İnsanlarla İlişkileriniz Nasıl ? Çevrenizdekiler, aile üyeleriniz, okul ya da iş arkadaşlarınızla iyi ilişkiler içinde misiniz? Onları anlıyor ve onların sizi anlamasına muavin oluyor musunuz? Yoksa daima kendi duygu ve düşüncelerinizi ön plana çıkarıp çevrenizdekilerle aranızda bir duvar mı oluşturuyorsunuz? ya da daima çevrenizdekileri hoşnut edeceğim diye kendi duygu ve düşüncelerinize hiç önem vermeyerek dingin bir durumda mı kalıyorsunuz? Kendi kendinizi daha iyi tanımak isterseniz işte testimiz 1 Arkadaş veya aile çevresinde konuşkan bir kişi misiniz? a) Hafıza ve tecrübelerime güvendiğim için onları her fırsatta çevremdekilere aktarmam gerektiğini düşünür ve sonuçta bir toplulukta en çok konuşan kişi ben olurum b) Beni dinleyen kimselerle konuşmaktan hoşlanırım fakat konuştuğum değin dinlemeye de ağırlık veririm c) Moralim düzgünse insanlarla sohbet etmekten çok hoşlanırım Ama sıkıntılıysam ağzımı bıçak açmaz d) Başkalarının fikirlerine kendiminkinden daha çok tartı verdiğim için konuşmaktan fazla dinlemeyi tercih ederim 2 Konuşurken veya dinlerken karşınızdaki kimsenin gözlerine bakabilir misiniz? a) Konuşurken karşımdakinin gözlerinin içine bakar ve karşımdaki de benzer şekilde davranmazsa çok sinirlenirim b) Karşımdakine sevgiyle ve gülümseyerek bakarak dinlediğimi emin etmeye çalışırım c) kendimi iyi hissetmiyorsam dikkatimi dağınık olur ne dek istesem de karşımdakini ilgiyle dinleyemem bu da bakışlarımdan kesin olur d) Ben konuşurken karşımdakine o kadar artı bakamam ama karşımdakini dinlerken bakmaya çalışırım 3 Arkadaşınızla bir yerde buluşacaksınız, ama arkadaşınız söz verdiği saatte gelmedi Tepkiniz nasıl olur? a) Böyle bir hususta bahane kabul etmez yeteri dek ağırlık vermediği için geç geldiğini düşünür ve kızgınlığımı sözle de ifade ederim b) Önce arkadaşlarımın konuşmasını bekler gecikme sebebine tarafından davranırım c) Genelde fazla mesele etmem fakat sıkıntılıysam böyle bir davranışında ilk anda kızgınlığımı belli ederim d) Sebep ne olursa olsun karşımdakinin üzülmesini istemem ve onu avunma ederim 4 Çalıştığınız yerdeki iş arkadaşımız o gün oldukça durgun a) Davranışlarının bana karşı dargın bir hitabe olabileceğini düşünür ama fazla üzerinde durmam b) Arkadaşımla uygun bir ortamda yalnız olarak konuşup bir sıkıntısının olup olmadığını öğrenmeye çalışırım c) Çevremdekilerin sakin veya neşe saçan olup olmadıklarını böylece fark etmem id d) Arkadaşımı üzecek bir şey yapıp yapmadığını dikkate almak beni çok etkiler Bunu aracısız olarak da soramaz öğrenmek için öbür yollar denerim 5 Komşunuzdan uygun olmayan bir saate şamata geliyorsa aşağıdakilerden hangisini yaparsınız? a) Hemencecik kapısına gider bu davranışın adabı muaşeret kurallarına hiç uymadığını söylerim b) Gürültü fazla fazla değilse o gün katlanma eder sonradan komşumla görüştüğümüzde sohbet aralarında rahatsız olduğumu uygun bir dille anlatmaya çalışırım c) Çoğunlukla başım fazla ağrır ve gürültüye sabır edemem Bunun için de kapısına gider ve kibar bir dille rahatsız olduğumu söylerim d) Komşumu üzmek istemediğimden gürültüden rahatsız olduğumu kesin etmem 6 Arkadaşınız sizi bir hususta eleştirdi Nasıl davranırsınız? a) Millet beni genelde haksız yere eleştirirler Bu beni fazla öfkelendirir Ne yapalım meyvalı ağaç taşlanır b) Önce arkadaşlarımın haklı olup olmadığını düşünürüm Yerinde eleştiriyse haklı olduğunu söyler o davranışımı değiştirmeye çalışırım c) Bana yöneltilen eleştirilere göre