iltasyazilim
FD Üye
İranın meşhur yemekleri
İran yemek yemek kültürü
iran yemekleri isimleri
İran mutfağı
İran Yemek Yemek Tarifleri
İran, Orta Asya ve Ortadoğu arasında kalan o geniş ve ayrıcalıklı coğrafyasının getirdiği konumuyla epeyce zengin kültüre sahip bir ülke Bu kültür zenginliği mutfağına da yansımakta
Yaşadığımız coğrafya ve komşu uluslarla sürdürdüğümüz yüzyıllara dayalı siyasi ve kültürel ilişkiler dolayısıyla Osmanlı ve takipçisi Türk mutfağı bir fazla komşu millet ile aynı yemekleri bünyesinde bulundurmaktadır Lakin derhal tabi komşumuz olan İran ve İran mutfağı için bunu bildirmek pek de içten olmaz Bu mutfak ve kültür ile bağlantı fırsatınız olmadı ise, yemeklerin bol baharatlı ve acılı olabileceğini; kebab, tandır ekmeği ve şerbetli tatlıların fazlaca bu mutfakta yer bulduğunu kolaylıkla düşünebilirsiniz Kısa süreli bir ziyaret için İran ’a giderseniz de, evlerde pişirilen yemekler genellikle restoranlarda servis edilmediği için bu görüşünüz hala devam edebilir
İran coğrafi olarak güneyde Basra ve Umman Körfezi (Fars Körfezi), kuzeyde ise Hazar denizi ile kenarlı, tarihi MÖ 4000 ’lere dayanan 17 milyon km2 büyüklüğünde ve yaklaşık 75 milyon insanın yaşadığı bize sahiden keza çok yakın, ayrıca de bir öyle uzak bir ülke
Yemeklerine gelecek olursak, İran mutfağında ülkenin coğrafi çeşitliliğinden kaynaklanan ayrı pişirme biçimleri ve yemekleri mevcut İran mutfağının temelini başlıca yemek olarak da kullanılan pilav ve pilav ile birlikte servis edilen khorest adlı sulu yemekler oluşturmaktadır Yemeklerde acılı ve ağır baharatlar yerine erik, nar, ayva ve ceviz gibi meyveler ve ıspanak, dereotu, kişniş, taze soğan, sarımsak ve çemen gibi sebzeler çoğunlukla kullanılmaktadır
İran ’da pilav başlıca yemeğin eşlikçisi olmanın yanında et, sebze ve meyve ile pişirilen çeşitleri ile belli başlı yemek yemek olarak da kabul edilir Yemeklere lezzet atamak nedeniyle ise, safran, zerdeçal, kuru limon, tarçın ve maydanoz tercih edilir
İran mutfağından benzersiz yemekler
Ashe Doogh (Ayran Aşı Çorbası)
Ayranın pirinç ile devamlı karıştırılarak kaynar ayla getirilmesi ve ardından içine pişirilmiş nohut, beyaz fasulye, yeşil sarımsaı, ıspanak, maydanoz, pazı, kişniş ve nanenin ek edilmesi ile hazırlanır
Bu yemek İran Azerilerine aittir ve Gilan bölgesinden (Astara) Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti olan Erdebil ’e sırası gelmişken bulunan lokantalarının baş yemeğidir
Abgusht
Kemikli kuzu etiyle rendelenmiş domates, soğan, nohut, patates ve zerdeçal karışımının saatlerce pişmesi sonucunda ortaya çıkan fazla lezettli bir yemek yemek Suyunun içine lavaş doğranıp yenmekte ve esas malzemlerinin üstüne kara biber serpilerek yenilmektedir İran da malzemeler ezilerek de yenilir Öteki adı “dizidir
Ghormeh Sabzi
Ispanak, maydonoz, kişniş, dereotu, shenbelileh ve tere (Deli pırasa) sebzelerinin yıkandıktan sonradan kıyılarak kavrulup börülce veya kırmızı fasulye, kuru limon (Limoo Emani) ve tavuk eti ile birlikte pişirilir Bu yemek yemek Tahran ’ın en sevilen ve en hayran eden yemeğidir Kuru limon ve shenbelileh yemeğe çok bambaşka bir karakteristik katmaktadır
Fesenjan
Namı öteki Fesenjoon, incecik dövülmüş ceviz ve nar salçası karışımına soğan ve su ilave edilerek 5 saat pişirilir Cevizin pişmesine yakın içine tavuk eti ilave edilir Tavuk etinin de pişmesiyle yemek servise hazırlanmış hale gelir Bu yemekte herhangi diğer bir ek yoktur En kayda değer karakteristiklerinden biri cevizin kendi yağını yemeğe bırakması ve fazla sağlıklı ve nefis bir tadın oluşmasıdır Bu yemek yemek Gilan bölgesinde ördek etiyle de yapılır
Khoresht Gheymeh
Kavrulmuş soğan, Kıyılmış et veya kıyma ile birlikte pişirilir İçine lepe (Sarı kırık bezelye), kuru limon ve erik ek edilir Kızartılmış patates ile servis edilir
Mirza Ghassemi
Közlenmiş patlıcan, taze bahçe domatesi, sarımsak ile hazırlanan bu nefis yemeğin sırrı bütün malzemenin fazla kısık alev üstünde aralıksız karıştırılarak özleştirilmesidir Arzuya kadar içine yumurta kırılarak da servis edilebilir
İran Yemek Tarifleri için :wwwlarcomdamakkeyfiiraninenunluyemekleri127202 başlığımızı ziyaret edebilirsiniz *
