iltasyazilim
FD Üye
İrmik Mantolu Bülbül Konağı (Nefis) Tarifi İçin Malzemeler
*125 gr tereyağı yada margarin
*Yarım çay bardağı zeytinyağı yada sıvı yağ
*1 yemek kaşığı yoğurt
*1 yemek kaşığı sirke
*1 adet yumurta sarısı (Akı tatlıları yapıştırmak için ayrılacak )
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*22, 5 su bardağı un (2 su bardağından biraz fazla kullandım, miktar değişebilir kontrollü eklemek gerekiyor )
Şerbeti İçin
*2 su bardağı şeker
*2 su bardağı su
*Birkaç damla limon suyu
Tatlıları Bulamak İçin
*Yarım su bardağı irmik
Tatlıların Üzeri İçin
*Ceviz
İrmik Mantolu Bülbül Konağı (Nefis) Tarifi Yapılışı Uzun zamandır yapmadığım bülbül konağı tatlısını geçenlerde irmiği bulayıp yaptım, muhteşem oldu İrmik harika bir lezzet kattı, şerbetini o kadar güzel çekti ki, dışı kıtır kıtır içi yumuşacık helva kıvamında müthiş bir tatlı oldu, bende paylaşmak istedim Ben tatlının normal ölçülerini kendimce ayarlayarak yarım ölçü yaptım ??????
Gelelim tarife,
1
*Öncelikle soğuması için şerbetini hazırlamak gerekiyor
*Tencereye su ve şekeri koyarak ocağa alıyoruz ve şeker eriyinceye kadar karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz
*Şerbet kaynamaya başlayınca 78 dakika sonra limon suyunu ekleyip 12 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz, şerbetin toplamda 10 dakika kaynaması yeter
*Diğer tarafta hamur için, yoğurma kabına tereyağı ( yada margarin ), zeytinyağı ( yada sıvı yağ ), yoğurt, sirke, yumurta sarısı ( akını ayırıyoruz ), kabartma tozu ve vanilyayı alarak karıştırıyoruz ve yavaş yavaş unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz
*Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olması gerekiyor, benim hamurum kurabiye hamuru gibi biraz dağılan bir hamur oldu ama gayet güzel şekil aldı hiç sorun olmadı
*Hamuru tezgahta 1cm kalınlığında açıyoruz ve istediğimiz bir kalıpla yuvarlak şekilde kesiyoruz, yuvarlak kestiğimiz hamurların yarısının orta kısmından tekrar minik yuvarlak şekilde parçalar keserek çıkarıyoruz ( simit şeklinde oluyor )
*Orta kısmı boş olan simit şeklindeki parçaları yumurta akı sürdüğümüz diğer yuvarlak parçaların üzerine koyarak yapıştırıyoruz ve irmiğe bulayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ( Şekil verdiğimiz tatlıları tezgahtan ince bir spatula ile kolayca alabilirsiniz )
*Bütün hamuru şekillendirdikten sonra orta kısımlarına ceviz yerleştiriyoruz
*Cevizlerin yanmaması için üzerlerine hafifçe yumurta akı sürüyoruz ve 180 derecede ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz ve fırından alarak şerbetini daha iyi çekmesi için daha küçük bir tepsiye alıp üzerine ılık şerbeti döküp şerbetini çekmesi için bir kenara alıyoruz
*Ben şerbetli tatlıların şerbetini daha iyi çekmesi için şerbetini döküp tepsinin üzerini kapatıyorum Şerbetini çekmesi için tatlıyı 12 saat dinlendirdikten sonra servis ediyoruz Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun ???????????????????????????
*125 gr tereyağı yada margarin
*Yarım çay bardağı zeytinyağı yada sıvı yağ
*1 yemek kaşığı yoğurt
*1 yemek kaşığı sirke
*1 adet yumurta sarısı (Akı tatlıları yapıştırmak için ayrılacak )
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*22, 5 su bardağı un (2 su bardağından biraz fazla kullandım, miktar değişebilir kontrollü eklemek gerekiyor )
Şerbeti İçin
*2 su bardağı şeker
*2 su bardağı su
*Birkaç damla limon suyu
Tatlıları Bulamak İçin
*Yarım su bardağı irmik
Tatlıların Üzeri İçin
*Ceviz
İrmik Mantolu Bülbül Konağı (Nefis) Tarifi Yapılışı Uzun zamandır yapmadığım bülbül konağı tatlısını geçenlerde irmiği bulayıp yaptım, muhteşem oldu İrmik harika bir lezzet kattı, şerbetini o kadar güzel çekti ki, dışı kıtır kıtır içi yumuşacık helva kıvamında müthiş bir tatlı oldu, bende paylaşmak istedim Ben tatlının normal ölçülerini kendimce ayarlayarak yarım ölçü yaptım ??????
Gelelim tarife,
1
*Öncelikle soğuması için şerbetini hazırlamak gerekiyor
*Tencereye su ve şekeri koyarak ocağa alıyoruz ve şeker eriyinceye kadar karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz
*Şerbet kaynamaya başlayınca 78 dakika sonra limon suyunu ekleyip 12 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz, şerbetin toplamda 10 dakika kaynaması yeter
*Diğer tarafta hamur için, yoğurma kabına tereyağı ( yada margarin ), zeytinyağı ( yada sıvı yağ ), yoğurt, sirke, yumurta sarısı ( akını ayırıyoruz ), kabartma tozu ve vanilyayı alarak karıştırıyoruz ve yavaş yavaş unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz
*Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olması gerekiyor, benim hamurum kurabiye hamuru gibi biraz dağılan bir hamur oldu ama gayet güzel şekil aldı hiç sorun olmadı
*Hamuru tezgahta 1cm kalınlığında açıyoruz ve istediğimiz bir kalıpla yuvarlak şekilde kesiyoruz, yuvarlak kestiğimiz hamurların yarısının orta kısmından tekrar minik yuvarlak şekilde parçalar keserek çıkarıyoruz ( simit şeklinde oluyor )
*Orta kısmı boş olan simit şeklindeki parçaları yumurta akı sürdüğümüz diğer yuvarlak parçaların üzerine koyarak yapıştırıyoruz ve irmiğe bulayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ( Şekil verdiğimiz tatlıları tezgahtan ince bir spatula ile kolayca alabilirsiniz )
*Bütün hamuru şekillendirdikten sonra orta kısımlarına ceviz yerleştiriyoruz
*Cevizlerin yanmaması için üzerlerine hafifçe yumurta akı sürüyoruz ve 180 derecede ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz ve fırından alarak şerbetini daha iyi çekmesi için daha küçük bir tepsiye alıp üzerine ılık şerbeti döküp şerbetini çekmesi için bir kenara alıyoruz
*Ben şerbetli tatlıların şerbetini daha iyi çekmesi için şerbetini döküp tepsinin üzerini kapatıyorum Şerbetini çekmesi için tatlıyı 12 saat dinlendirdikten sonra servis ediyoruz Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun ???????????????????????????