ırk yiyeceklerini neden pişirerek yerler? Vejetaryenler, yani etyemezler lobisine kadar, et yemek insan doğasında yoktur Et yemenin insan sağlığı üstüne olumsuz etkisi olduğu gibi damakta damak hissini de bozmaktadır Oysa etoburların gözleri önde, ot oburların ise yanda olur teorisine kadar, insanın ot çok yemek yiyen olduğunu iddia etmek biraz adaletsizlik olur Insanlar et de yer, ot da Lakin neden pişirerek? İnsandan diğer yiyeceğini pişirerek yiyen, tanıdık hiçbir hayvan türü yoktur Genel açıklamalara göre, pişirildikçe yiyecekler yumuşamakta, yemek ve hazım kolaylaşmaktadır Bu şekilde onları ufak parçalara ayırarak yiyebildiğimiz için, vakit ve enerji kaybı en aza kesilmiş olur Ayrıca pişirilen yiyeceklerde, bir takım hoş olmayan kokular ve sağlığımıza zararlı toksik bakteriler de değil olmaktadır Bu bakış insanların pişmiş yiyeceklerden neden daha çok lezzet aldıklarını iyice açıklayamaz Bu konu kimya ilminin kapsamına girer Yiyecekler ısıtıldıkça, bünyelerinde yer alan şeker ve amino asitler parçalanır ve her biri öbür tat ve kokuya sahip yeni moleküller oluştururlar Mesela şekeri yeteri değin ısıtırsanız rengi kahverengiye dönmeye başlar ve etrafa çok güzel bir koku yayılır Şeker moleküllerinin içindeki karbon, hidrojen ve oksijen atomları, havanın içindeki oksijen ile reaksiyona geçerek, ağzımıza ve burnumuza güzel gelen yüzlerce moleküler inşa oluştururlar Pişmiş bir biftekte en düşük 600 öbür ve hoşumuza dışarı giden koku türü oluştuğu ileri sürülüyor Bunu sadece birkaç değişik koku türü taşıyan buğday ve arpa ile karşılaştırırsak, pişirmenin lezzete yaptığı katkının büyüklüğü ortaya çıkar Tabiattaki hali ile fazla koku türüne sahip yiyecekler yalnızca meyvelerdir Bir çilekte takriben 300, ahududunda ise 200 koku çeşidi bir aradadır Yiyeceklerin pişirilmeleri esnasında, sağlığımıza zararlı bakterilerin yanına, vücudumuz için zorunlu vitaminler de ölür Yanlarına sadece iyice pişirilmiş et alarak yola meydana çıkan sırık kaşiflerinde, vitamin eksikliği problemlerinin yaşandığı saptama edilmiştir böylece pişirilmiş yiyeceğin yanına salata, meyve ya da haşlanmış sebzeler de yiyerek bu vitamin açığı kapatılmalıdır Tost ve kahve makinelerinde veya mangalda fazla ısıtılan her şeyde vitaminler değil olur ama tat artar "