağın daima mide ile ilişik görülmesinin nedeni ise, mideye etki eden rahatsızlıkların genelde onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından ileri gelmektedir
Onikiparmak bağırsağının çeperi gıda maddelerinin sindirimine tezgâhtar olan bir takım usareleri üretmektedir Safra onikiparmak bağırsağında depo edilmektedir ve pankreas usareleri da bu bağırsağa boşalmaktadır *
İnsan Vücudundaki Organların Yerleri
İç Organların görevleri
İnsan Vücudu İç Organlar
Organlar, biyolojide belirtilen bir görevi veya görevler bütününü yapan doku grubudurİnsan Vücudu İç Organları kalp, akciğer, beyin, göz, mide, dalak, pankreas, böbrekler, karaciğer
Kalp
İçi boş, kas yapısında bir organ olan kalp göğüs boşluğu içinde her iki akciğer arasında büyük bir alanı kaplar Etrafı, perikard adı bahşedilen bir zar ile sarılıdır Kalp, iki akciğer arasında tepesi aşağı tabanı yukarıda bir koni gibidir Üçte biri orta çizginin sağında, üçte ikisi sol yanındadır çoğunlukla sternum ( iman tahtası ) peşinde eğik olarak durur Ekseni, yukarıdan aşağıya, arkadan öne ve sağdan sola doğrudur
Günde takriben 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı her tarafında yaklaşık 2,5 milyar defa, hiç durmaksızın takriben 8 ton kanı vücuda pompalar
Büyüklüğü erişkin bir insan kalbinin büyüklüğü yaklaşık olarak yumruğunun büyüklüğü ile eşdeğer sayılır Taban tepe uzaklığı 12 cm, en geniş uygun 89 cm, önarkadaki çapı 6 cm dir Erkekte ağırlığı 280340 gr kadında 230280 gr arasındadır Bölümleri; Sağ atrium (Sağ kulakçık) Sol atrium (Sol kulakçık) Sağ ventrikül (Sağ karıncık) Sol ventrikül (Sol karıncık)
Her canlıda dokuların, organların ve hücrelerin; oksijen, karbondioksit, aminoasitler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi madde ve besinlere gereksinimi vardır
Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asitbaz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gerekir Bütün bu işlemleri kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yapar
Kalp bu sistem içerisinde motor görevi yapar Kalp dakikada 6080 vuruş arasında değişen bir tez kanı vücuda pompalar
Karaciğer
Diyaframın derhal aşağıda, sağ tarafta, neredeyse 2 kilogram ağırlığında koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır
Karaciğerin görevi :
a Proteinlerin üretilmesi ve depolanması, protein metabolizmalarının çoğu emrindeki üretimlerinin tanzim ve yoklama edilmesi
b Şekerin depolanması ve kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması
c Vücuttaki toksik ve zararlı maddelerin nötralize edilmesi
d Depo edilmiş yağların kullanılması
e Kanın pıhtılaşması için gerekli maddelerin üretilmesi
f Safra ve safra tuzlarımın üretilmesi Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirime yardımcı olmaktadırlar
g Kırmızı kan hücreleri ve başka kan elemanlarımın üretimi için zorunlu ve kayda değer olan maddelerin üretimi ve depolanması
h Günde az kalsın 4 su bardağı (1 litre) safra salgılar
i Vücudun ısısını ayarlar
j Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar
k Kan miktarını ayarlar
l Hormonların görevleri üstünde etkili olur
Akciğer
Göğüs boşluğu içinde bulunan ve solunuma yarayan organ Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanlarında bulunan iki bambaşka parçadan meydana gelmiştir Üzeri Akciğer Zarı denen bir zarla kaplıdır İçerisi, hava ile dolu olan ve akciğer kesecikleridenen boşluklardan yapılmıştır Sağ akciğer üç loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır İç yan yüzlerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar ve sinirler çıkar Esas görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır
Dalak
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan dalak; yıpranmış kırmızı kan hücrelerini yok eder, gerektiği zaman da yeni kırmızı kan hücreleri üretim eder Sıtma ve karahumma gibi bulaşıcı hastalıklar veya kansızlık sonucu dalak hastalanabilir
İnce Bağırsak
İnce bağırsak kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir ama bu besinlerin bağırsak duvarından difüzyonu ve böylece de emilimi için yerinde olan yüzey alanını arttır Erişkin bir insanın ince bağırsağı, sıradan olarak, yaklaşık 7 metre uzunluğundadır
Kalın Bağırsak (kolon)
