Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İnsanlarda Boşaltım

İnsanlarda Boşaltım
0
81

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
İnsanlarda Boşaltım İnsanlarda Boşaltım İnsanda boşaltım organı böbrektir Böbrekler, idrar kanalı (üreter), idrar torbası (mesane), üretra insanda boşaltım sistemini oluşturur İnsan böbreği dıştan içe doğru iç tabakadan oluşur 1 Kabuk (Korteks) 2 Öz (Medulla) 3 Havuzcuk (Pelvis) Böbreklere kan atardamar ile girer, toplardamar ile çıkar İnsanda aaaabolik artıklar H2O, CO2, NH3, üre, ürik asit, mineraller, zehirler ve kullanılmayan ilaçlardır Bu maddelerin atılmasında böbrekler, akciğerler, karaciğer ve cilt görev yapar Böbreklerdeki boşaltım birimi nefrondur Nefronun Yapısı Nefron; malpigi cisimciği (glomerulus + bowman kapsülü), proksimal tüp, kıvrımlı kanallar, henle kanalı, distaltüp ve idrar toplama kanalından oluşur Böbreklerde idrar oluşumu süzülme, geri emilim ve salgılama (aktif nakliye) olayları sonucunda olur Süzülme malpigi cisimciğinde olur Glomerulustan bowman kapsülüne kan plazmasının bir kısmı, su, tuzlar, dekstroz, aminoasit, üre, ürik asit, vitamin, keratin gibi maddeler geçer tansiyon arttıkça süzme hızı da artar Geri emilim henle kanalında olur Suyun büyük bir kısmı dekstroz, aminoasit, madensel tuzlar vitamin, üre ve ürik asitin bir kısmı henle kanalını saran kılcallar tarafında emilerek kana verilir Su, madenler tuzlar, kerantin, surfat, NH3, üre ve ürik asiti diğer kısmı nefroda kalarak idrarı oluşturur Su dışındaki maddelerin geri emilimi etkin taşıma ile olur Suyun geri emilimin de hipofizin salgıladığı entidiüretik hormon etkilidir Na ve K atılımı ve geri emilimi böbrek üstü bezinden salgılanan aldosteron hormonu tarafından düzenlenir Sağlıklı bir insanın idrarında üzüm şekeri bulunmaz Süzülme kan basıncı ile meydana gelir Süzülemeyenler Süzülenler Kan Hücreleri Aminoasitler Plazma Su Protein ve yağ Glikoz Farklı Alanlara Yönlendirilmiş İyonlar Üre ve ürik asit Geri Emilim Aminoasit ve glikozun tamamı, suyun çoğunluğu, iyonların bir kısmı ve az miktarda azotlu artıklar emilime uğrar Su ozmozla, diğer maddeler etkin taşıma ile geri emilir  

858,497Konular
982,562Mesajlar
30,302Kullanıcılar
KralimvallaSon üye
Üst Alt