iltasyazilim
FD Üye
İran Yemek Yemek Tarifleri
İran Bölgesel yemekleri
İranın Ünlü yemekleri
HOREŞ BADEMCAN
1 kg kemiksiz kuzu eti (kol yada buttan 5 cm'lik parçalara kesik)
2 küçük patlıcan
2+12 tatlı kaşığı tuz
100 gr (12 su bardağı) + 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
2 büyük domates (kabukları soyulup, çekirdekleri ayıklanmış ve doğranmış)
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı limon suyu
1 akarsu kaşığı hindistancevizi rendesi
1 çay kaşığı karabiber 350 gr (1+34 su bardağı) su
Patlıcarnlan dilimleyip süzgece koyarak üstlerine 2 tatlı kaşığı tuzlu serptikten sonra, 30 dakika sularını salmalarını bekleyiniz Patlıcan dilimlerini kurulayıp bir kenara bırakınız
Büyük bir tavada, 2 çorba kaşığı zeytinyağı kızdırıp kuzu etlerini arada bir çevirerek 5 dakika, etlerin her yanları hafifçe kızarana değin, kavurunuz Etleri kepçeyle tavadan alıp bir güvece koyunuz
Soğanları tavaya koyup 56 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene dek kavurunuz Domates, domates salçası, limon suyu, hindistancevizi rendesi ve biberi ekleyip ara sıra karıştırarak 6 dakika pişiriniz
Ateşin altını açıp devamlı karıştırarak suyu ve kalan 12 tatlı kaşığı tuzu katınız Sosu kaynayınca ateşten alarak etlerin üstüne dökünüz
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız
Tavayı çalkalayıp kurulayarak kalan 12 su bardağı zeytinyağı içine koyunuz Yağı orta ateşte kızdırıp, patlıcanlardan 56 dilim koyarak her yanlarını 4 dakika kızartınız
Bir delinmiş kepçeyle patlıcanları çıkarıp fazla yağlarını kağıt peçete üstünde süzdürünüz Kalan patlıcanları da aynı biçimde (icabında azıcık daha yağ katarak) kızartınız Tümü kızarınca patlıcanları güvece ekleyiniz
Güveci fırına sürüp 1 saat, etler yumuşayıncaya değin pişiriniz Güveci fırından alıp yemeğinizi servis ediniz
Anekdot: Fazla lezzetli bir kuzu güveci olan horeş bademcan, domates, patlıcan ve baharatla hazır bir İran yemeğidir; tereyağlı pilav üstünde servis edilir
KUZU ETLİ ÇİLAV
1 kg kemiksiz kuzu budu (kuşbaşı doğranmış)
4 çorba kaşığı rafine yağ
2 soğan (dilimlenmiş)
1+12 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2+12 su bardağı pirinç (yıkanıp, 30 dakika ıslatümış ve süzülmüş)
500 gr taze bakla
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
3 çorba kaşığı dereotu (doğranmış)
Arıtılmış yağı büyük bir tencerede orta ateşte ısıtınız Kuşbaşı etleri iki üç defada kahverengileşene değin sote ettikten daha sonra bir delinmiş kepçeyle bir tabağa aktarınız
Soğanları tencereye koyup nadiren karıştırarak 10 dakika pembeleşinceye değin kavurunuz
Etleri her yerde tencereye koyup tuzun yarısını, tarçını, biberi ve suyu da koyup karıştırınız Ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatarak 35 dakika, etler yumuşayana dek pişiriniz
Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız
Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız
Çilavı için büyükçe bir tencereyi yarısına dek suyla doldurup harlı yüksek ateşte kaynatınız Pirinci ve kalan tuzu katıp 1,5 dakika daha kaynattıktan sonradan, pirinci bir barbar süzünüz Benzer tencerede baklaları da 1015 dakika kaynatınız
Tereyağı tencereye koyup pirincin, baklanın ve dereotunun yarısını sırayla katınız Delikli bir kepçeyle öbür tenceredeki kuşbaşı etleri ve soğanları da tencereye koyunuz Geriye Doğru kalan baklaları, dereotunu ve en üste pirinci yayıp, üstüne etlerin içinde piştiği suyu dökünüz