İnce bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır Toplam uzunluğu 15 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur Karın içerisinde zıt dönmüş U harfi şeklinde karnın sağ daha aşağı tarafından âmâ barsak (çekum ) ile başlar ve yukarı doğru çıkar (çıkan sütun) karaciğer altından belirgin bir dönüşle karnı yatay olarak (transvers sütun) geçer Sol üst köşede yerleşen dalağın altına geldiğinde tekrar keskin bir dönüş yaparak sol taraftan aşağıya dürüst yönelir (inen kolon) İnenkolon, sigmoid kolon denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir
Mide
Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin arkasında ve diyaframın aşağıda, oyuk ve torba biçiminde olan bir organdır Boş mide takriben 15 20 santim uzunluğunda, 7,5 10 santim genişliğindedir
Sindirim aygıtının yemek yemek borusu ile bağırsak başı arasında bulunan kısmı olup, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve bedenen parçalandığı yerdir Mide kendi çıkardığı asitten kendini gözetmek için yapışık, alkalenbazik bir mukus da üretir
Böbrek
Omurgalılarda bulunan fasulye biçiminde boşaltım organlarıdırlar
Böbreğin görevi ,proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, öteki yana vücudun akışkan, mineral ve asitalkali dengesini de düzenler
Pankreas
Karın boşluğunun üstteki tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini düzenler
Yemek Yemek Borusu
Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi, boğazİçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve tahvil dokudan oluşmuştur Besinler yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar Yemek Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar Yemek Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir
Apandis
İnsanlarda, kalın barsağın bir çıkıntısı olan körbarsağın alt bölümüne tutunmuş, bağımsızlık olan öbür ucu çıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak çıkıntısı Bu çıkıntının uzunluğu, 712 cm dirGörevi bademciklerin ve lenf düğümlerinin görevine benzer; kalınbağırsakta yer alan mikropları değil ederek hastalık yapmalarını önlemeğe çalışır
Safra kesesi
Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin daha alçak kısmında yer alan torba şeklinde bir organKesenin görevi, safrayı depolayıp, yoğunlaştırmak, ve gerekli aralıklarla oniki parmak barsağına safra salgılamaktırYemek Yemek yendiği vakit safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardım eder
Pankreas
Karın boşluğunun üst tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirm fonksiyonuna muavin olur ve kan şekerini düzenler
Sıradan 1520 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır Önden arkaya dürüst yassılaşan pankreasın derme çatma olan biçimi çengele benzetilebilir
Yetişkinlerde, günde 800900 cm³ pankreas özsuyu salgılanır
Soluk Borusu
Soluk Borusu (soluk borusu) ya da trakea, vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır Bu boru havayı ciğerlerimize göndermemizi sağlarOmurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı ilk elden iç dokulara ulaştırır
Eğer benzi atmış borumuza kazayla gıda kaçarsa benzi atmış alamayıp tıkanabilirBu nedenle, biz yutkunurken ufak dil bitik borumuzu kapatır ve yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya doğru gidip midemize ulaşmasını sağlar
Anüs (makat)
Sindirim kanalının bitiş kısmı Dışkılar boşaltım sırasında anüsten geçerek vücuttan atılırlar
Rektum
Kalın bağırsağın son bölümüdür Anüse açılır Dışkının atılımdan önce tutulduğu yerdir Rektumun son birkaç santimetresi deriye aynı bir doku ile kaplıdır Kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan ortalama 15 cm uzunluğunda olup sindirim sistemimizin son kısmıdır
Onikiparmak Bağırsağı
Onikiparmak bağırsağı midenin hemen ötesinde 5 10 santim değin uzayan incebağırsağın bir kısmıdır C harfi görünümündedir Bu bağırsağın daima mide ile ilişik görülmesinin nedeni ise, mideye etki eden rahatsızlıkların genelde onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından ileri gelmektedir
Onikiparmak bağırsağının çeperi gıda maddelerinin sindirimine tezgâhtar olan bir takım usareleri üretmektedir Safra onikiparmak bağırsağında depo edilmektedir ve pankreas usareleri da bu bağırsağa boşalmaktadır *