iltasyazilim
FD Üye
Dünya ekonomisi yönünden yaklaşık 15 ülkede ipek böcekçiliği yapıldığı halde, üretilen ipekler fazla sayıda ülkede tüketilmektedir Ilk ipeği 4000 yıl önce Çinliler ’in ürettiği bilinir Imal tekniği epeyce bakımlı tutulmuş, sonradan Anadolu ’da, sonra Avrupa ’da üretilmiştir Türkiye ’de yaklaşık 1500 yıldan beri ipek böceği yetiştirilmektedir
Ipek, ipek böceği larvalarının koza gerçekleştirmek için salgıladıkları, çok ince aydınlık teldir Bu tellerin bir araya gelmesinden ipekli iplikleri meydana kazanç Ipek kolay boyanabilir, yumuşak ve dayanıklıdır Tarih boyu çok kıymetli tekstil malzemesi olarak kullanılmıştır Üretim aşamaları;
dut ağacı yetiştirme, ipek böceği tohum ve yaş kozası üretimi, kozadan iplikleri çekme
Türkiye ’de ipekli böcekleri arazilerin başka tarım dallarına elverişsiz kaldığı yörelerde, kazanç imkanları fazla kısıtlı ailelerce, küçük ölçekli, eksik yatırım gerektiren, kırsal alanlarda rahat işsizliği müdahale etme ve tarımsal geliri dengeli dağıtmada fazla etkili, yardımcı tarım faaliyeti mahiyetinde yetiştirilmektedir
Ipekli böcekçiliği, ipek böceğinin tek beslenme kaynağı olan dut yaprağı sağlamakla başlar ve kozadan ipekli ipliğine değin sürer Yaş kozaları genellikle yaşlı ve kadınlar üretmekte ve bütün aile emeklerini değerlendirmede ve kırsal alanlarda gizli işsizliği engellemede manâlı etki etmektedir
Türkiye ’de üretilen ham ipeklerin büyük bir kısmı ipek halı dokumada, bir kısmı da konfeksiyon, konut eşyaları dikişnakış ve ameliyat ipliği üretiminde kullanılmaktadır Ipekli böcekçiliğinde yaş kozadan ipekli halıya kadar imalat aşamalarında takriben 500000 kişiye istihdam sağlanmaktadır Yaş kozanın ipek halıya dönüşümünde takriben 14 misli katma değerinde sağlanmaktadır
Ipek böceği yetiştiriciliğinde 3540 günlük üretim ardındaki kutu başı 26 – 30 kg yaş koza elde edilebilmektedir Türkiye ’de ipekli böceği yetiştiren bir çok aile yılda 45 kutu ipekli böceği yetiştirerek geçimini sağlama sağlamaktadır
Türkiye ’nin 29 ilinde ipekli böceği yetiştirilmekte, üretilen yaş kozaların %80 ’i Antalya, Ankara, Bursa, Bilecik, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İzmir, Muğla ve Sakarya ’da üretilmektedir
Ipekli böceği dut yaprağı yer alan tekrar yetiştirilebilmekte ve ülkenin büyük kısmının dut yetiştirilebilir iklimi de menfaat sayılmaktadır Ama kentleşme yoğun yerler ve ekstansif alanlarda ilaçlamalardan dolayı toplu ölümler görülebilmektedir
Kaynakça:
wwwtarimgovtr
Ipek, ipek böceği larvalarının koza gerçekleştirmek için salgıladıkları, çok ince aydınlık teldir Bu tellerin bir araya gelmesinden ipekli iplikleri meydana kazanç Ipek kolay boyanabilir, yumuşak ve dayanıklıdır Tarih boyu çok kıymetli tekstil malzemesi olarak kullanılmıştır Üretim aşamaları;
dut ağacı yetiştirme, ipek böceği tohum ve yaş kozası üretimi, kozadan iplikleri çekme
Türkiye ’de ipekli böcekleri arazilerin başka tarım dallarına elverişsiz kaldığı yörelerde, kazanç imkanları fazla kısıtlı ailelerce, küçük ölçekli, eksik yatırım gerektiren, kırsal alanlarda rahat işsizliği müdahale etme ve tarımsal geliri dengeli dağıtmada fazla etkili, yardımcı tarım faaliyeti mahiyetinde yetiştirilmektedir
Ipekli böcekçiliği, ipek böceğinin tek beslenme kaynağı olan dut yaprağı sağlamakla başlar ve kozadan ipekli ipliğine değin sürer Yaş kozaları genellikle yaşlı ve kadınlar üretmekte ve bütün aile emeklerini değerlendirmede ve kırsal alanlarda gizli işsizliği engellemede manâlı etki etmektedir
Türkiye ’de üretilen ham ipeklerin büyük bir kısmı ipek halı dokumada, bir kısmı da konfeksiyon, konut eşyaları dikişnakış ve ameliyat ipliği üretiminde kullanılmaktadır Ipekli böcekçiliğinde yaş kozadan ipekli halıya kadar imalat aşamalarında takriben 500000 kişiye istihdam sağlanmaktadır Yaş kozanın ipek halıya dönüşümünde takriben 14 misli katma değerinde sağlanmaktadır
Ipek böceği yetiştiriciliğinde 3540 günlük üretim ardındaki kutu başı 26 – 30 kg yaş koza elde edilebilmektedir Türkiye ’de ipekli böceği yetiştiren bir çok aile yılda 45 kutu ipekli böceği yetiştirerek geçimini sağlama sağlamaktadır
Türkiye ’nin 29 ilinde ipekli böceği yetiştirilmekte, üretilen yaş kozaların %80 ’i Antalya, Ankara, Bursa, Bilecik, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İzmir, Muğla ve Sakarya ’da üretilmektedir
Ipekli böceği dut yaprağı yer alan tekrar yetiştirilebilmekte ve ülkenin büyük kısmının dut yetiştirilebilir iklimi de menfaat sayılmaktadır Ama kentleşme yoğun yerler ve ekstansif alanlarda ilaçlamalardan dolayı toplu ölümler görülebilmektedir
Kaynakça:
wwwtarimgovtr