Tencereyi harlı ateşte bir taşım kaynatınız Ateşten indirip kapağını kapayarak fırına sürünüz ve pirinç pişip suyunu çekene kadar 30 dakika pişiriniz Fırından alıp anında servis ediniz
Anekdot: Dereotu; İran yemeklerinde fazla kullanılır ve bu kuzulu çilava da tat katar Kuzu etli çilav, baş yemek olarak yanında yoğurtla yada çoban salatasıyla servis edilebilir
İRAN PİLAVI
Araç Gereç:
3 su bardağı basmati pirinç
2 adet patates
1 tatlı kaşığı Tuzlu
100 gram Teremyağ
5 su bardağı su
Pilav makinesinin iç haznesini tereyağı ile yağlayın Patatesleri soyup dairesel halkalar biçiminde dilimleyin Haznenin tabanına patates dilimlerini dizin Patateslerin üzerini kapatacak dek pirinci serpin Pirinçlerin üstüne tereyağından bir miktar ekleyin Geri kalan pirinci tencereye ilave edin ve tuzlu serpin Üzerine tereyağı ve suyu ek edin Pilav makinesinin ayarını orta dereceye getirdikten daha sonra pişmeye bırakın Pilav pişince kapağını açın Üzerine bir kumaş koyarak demlendirin ve artı nemini alın Ters çevirerek servis yapın
ACEM TAVUĞU
4 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı su
1 adet tavuk göğsü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuzlu
Karabiber
Maydanoz
Bezemek için:
Haşlanmış bezelye
Yumurtaları tek tek çırparak, çok eksik yağ konulmuş yapışmaz yüzeyli tavada omlet yapın giderken pirinci yıkayıp suyunu süzün 1 çorba kaşığı tereyağında pirinci ve fıstığı hafifçe kavurup, üzerine suyu ekleyin Tuzunu ayarlayın Kısık ateşte pilavı pişirin Tavuk göğsünü de haşlayıp incecik didikleyin İnce kıyılmış maydanozla birlikte tavuk etini pilava karıştırın Karabiber ekleyin sonra her bir omleti düz tabağa koyup, üzerlerine pilavı paylaştırın Ters çevirip, bezelye ile servis yapın *
İran Bölgesel yemekleri
İranın Ünlü yemekleri
HOREŞ BADEMCAN
1 kg kemiksiz kuzu eti (kol yada buttan 5 cm'lik parçalara kesik)
2 küçük patlıcan
2+12 tatlı kaşığı tuz
100 gr (12 su bardağı) + 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
2 büyük domates (kabukları soyulup, çekirdekleri ayıklanmış ve doğranmış)
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı limon suyu
1 akarsu kaşığı hindistancevizi rendesi
1 çay kaşığı karabiber 350 gr (1+34 su bardağı) su
Patlıcarnlan dilimleyip süzgece koyarak üstlerine 2 tatlı kaşığı tuzlu serptikten sonra, 30 dakika sularını salmalarını bekleyiniz Patlıcan dilimlerini kurulayıp bir kenara bırakınız
Büyük bir tavada, 2 çorba kaşığı zeytinyağı kızdırıp kuzu etlerini arada bir çevirerek 5 dakika, etlerin her yanları hafifçe kızarana değin, kavurunuz Etleri kepçeyle tavadan alıp bir güvece koyunuz
Soğanları tavaya koyup 56 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene dek kavurunuz Domates, domates salçası, limon suyu, hindistancevizi rendesi ve biberi ekleyip ara sıra karıştırarak 6 dakika pişiriniz
Ateşin altını açıp devamlı karıştırarak suyu ve kalan 12 tatlı kaşığı tuzu katınız Sosu kaynayınca ateşten alarak etlerin üstüne dökünüz
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız
Tavayı çalkalayıp kurulayarak kalan 12 su bardağı zeytinyağı içine koyunuz Yağı orta ateşte kızdırıp, patlıcanlardan 56 dilim koyarak her yanlarını 4 dakika kızartınız
Bir delinmiş kepçeyle patlıcanları çıkarıp fazla yağlarını kağıt peçete üstünde süzdürünüz Kalan patlıcanları da aynı biçimde (icabında azıcık daha yağ katarak) kızartınız Tümü kızarınca patlıcanları güvece ekleyiniz
