Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

insanın evrendeki konumu nedir?

insanın evrendeki konumu nedir?
0
316

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
kompozisyon kağıt düzeni örneği
İnsanın Evrendeki Konumu
İnsana neden minik cihan denilmiştir? Evreni yaratan Allah, dünyayı üzerinde yaşanabilir bir konuma getirdikten sonra, evrendeki tüm varlıkların özelliklerini taşıdığı “minik alem olarak nitelenen insanı yaratmıştır Ruh ve bedenden oluşan bir varlık olan insan, dünyadaki varlıklar içerisinde çok boyutlu ve karışık bir yapıya sahiptir İnsanın bu yapısı çeşitli bilimlere konu olmuştur Mesela; biyoloji organizmasıyla, psikoloji iç dünyasıyla, sosyoloji diğer insanlarla ilişkisiyle, insanbilim de gelişimi ile ilgilenmektedir
İnsan yeryüzündeki varlıklar içerisinde ayrıcalıklı, üstün ve değerli bir varlıktır Kur ’anıkerim insanı tüm varlıklardan bambaşka bir biçimde ele almakta ve insana büyük değer vermektedir İnsanın yaratılışı ve özellikleri ile ilgili ayetleri incelediğimizde insanın, yeryüzündeki varlıklar içerisinde ayrıcalıklı, üstün ve kıymetli bir konuma sahip olduğunu görürüz Kur ’lahza ’da geçen “Biz, gerçekte insanoğlunu şöhret ve şeref sahibi kıldık(İsra suresi, ayet 70) ayeti de insanın üstün ve kıymetli bir varlık olarak yaratıldığını belirtmektedir
İnsan neden kıymetli ve üstün bir varlıktır? Esasında insanın üstünlüğü, onun yaratılışında cereyan eden olaylarla ortaya çıkmaktadır Allah ’ın halife olarak yarattığı insana meleklerin itirazı, Allah ’ın melekleri denemesi, insanla karşılaştırması ve insanın üstünlüğünün ortaya çıkması ile son bulmuştur Bu üstünlük Hz Adem ’e tüm isimlerin öğretilmesi, kısaca ona bahşedilen öğretim ve bilgidir(Bakara 3034) Yani insanda ortaya çıkan ilk avantaj onun yeryüzünde Allah ’ın temsilcisi (halife) olması ve bunun gerektirdiği, dünyaya başat olmasını sağlayan ilim ve bilgeliğin kendisinde var olmasıdır Bu üstünlük meleklerce kabul edilmiş ve onların Hz Adem ’e secde etmeleri ile neticelenmiştir(Bakara suresi, 34)
İnsan yeryüzünde Allah ’ın halifesidir İnsan yeryüzünde Allah ’ın halifesidir Ulu Allah Kur ’lahza ’da “ Daha Sonra da şekillendirip kendi ruhundan ona üfleyen Allah ’tır (Secde 9) buyurmaktadır İşte insanı diğer bütün varlıklardan ayıran ve şerefli kılan bu “ilahi ruhtur İnsan böyle bir ilahi kaynağa sahip olduğu için Allah ’ın yeryüzündeki halifesidir (Bakara suresi, ayet 30; En ’am suresi, ayet 165) Halife temsilci, başkasının yerine iş görebilen, delege olan kimse demektir İnsanın Allah ’ın halifesi olarak yaratılmasının nedeni, Allah ’a kulluk etmek, dünyada onun dilediği biçimde yaşamaktır Yüce Allah Kur ’an ’da “Ben İnsanları, oysa bana kulluk etsinler diye yarattım(Zariyat suresi, ayet 56) buyurarak, insanın yaratılış amacını açık bir şekilde belirtmektedir *

858,496Konular
981,880Mesajlar
29,920Kullanıcılar
Üst Alt