Alerjiler, viral enfeksiyonlar ve bakteriyel enfeksiyonlar başta olmak üzere pek çok farklı nedene bağlı olarak yılın rastgele bir vaktinde öksürük nöbetleri geçirebilirsiniz. Bu durum son derece olağan ve yaygındır. Lakin arttığı vakit ve yanında öteki belirtilerle geldiği vakit kesinlikle en yakın sıhhat kuruluşuna giderek uzman bir tabibe muayene olmalı ve öksürüğün nedenine uygun bir tedavi formülü izlemelisiniz.
Elbette, her öksürük şikayeti için doktora gidilmez. Birtakım hafif öksürüklerin tesirini azaltmak için meskende uygulayabileceğiniz pek çok doğal sistem var. Bu formüllerde rastgele bir ilaç kullanmanıza gerek olmadığı ve yan tesiri neredeyse sıfır olduğu için rahatlıkla konutta kendi kendinize uygulayabilirsiniz. Gelin öksürüğe yeterli gelen doğal sistemlere ve bu formülleri nasıl uygulayacağınıza yakından bakalım.
Öksürüğe yeterli gelen besinler:
Bal
Doğal probiyotikler
Nane
Ananas
Hatmi çiçeği
Kekik
Tuzlu su gargarası
Zencefil
Zerdeçal
Bol sıvı tüketmek
Mide asidi üreten besinler uzak durmak
Bal:
Doğanın en büyük mucizelerinden bir tanesi olan bal, öksürüğe en yeterli gelen doğal tahlil yollarından bir adedini sunuyor. Çayınıza, bitki çayına ya da ılık suya iki çay kaşığı bal ve biraz limon karıştırarak içtiğiniz vakit öksürüğünüz süratle hafifleyecek ve öksürüğe neden olan mukus sökülmeye başlayacaktır. Tıpkı vakitte bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için her gün iki çay kaşığı bal yemeniz tavsiye ediliyor.
Doğal probiyotikler:
Bağırsakta yaşayan faydalı bakteriler olan probiyotikler hem bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor hem de üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının düzgünleşme sürecini hızlandırıyor. Doğal olarak probiyotik alabileceğiniz besinlerden kimileri şu formda;
- Turşu çeşitleri
- Turşu suyu
- Yoğurt
- Kefir
- Ekşi mayalı ürünler
Nane:
Girdiği her yemeğe lezzet katan nane, tıpkı vakitte öksürüğe karşı en tesirli doğal tahlillerden bir adedini sunuyor. Nane çayı içmek ya da nane eklenen suyun buharını solumak, öksürüğünüzün tesirini süratle azaltacaktır. Nane esanslı yağları kullanarak da buhar sistemini uygulayabilirsiniz. Hem tüketim hem de buhar çekme sırasında kullandığınız ölçüye dikkat edin zira biraz yakıcı olabilir.
Ananas:
Pek çok kişi bilmiyor lakin sırf ananasta bulunan bromelain isimli bir enzim var. Bu enzim, boğazınızda öksürüğe neden olan mukus tıkanıklığını gevşetiyor ve öksürüğünüzü hafifletiyor. İltihaplanma ve şişkinliği de azalattığı görülmüştür. Günde birkaç dilim ananas yemek ya da sıkma ananas suyu içmek, öksürüğe âlâ gelen en tesirli doğal tahlil formüllerinden bir adedidir.
Hatmi çiçeği:
Hatmi kökü olarak da bilinen hatmi çiçeği, hem boğaz ağrısına hem de öksürüğüne yeterli gelen bir bitkidir. Binlerce yıldır tedavi hedefli olarak kullanıldığı bilinen hatmi çiçeği, doğal anti - inflamatuar ve anti - oksidatif özelliklere sahiptir. Sıcak suya birkaç tane hatmi çiçeği atarak hazırladığınız içeceği ya da hazır çaylarından içtiğiniz vakit öksürüğünüz süratle hafifleyecektir.