tepkim değişir d) Arkadaşımın eleştirisinde haklı olduğunu düşünürüm Uygun eleştiriysel haklı olduğunu söyler o davranışımı istenilen şekilde değiştirmeye çalışırım 7 Sevdiğiniz bir arkadaşınızda ya da yakınınıza karşı olan sevginizi ona söyler misiniz? a) söylemeye seçim ederim b) Fırsat bulduğumda sevdiğimi söylemekten hoşlanırım c) Ara Sıra söylerim d) İstesem de söyleyemem 8 Bir ağız dalaşı esnasında karşınızdakine aleyhinde kırıcı söyler misiniz? a) Ben neysem oyum, gerektiği vakit gerekeni söylerim b) Kırıcı konuşmaya itina gösteririm c) Kırıcı konuşmak istemem ama çoğunlukla kendimi tutamam d) Kuşkusuz kırıcı konuşmam 9 Huzursuz zamanınızda bunu çevrenizdekilerle nasıl paylaşırsınız? a) Sıkıntımı içimde saklayamam arkadaşlarıma rahatlıkla açılırım b) Çözüm bulabileceğine inandığım ve sır tutabilecek yakın arkadaşlarımla paylaşırım c) Fakat ısrar edildiğinde sıkıntılarımı söyleyebilirim d) Başkalarının başını ağrıtmak yerine sıkıntılarımı içimde saklamayı yeğlerim 10 Uzun zamandır görmediğiniz bir arkadaşınıza bir toplantıda rastladınız, ne yaparsınız? a) Hiç dost dostu bu değin uzun zamandır aramaz mı? Diye sitem ederim b) Sevgiyle kucaklar onu ne dek çok özlemiş olduğumu söylerim c) Tepkim karşımdaki kişiye tarafından değişir d) Uzun zamandır onu arayamadığımı düşünüp mahcup olur mazeretlerimi sıralamaya başlarım DEĞERLENDIRME Önce değerlendirme kısmına bakmanız, testi cevaplandırmanızı amaçsız kılacaktır Eğer daha fazla ayı işaretlemişseniz: İnsanlarla ilişkilerinizde defalarca kendi dediğinizin olmasını istiyorsunuz Sizin düşünce ve davranışlarınızın defalarca başkalarınkinden üstün olduğunu düşünüyor ve bunu sürekli çevrenizdekilere kabul ettirmeye çalışıyorsunuz Sayılı kişiler dışında çevrenizdekileri küçümser şekilde konuşmanız, onlardan mükemmel şekilde hareket etmelerini beklemeniz çevrenizdekileri sizden uzaklaştırıyor ve yalnız kalıyorsunuz Daha hoşgörülü olursanız inanın daha mutlu olacaksınız Daha çok byi işaretlemişseniz: Siz çevrenizdekilere değer veren bir kimsesiniz Çevrenizdekilere tedirgin zamanlarında asistan oluyor ve onlardan da gerektiğinde destek alabiliyorsunuz Eğer karşınızdaki de sizin gibi davranırsa insanlarla ilişkilerinizin negatif gitmesi için ortada bir neden görülmüyor İnsanlarla irtibat kurarken niçin dilinizden en fazla derecede yararlanıyorsunuz Size aleyhinde yanlış bir hareket yapıldığında bunun yanlış anlaşılmadan kaynaklanabileceğini düşünüyor ve düzelme yoluna gidiyorsunuz İnsanların davranışlarının temelinde yatan sebepleri göz önüne almayı olanak etmiyorsunuz İnsanlara aleyhinde önyargılı davranmaya çaba ediyorsunuz Daha fazla cyi işaretlemişseniz: Siz oldukça istikrarsız yapıya sahip bir kimsesiniz Sizin insanlarla iletişiminiz tamamen ruh halinize bağlı Eğer bir gün sıkıntılıysanız ya da sizi üzen bir durum olmuşsa bunu yüz hatlarınız ve hareketlerinizle öyle fazla ortaya koyuyorsunuz ama çevrenizdekiler sizi üzecek bir şey yapıp yapmadıklarını düşünüp duruyor ve sıkıntılı oluyorlar Şen olduğunuzda da benzer şekilde çevrenizdekilerle iletişiminize bunu yansıtıyorsunuz Daha çok dyi işaretlemişseniz: İnsanlarla iletişiminizde fedakarlığı o kadar çok ön planda tutuyorsunuz ama bunda aşırıya varıp kendi duygu, akıl ve isteklerinizden fazla fazla imtiyaz veriyorsunuz Halbuki keza insanlarla iyi geçinip, keza de dürüst bildiğiniz şekilde kullanmak mümkündür Yeter ama siz kendinizin açıklama etmeye çaba edin Kaynak: DonusumSokagi