İran yemek yemek kültürü
iran yemekleri isimleri
İran mutfağı
İran Yemek Yemek Tarifleri
İran, Orta Asya ve Ortadoğu arasında kalan o geniş ve ayrıcalıklı coğrafyasının getirdiği konumuyla epeyce zengin kültüre sahip bir ülke Bu kültür zenginliği mutfağına da yansımakta
Yaşadığımız coğrafya ve komşu uluslarla sürdürdüğümüz yüzyıllara dayalı siyasi ve kültürel ilişkiler dolayısıyla Osmanlı ve takipçisi Türk mutfağı bir fazla komşu millet ile aynı yemekleri bünyesinde bulundurmaktadır Lakin derhal tabi komşumuz olan İran ve İran mutfağı için bunu bildirmek pek de içten olmaz Bu mutfak ve kültür ile bağlantı fırsatınız olmadı ise, yemeklerin bol baharatlı ve acılı olabileceğini; kebab, tandır ekmeği ve şerbetli tatlıların fazlaca bu mutfakta yer bulduğunu kolaylıkla düşünebilirsiniz Kısa süreli bir ziyaret için İran ’a giderseniz de, evlerde pişirilen yemekler genellikle restoranlarda servis edilmediği için bu görüşünüz hala devam edebilir
İran coğrafi olarak güneyde Basra ve Umman Körfezi (Fars Körfezi), kuzeyde ise Hazar denizi ile kenarlı, tarihi MÖ 4000 ’lere dayanan 17 milyon km2 büyüklüğünde ve yaklaşık 75 milyon insanın yaşadığı bize sahiden keza çok yakın, ayrıca de bir öyle uzak bir ülke
Yemeklerine gelecek olursak, İran mutfağında ülkenin coğrafi çeşitliliğinden kaynaklanan ayrı pişirme biçimleri ve yemekleri mevcut İran mutfağının temelini başlıca yemek olarak da kullanılan pilav ve pilav ile birlikte servis edilen khorest adlı sulu yemekler oluşturmaktadır Yemeklerde acılı ve ağır baharatlar yerine erik, nar, ayva ve ceviz gibi meyveler ve ıspanak, dereotu, kişniş, taze soğan, sarımsak ve çemen gibi sebzeler çoğunlukla kullanılmaktadır
İran ’da pilav başlıca yemeğin eşlikçisi olmanın yanında et, sebze ve meyve ile pişirilen çeşitleri ile belli başlı yemek yemek olarak da kabul edilir Yemeklere lezzet atamak nedeniyle ise, safran, zerdeçal, kuru limon, tarçın ve maydanoz tercih edilir
İran mutfağından benzersiz yemekler
Ashe Doogh (Ayran Aşı Çorbası)
Ayranın pirinç ile devamlı karıştırılarak kaynar ayla getirilmesi ve ardından içine pişirilmiş nohut, beyaz fasulye, yeşil sarımsaı, ıspanak, maydanoz, pazı, kişniş ve nanenin ek edilmesi ile hazırlanır
Bu yemek İran Azerilerine aittir ve Gilan bölgesinden (Astara) Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti olan Erdebil ’e sırası gelmişken bulunan lokantalarının baş yemeğidir
Abgusht
Kemikli kuzu etiyle rendelenmiş domates, soğan, nohut, patates ve zerdeçal karışımının saatlerce pişmesi sonucunda ortaya çıkan fazla lezettli bir yemek yemek Suyunun içine lavaş doğranıp yenmekte ve esas malzemlerinin üstüne kara biber serpilerek yenilmektedir İran da malzemeler ezilerek de yenilir Öteki adı “dizidir
Ghormeh Sabzi
Ispanak, maydonoz, kişniş, dereotu, shenbelileh ve tere (Deli pırasa) sebzelerinin yıkandıktan sonradan kıyılarak kavrulup börülce veya kırmızı fasulye, kuru limon (Limoo Emani) ve tavuk eti ile birlikte pişirilir Bu yemek yemek Tahran ’ın en sevilen ve en hayran eden yemeğidir Kuru limon ve shenbelileh yemeğe çok bambaşka bir karakteristik katmaktadır
Fesenjan
Namı öteki Fesenjoon, incecik dövülmüş ceviz ve nar salçası karışımına soğan ve su ilave edilerek 5 saat pişirilir Cevizin pişmesine yakın içine tavuk eti ilave edilir Tavuk etinin de pişmesiyle yemek servise hazırlanmış hale gelir Bu yemekte herhangi diğer bir ek yoktur En kayda değer karakteristiklerinden biri cevizin kendi yağını yemeğe bırakması ve fazla sağlıklı ve nefis bir tadın oluşmasıdır Bu yemek yemek Gilan bölgesinde ördek etiyle de yapılır
Khoresht Gheymeh
Kavrulmuş soğan, Kıyılmış et veya kıyma ile birlikte pişirilir İçine lepe (Sarı kırık bezelye), kuru limon ve erik ek edilir Kızartılmış patates ile servis edilir
Mirza Ghassemi
Közlenmiş patlıcan, taze bahçe domatesi, sarımsak ile hazırlanan bu nefis yemeğin sırrı bütün malzemenin fazla kısık alev üstünde aralıksız karıştırılarak özleştirilmesidir Arzuya kadar içine yumurta kırılarak da servis edilebilir
İran Yemek Tarifleri için :wwwlarcomdamakkeyfiiraninenunluyemekleri127202 başlığımızı ziyaret edebilirsiniz *