Millet Neden Çiklet Çİğner ? çiklet,sakız,sakız ağacı hakkında,millet neden sakız çiğner,insan sağlığı,sakız alışılmışlık yaparmı,sakızın içirisinde ne vardır,sakız nasıl üretilir 1549354729 1549354729 insanlarnicincikletcigner5c5946ee43insanlarnicincikletcigner5c5946ee43insanlarnicincikletcigner5c5946ee43 ben sakız çiğnemeyi fazla severim hatta bazen kendimi sakız krizine girmişim gibi hissediyorum peki biz neden sakız(çiklet)çiğneriz ? işte bu sorumuzun yanıtı melekleriminsanlarnicincikletcigner5c5946ee49080pngalt 


Antikçağlardan beri Ege kıyılarında yaşayanlar, bu bölgede fazla bulunan sakız (mastika) ağacının reçinesini çiğniyor, bunun dişlerin temizlenmesine ve nefes kokularının güzelleşmesine yaradığını biliyorlardı Günümüzde çiklet diye aşina bir cins sakızı ilk çiğneyenler ise Meksika yerlileriydiler Lokal bir ağacın özünü çıkartıyorlar, bir kapta kaynatıyorlar ve güneşte kurumaya bırakıyorlardı Sertleşen bu 'chickle' (çikıl) adını verdikleri beyaz özü ise çiğniyorlardı Kokusu ve lezzeti olmayan bu birincil sakızın günümüz sakızları ile çok bir benzerliği yoktu Sakızın hammaddesi ABD'ye ilk olarak Lopez de Sanna adlı bir Meksikalı general tarafından getirildi Thomas Adam isimli bir müteşebbis bu sakız hammaddesini önce kimyasal yolla ucuz sentetik lastik olmak için kullandı Bunda başarılı olamayınca sakızı sert şekerleme ile kapladı Bu şekilde hoş tat ve koku da kazandırdığı ilk ticari sakızları küçük toplar halinde piyasaya sundu sonradan da ince düzgün plakalar şeklinde satışa çıkardığı sakızlar için yaptığı yoğun tanıtım kampanyası sonunda işler ummadığı kadar iyi gitti Bu, bilimsel bir başarısızlığın bir başka başarıyı yaratabileceğinin hoş bir örneğiydi Bugün dünyada üretilen bütün sakızlarda yaklaşık olarak aynı maddeler kullanılır: Sakızın başlıca maddesine ilaveten ilk önce şeker edinmek üzere tatlandırıcılar ile lezzet ve koku veren katkı maddesi maddeleri Bunların miktarları ve oranları sakızın tipine tarafından değişir Örneğin iri balon yapılabilen sakızlarda esas madde daha fazladır Çoğunlukla toplum içinde aralıksız çiklet çiğneyenlerin bu davranışları görgüsüzlük hatta saygısızlık ifadesi olarak kabul edilir Sakız aleyhtarlarından öğretmenler çocukların sınıfta konsantrasyonunu bozduğunu, anne ve babalar sakızı yutarsa sindirim sisteminin bloke olacağını, doktorlar da fazla sakız çiğnemenin tükürük bezlerini kurutabileceğini ileri sürerler Ancak yapılan çalışmalar sonucunda çiklet çiğnemenin diş sağlığı açısından faydalı olduğu saptama edilmiştir Ağzımızdaki tükürük salgısı dişlere dayanıklılık karşılayan kalsiyum maddesini tedarik etmektedir Çiklet çiğneyen bir insanın ağzı daha pozitif tükürük salgıladığından dişlerin dayanıklılığının artmasına neden olmaktadır Mesela ballı bir dilim ekmek yenildiğinde ağızda oluşan asit iki saat vakit ile etkisini korur Eğer yedikten daha sonra çiklet çiğnenmeye başlanırsa, bu asitli etraf 20 dakika gibi kısa bir sürede değil olmaktadır Çiklet çiğnerken ağızdaki kasların hareketleri insanın iştahını ve sigara içme arzusunu da frenler, konsantrasyonunu arttırır, gerilimini azaltır, asap ve kaslarını gevşetir İşte bu nedenlerle ABD Silahlı Kuvvetlerinde Birinci Dünya Savaşı'ndan itibaren tüm savaşlarda gıda ve su ile beraber askerlere çiklet de dağıtılmıştır Peki sakızı yuttuğumuzda midemizde yedi yıl kaldığı dürüst mudur? Sakız bir yiyecek maddesi değildir böylece midemiz bu tür şeyleri sindiremez ama bu onların midemizde aralıksız olarak kalacakları anlamına gelmez Sindirilemeseler bile midenin asit yoğunluklu değişken ortamından diğer sindirilemeyen şeylerle birlikte, bağırsaklar yoluyla vücudu terk ederler