Güveci fırına sürüp 1 saat, etler yumuşayıncaya değin pişiriniz Güveci fırından alıp yemeğinizi servis ediniz
Anekdot: Fazla lezzetli bir kuzu güveci olan horeş bademcan, domates, patlıcan ve baharatla hazır bir İran yemeğidir; tereyağlı pilav üstünde servis edilir
KUZU ETLİ ÇİLAV
1 kg kemiksiz kuzu budu (kuşbaşı doğranmış)
4 çorba kaşığı rafine yağ
2 soğan (dilimlenmiş)
1+12 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2+12 su bardağı pirinç (yıkanıp, 30 dakika ıslatümış ve süzülmüş)
500 gr taze bakla
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
3 çorba kaşığı dereotu (doğranmış)
Arıtılmış yağı büyük bir tencerede orta ateşte ısıtınız Kuşbaşı etleri iki üç defada kahverengileşene değin sote ettikten daha sonra bir delinmiş kepçeyle bir tabağa aktarınız
Soğanları tencereye koyup nadiren karıştırarak 10 dakika pembeleşinceye değin kavurunuz
Etleri her yerde tencereye koyup tuzun yarısını, tarçını, biberi ve suyu da koyup karıştırınız Ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatarak 35 dakika, etler yumuşayana dek pişiriniz
Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız
Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız
Çilavı için büyükçe bir tencereyi yarısına dek suyla doldurup harlı yüksek ateşte kaynatınız Pirinci ve kalan tuzu katıp 1,5 dakika daha kaynattıktan sonradan, pirinci bir barbar süzünüz Benzer tencerede baklaları da 1015 dakika kaynatınız
Tereyağı tencereye koyup pirincin, baklanın ve dereotunun yarısını sırayla katınız Delikli bir kepçeyle öbür tenceredeki kuşbaşı etleri ve soğanları da tencereye koyunuz Geriye Doğru kalan baklaları, dereotunu ve en üste pirinci yayıp, üstüne etlerin içinde piştiği suyu dökünüz
Tencereyi harlı ateşte bir taşım kaynatınız Ateşten indirip kapağını kapayarak fırına sürünüz ve pirinç pişip suyunu çekene kadar 30 dakika pişiriniz Fırından alıp anında servis ediniz
Anekdot: Dereotu; İran yemeklerinde fazla kullanılır ve bu kuzulu çilava da tat katar Kuzu etli çilav, baş yemek olarak yanında yoğurtla yada çoban salatasıyla servis edilebilir
İRAN PİLAVI
Araç Gereç:
3 su bardağı basmati pirinç
2 adet patates
1 tatlı kaşığı Tuzlu
100 gram Teremyağ
5 su bardağı su
Pilav makinesinin iç haznesini tereyağı ile yağlayın Patatesleri soyup dairesel halkalar biçiminde dilimleyin Haznenin tabanına patates dilimlerini dizin Patateslerin üzerini kapatacak dek pirinci serpin Pirinçlerin üstüne tereyağından bir miktar ekleyin Geri kalan pirinci tencereye ilave edin ve tuzlu serpin Üzerine tereyağı ve suyu ek edin Pilav makinesinin ayarını orta dereceye getirdikten daha sonra pişmeye bırakın Pilav pişince kapağını açın Üzerine bir kumaş koyarak demlendirin ve artı nemini alın Ters çevirerek servis yapın
ACEM TAVUĞU
4 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı su
1 adet tavuk göğsü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuzlu
Karabiber
Maydanoz
Bezemek için:
Haşlanmış bezelye
Yumurtaları tek tek çırparak, çok eksik yağ konulmuş yapışmaz yüzeyli tavada omlet yapın giderken pirinci yıkayıp suyunu süzün 1 çorba kaşığı tereyağında pirinci ve fıstığı hafifçe kavurup, üzerine suyu ekleyin Tuzunu ayarlayın Kısık ateşte pilavı pişirin Tavuk göğsünü de haşlayıp incecik didikleyin İnce kıyılmış maydanozla birlikte tavuk etini pilava karıştırın Karabiber ekleyin sonra her bir omleti düz tabağa koyup, üzerlerine pilavı paylaştırın Ters çevirip, bezelye ile servis yapın *