Hatmi çiçeği ile hazırlanan çay tek başına tüketilebileceği üzere içine farklı bitkiler de katılabilir. Fakat bu orana dikkat etmelisiniz zira bazı bitkiler birlikte kullanıldığı vakit tesirini yitirebilir. Öksürüğe uygun gelen tüm içeceklere bal ve limon eklemek, bu içeceklerin güzelleştirici tesirini ve lezzetini arttıracaktır.
Kekik:
Et yemeklerinin olmazsa olmaz baharatı kekik, birebir vakitte akut bronşitle bile uğraş edebilecek kadar güçlü bir bitkidir. Kekik içinde bulunan flavonoidler ismi verilen bileşikler boğaz kaslarını gevşetir ve iltihabı azaltır. Bir bardak sıcak suya iki çay kaşığı kekik ekleyerek oluşturacağınız çayı yudum yudum içerek öksürüğünüzü hafifletebilirsiniz. Hazırladığınız çaya bal ve limon da ekleyebilirsiniz.
Tuzlu su gargarası:
Tuzlu su karışımı ile yapacağınız gargara, hem boğaz ağrıları hem de öksürük üzerinde uygulayabileceğiniz en tesirli doğal tedavi sistemlerinden bir adedidir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Bu karışımla kapsamlı bir gargara yapın. Bilhassa boğazınızın ağrıyan noktalarında bekletmeye çalışın. İltihabı azaltacak ve öksürüğe neden olan bakterilerin bedene yayılmasını önleyecektir.
Zencefil:
Genel olarak mide sıkıntıları için kullanılsa da zencefil, öksürüğe ve boğaz ağrısına da düzgün gelir. Zencefilin teneffüs yolu kaslarını gevşettiği; boğazdaki iltihaplanmayı, şişkinliği, tahrişi, kuruluğu ve mukusu azalttığı görülmüştür. Ufak bir kesim taze zencefili ya da bir tutam toz zencefili bir bardak suda kaynatarak öksürüğünüze yeterli gelen bir çay hazırlayabilirsiniz. Bunun yerine hazır zencefil çaylarını da kullanabilirsiniz.
Zerdeçal:
Zerdeçalın etkin bileşiği olan kurkumin, güçlü bir anti - inflamatuar özelliğe sahiptir. Karabiberdeki piperin bileşiği ile birleşince çok daha güçlü bir tesire sahip olan zerdeçal, öksürüğe en güzel gelen doğal usullerden bir adedidir. Bir tatlı kaşığı bala biraz zerdeçal, biraz da karabiber ekleyerek oluşturduğunuz karışımı günde birkaç kere tüketerek öksürüğünüzü hafifletebilirsiniz.
Bol sıvı tüketmek:
Boğazınızdan geçecek olan tüm sıvılar boğazınızdaki kuruluğu nemlendirecek ve öksürüğe neden olan mukusu inceltecektir. Özellikle sıcak sıvılar öksürük için son derece tesirlidir fakat bunun yerine soğuk sıvılar da tüketebilir ve hatta buz emebilirsiniz. Öksürük nedenine bağlı olarak tesiri değişse bile boğazınızdan bol bol sıcak ya da soğuk sıvı geçirmek en tesirli öksürük azaltıcı sistemler ortasındadır.
Mide asidi üreten besinler uzak durmak:
Öksürüğün pek çok farklı nedeni olduğunu söylemiştik. Bunlardan bir tanesi de reflü ve gibisi mide asidinin üst hakikat çıkmasına neden olan rahatsızlıklardır. Bu süreçte yediğiniz besinlere dikkat ederek mide asidinizi azaltabilirsiniz. Mide asiti üreten ve uzak durmanız gereken besinlerden kimileri şu halde;
- Kafein
- Alkol
- Çikolata
- Gazlı içecekler
- Meyve suları
- Turunçgil ve gibisi asitli yiyecekler