iltasyazilim
FD Üye
İnsan Vücudu Ve Organlar
Yürek
Kas yapılı bir organ olan kalp göğüs boşluğu içinde her iki akciğer aralarında büyük bir alanı kaplarÇevresi, perikard adı verilen bir çeper ile sarılıdır
Günde takriben 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar defa, hiç durmadan yaklaşık 8 ton kanı vücuda pompalarBüyüklüğü erişkin bir insan kalbinin büyüklüğü yaklaşık olarak yumruğunun büyüklüğü ile eşit sayılır Bölümleri; Sağ kulakçık, Sol kulakçık, Sağ karıncık, Sol karıncık
Her canlıda dokuların, organların ve hücrelerin; oksijen, karbondioksit, aminoasitler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi madde ve besinlere gereksinimi vardırMetabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan bundan böyle ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, gövde ısısının düzenlenmesi, asitbaz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gerekir Bütün bu işlemleri kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yaparYürek bu sistem içerisinde motor görevi yapar Kalp dakikada 6080 vuruş aralarında değişen bir tez kanı vücuda pompalar
Karaciğer
Karaciğerin görevleri:
a Proteinlerin üretilmesi ve depolanması, protein metabolizmalarının birçok yan üretimlerinin tanzim ve yoklama edilmesi
b Şekerin depolanması ve kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması
c Vücuttaki toksik ve zararlı maddelerin nötralize edilmesi
d Ambar edilmiş yağların kullanılması
e Kanın pıhtılaşması için zorunlu maddelerin üretilmesi
f Safra ve safra tuzlarımın üretilmesi Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirime muavin olmaktadırlar
g Kırmızı kan hücreleri ve diğer kan elemanlarımın üretimi için gerekli ve önemli olan maddelerin üretimi ve depolanması
h Günde yaklaşık 1 litre safra salgılar
i Vücudun ısısını ayarlar
j Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar
k Kan miktarını ayarlar
l Hormonların görevleri üzerinde etkin olur
Akciğer
Göğüs boşluğu içinde bulunan ve solunuma yarayan organ Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanlarında yer alan iki öbür parçadan meydana gelmiştir Üzeri Plevra denen bir zarla kaplıdır İçerisi, hava ile batmış olan ve akciğer kesecikleridenen boşluklardan yapılmıştır Sağ akciğer üç loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır İç emrindeki yüzlerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar ve sinirler çıkar Başlıca görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır
Dalak
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında yer alan dalak; yıpranmış kırmızı kan hücrelerini yok eder, gerektiği süre da yeni kırmızı kan hücreleri üretim eder Sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklar veya kansızlık sonucu dalak hastalanabilir
İnce Bağırsak
İnce bağırsak kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir ama bu besinlerin bağırsak duvarından difüzyonu ve böylece de emilimi için yerinde olan yüzey alanını arttır Yetişkin bir insanın ince bağırsağı, sıradan olarak, takriben 7 metre uzunluğundadır
Kalın Bağırsak
İnce bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır Toplam uzunluğu 15 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur Karın içerisinde zıt dönmüş U harfi şeklinde karnın sağ daha alçak kadar kör barsak (çekum ) ile başlar ve yukarı dürüst çıkar (çıkan sütun) karaciğer altından bariz bir dönüşle karnı yatay olarak (transvers kolon) geçer Sol üstteki köşede yerleşen dalağın altına geldiğinde yine belirgin bir dönüş yaparak sol taraftan aşağıya doğru yönelir (inen kolon) İnenkolon, sigmoid kolon denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir
Mide
Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin peşinde ve diyaframın aşağıda, oyuk ve torba biçiminde olan bir organdır
Sindirim aygıtının yemek yemek borusu ile bağırsak başı arasında yer alan kısmı olup, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı yerdir Mide kendi çıkardığı asitten kendini korumak için yapışık, alkalenalkalik bir mukus da üretir
Böbrek
Omurgalılarda yer alan fasulye şeklinde boşaltım organlarıdırlar
Böbreğin görevi ,proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, diğer yana vücudun akıcı, mineral ve asitalkali dengesini de düzenler
Pankreas
Karın boşluğunun üstteki tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna muavin olur ve kan şekerini düzenlerKarın boşluğunun üst tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirm fonksiyonuna asistan olur ve kan şekerini düzenler
Yemek Yemek Borusu
Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi, boğazİçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur Besinler yemek yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar Yemek Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir
Apandis
İnsanlarda, kalın barsağın bir çıkıntısı olan körbarsağın daha aşağı bölümüne tutunmuş, bağımsızlık olan öbür ucu çıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak çıkıntısı Görevi bademciklerin ve lenf düğümlerinin görevine aynı; kalınbağırsakta bulunan mikropları değil ederek hastalık yapmalarını önlemeğe çalışır
Safra kesesi
Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin alt kısmında bulunan torba şeklinde bir organKesenin görevi, safrayı depolayıp, yoğunlaşmak, ve gerekli aralıklarla oniki parmak barsağına safra salgılamaktırYemek Yemek yendiği zaman safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardım eder
Soluk Borusu
Soluk Borusu (nefes borusu) veya trakea, vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır Bu boru havayı ciğerlerimize göndermemizi sağlarOmurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı aracısız iç dokulara ulaştırır
Eğer bitik borumuza kazayla gıda kaçarsa soluk alamayıp tıkanabilirBu nedenle, biz yutkunurken ufak dil benzi atmış borumuzu kapatır ve yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya içten gidip midemize ulaşmasını sağlar
Anüs (makat)
Sindirim kanalının bitiş kısmı Dışkılar boşaltım sırasında anüsten geçerek vücuttan atılırlar
Rektum
Kalın bağırsağın son bölümüdür Anüse açılır Dışkının atılımdan önce tutulduğu yerdir Rektumun son birkaç santimetresi deriye benzer bir doku ile kaplıdır Kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan ortalama 15 cm uzunluğunda olup sindirim sistemimizin son kısmıdır
Onikiparmak Bağırsağı
Onikiparmak bağırsağı midenin hemen ötesinde 5 10 santim kadar uzayan incebağırsağın bir kısmıdır C harfi görünümündedir Bu bağırsağın defalarca mide ile ilişik görülmesinin nedeni ise, mideye tesir eden rahatsızlıkların çoğunlukla onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından ileri gelmektedir
Onikiparmak bağırsağının çeperi yiyecek maddelerinin sindirimine tezgâhtar olan bir takım usareleri üretmektedir Safra onikiparmak bağırsağında ambar edilmektedir ve pankreas usareleri da bu bağırsağa boşalmaktadır
*
Yürek
Kas yapılı bir organ olan kalp göğüs boşluğu içinde her iki akciğer aralarında büyük bir alanı kaplarÇevresi, perikard adı verilen bir çeper ile sarılıdır
Günde takriben 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar defa, hiç durmadan yaklaşık 8 ton kanı vücuda pompalarBüyüklüğü erişkin bir insan kalbinin büyüklüğü yaklaşık olarak yumruğunun büyüklüğü ile eşit sayılır Bölümleri; Sağ kulakçık, Sol kulakçık, Sağ karıncık, Sol karıncık
Her canlıda dokuların, organların ve hücrelerin; oksijen, karbondioksit, aminoasitler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi madde ve besinlere gereksinimi vardırMetabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan bundan böyle ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, gövde ısısının düzenlenmesi, asitbaz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gerekir Bütün bu işlemleri kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yaparYürek bu sistem içerisinde motor görevi yapar Kalp dakikada 6080 vuruş aralarında değişen bir tez kanı vücuda pompalar
Karaciğer
Karaciğerin görevleri:
a Proteinlerin üretilmesi ve depolanması, protein metabolizmalarının birçok yan üretimlerinin tanzim ve yoklama edilmesi
b Şekerin depolanması ve kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması
c Vücuttaki toksik ve zararlı maddelerin nötralize edilmesi
d Ambar edilmiş yağların kullanılması
e Kanın pıhtılaşması için zorunlu maddelerin üretilmesi
f Safra ve safra tuzlarımın üretilmesi Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirime muavin olmaktadırlar
g Kırmızı kan hücreleri ve diğer kan elemanlarımın üretimi için gerekli ve önemli olan maddelerin üretimi ve depolanması
h Günde yaklaşık 1 litre safra salgılar
i Vücudun ısısını ayarlar
j Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar
k Kan miktarını ayarlar
l Hormonların görevleri üzerinde etkin olur
Akciğer
Göğüs boşluğu içinde bulunan ve solunuma yarayan organ Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanlarında yer alan iki öbür parçadan meydana gelmiştir Üzeri Plevra denen bir zarla kaplıdır İçerisi, hava ile batmış olan ve akciğer kesecikleridenen boşluklardan yapılmıştır Sağ akciğer üç loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır İç emrindeki yüzlerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar ve sinirler çıkar Başlıca görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır
Dalak
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında yer alan dalak; yıpranmış kırmızı kan hücrelerini yok eder, gerektiği süre da yeni kırmızı kan hücreleri üretim eder Sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklar veya kansızlık sonucu dalak hastalanabilir
İnce Bağırsak
İnce bağırsak kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir ama bu besinlerin bağırsak duvarından difüzyonu ve böylece de emilimi için yerinde olan yüzey alanını arttır Yetişkin bir insanın ince bağırsağı, sıradan olarak, takriben 7 metre uzunluğundadır
Kalın Bağırsak
İnce bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır Toplam uzunluğu 15 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur Karın içerisinde zıt dönmüş U harfi şeklinde karnın sağ daha alçak kadar kör barsak (çekum ) ile başlar ve yukarı dürüst çıkar (çıkan sütun) karaciğer altından bariz bir dönüşle karnı yatay olarak (transvers kolon) geçer Sol üstteki köşede yerleşen dalağın altına geldiğinde yine belirgin bir dönüş yaparak sol taraftan aşağıya doğru yönelir (inen kolon) İnenkolon, sigmoid kolon denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir
Mide
Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin peşinde ve diyaframın aşağıda, oyuk ve torba biçiminde olan bir organdır
Sindirim aygıtının yemek yemek borusu ile bağırsak başı arasında yer alan kısmı olup, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı yerdir Mide kendi çıkardığı asitten kendini korumak için yapışık, alkalenalkalik bir mukus da üretir
Böbrek
Omurgalılarda yer alan fasulye şeklinde boşaltım organlarıdırlar
Böbreğin görevi ,proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, diğer yana vücudun akıcı, mineral ve asitalkali dengesini de düzenler
Pankreas
Karın boşluğunun üstteki tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna muavin olur ve kan şekerini düzenlerKarın boşluğunun üst tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirm fonksiyonuna asistan olur ve kan şekerini düzenler
Yemek Yemek Borusu
Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi, boğazİçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur Besinler yemek yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar Yemek Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir
Apandis
İnsanlarda, kalın barsağın bir çıkıntısı olan körbarsağın daha aşağı bölümüne tutunmuş, bağımsızlık olan öbür ucu çıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak çıkıntısı Görevi bademciklerin ve lenf düğümlerinin görevine aynı; kalınbağırsakta bulunan mikropları değil ederek hastalık yapmalarını önlemeğe çalışır
Safra kesesi
Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin alt kısmında bulunan torba şeklinde bir organKesenin görevi, safrayı depolayıp, yoğunlaşmak, ve gerekli aralıklarla oniki parmak barsağına safra salgılamaktırYemek Yemek yendiği zaman safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardım eder
Soluk Borusu
Soluk Borusu (nefes borusu) veya trakea, vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır Bu boru havayı ciğerlerimize göndermemizi sağlarOmurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı aracısız iç dokulara ulaştırır
Eğer bitik borumuza kazayla gıda kaçarsa soluk alamayıp tıkanabilirBu nedenle, biz yutkunurken ufak dil benzi atmış borumuzu kapatır ve yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya içten gidip midemize ulaşmasını sağlar
Anüs (makat)
Sindirim kanalının bitiş kısmı Dışkılar boşaltım sırasında anüsten geçerek vücuttan atılırlar
Rektum
Kalın bağırsağın son bölümüdür Anüse açılır Dışkının atılımdan önce tutulduğu yerdir Rektumun son birkaç santimetresi deriye benzer bir doku ile kaplıdır Kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan ortalama 15 cm uzunluğunda olup sindirim sistemimizin son kısmıdır
Onikiparmak Bağırsağı
Onikiparmak bağırsağı midenin hemen ötesinde 5 10 santim kadar uzayan incebağırsağın bir kısmıdır C harfi görünümündedir Bu bağırsağın defalarca mide ile ilişik görülmesinin nedeni ise, mideye tesir eden rahatsızlıkların çoğunlukla onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından ileri gelmektedir
Onikiparmak bağırsağının çeperi yiyecek maddelerinin sindirimine tezgâhtar olan bir takım usareleri üretmektedir Safra onikiparmak bağırsağında ambar edilmektedir ve pankreas usareleri da bu bağırsağa boşalmaktadır
*