FODMAP “Fermente Oligo-,Di-‘Mono-sakkaritler ve Poliolleri söz eder.Irrıtabl Barsak Sendromu olan kimi bireyler bu Karbonhidratları sindirirken zorluk yaşayabilir/sindiremeyebilir.Sindirilemeyen bu karbonhidratlardan yoksul besinleri içeren diyete ise fodmap diyeti denir.
Umum olarak sindirim sistemi marazları için önerebiliriz. Öncelikle bu diyette tüketebileceklerimiz nelermiş bakalım.
Et tavuk balık(yağsız ve derisiz)
Yumurta,yumurta beyazı
Laktozsuz süt
Soslar ve birçok baharatlar
Sebzeler (biber, havuç,kereviz,salatalık, patlıcan,kabak,ıspanak,pazı, taze roka maydanoz ve dereotu,yer elması,patates,soğan(yeşil), yeşil fasulye, marul,lahana,domates, semizotu,ebegümeci)
Meyveler (muz,üzüm,greyfurt,kivi,limon,mandalina,portakal,kavun, çilek)
Tahıllar(Mısır unu,pirinç,sorgum be tüm glutensiz besinler)
Dikkat etmemiz gereken Fodmap’den yüksek besinler ise;
Bira,şarap,yüksek fruktozlar mısır şurubu içeren içecekler,süt,soya sütü,meyve suları
Fasulye,nohut,mercimek, al fasulye, soya,
Kahvaltılık gevrekler, krep,bisküvi,buğday,
Fruktoz, bal, ksilitol,manitol, maltitol üzere tatlandırıcılar,
Elma, kayısı, kiraz incir, armut, şeftali avokado karpuz üzere meyvelerdir.
Soğan ve inülinde fodmap besinlerdendir.
Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki DÜŞÜK FODMAP DİYETİ barsaklarda oluşan fermantasyonu azaltarak IBS şikayetlerini azaltmıştır.
Umum birkaç teklif ise;
Bütün bu sindirilemeyen karbonhidratları birkaç hafta beslenmemizden çıkartıp daha sonra tolerasyonumuza yavaş yavaş beslenmemize eklemek olabilir.
Hareket halindeyken yemek yememek
Barsaktaki süratli fermantasyonu engelleyip su hacmini ve oluşan gaz şikayetini engellemektir.
Umum olarak sindirim sistemi marazları için önerebiliriz. Öncelikle bu diyette tüketebileceklerimiz nelermiş bakalım.
Et tavuk balık(yağsız ve derisiz)
Yumurta,yumurta beyazı
Laktozsuz süt
Soslar ve birçok baharatlar
Sebzeler (biber, havuç,kereviz,salatalık, patlıcan,kabak,ıspanak,pazı, taze roka maydanoz ve dereotu,yer elması,patates,soğan(yeşil), yeşil fasulye, marul,lahana,domates, semizotu,ebegümeci)
Meyveler (muz,üzüm,greyfurt,kivi,limon,mandalina,portakal,kavun, çilek)
Tahıllar(Mısır unu,pirinç,sorgum be tüm glutensiz besinler)
Dikkat etmemiz gereken Fodmap’den yüksek besinler ise;
Bira,şarap,yüksek fruktozlar mısır şurubu içeren içecekler,süt,soya sütü,meyve suları
Fasulye,nohut,mercimek, al fasulye, soya,
Kahvaltılık gevrekler, krep,bisküvi,buğday,
Fruktoz, bal, ksilitol,manitol, maltitol üzere tatlandırıcılar,
Elma, kayısı, kiraz incir, armut, şeftali avokado karpuz üzere meyvelerdir.
Soğan ve inülinde fodmap besinlerdendir.
Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki DÜŞÜK FODMAP DİYETİ barsaklarda oluşan fermantasyonu azaltarak IBS şikayetlerini azaltmıştır.
Umum birkaç teklif ise;
Bütün bu sindirilemeyen karbonhidratları birkaç hafta beslenmemizden çıkartıp daha sonra tolerasyonumuza yavaş yavaş beslenmemize eklemek olabilir.
Hareket halindeyken yemek yememek
Barsaktaki süratli fermantasyonu engelleyip su hacmini ve oluşan gaz şikayetini engellemektir.