teknolojiuzmani
FD Üye
Sağlık Bakanlığı'nca 'Salgın İdaresi ve Çalışma Rehberi' güncellenerek rehbere 'İş yerlerinde çalışana yönelik alınması gereken önlemler' başlığı eklendi.
Rehberde, çalışanın Kovid-19'un bulaşma yolları ve korunma önlemleri konusunda bilgilenmesi sağlanacak, ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sorunu belirtileri olan çalışanlar tıbbi maske takılarak Kovid-19 yönünden kıymetlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilecek.
Kovid-19 tanısı alan ve tedavisi tamamlanan çalışanlar, Sıhhat Bakanlığı Kovid-19 Rehberi'ndeki kurallara nazaran yönetilecek.
Tıbbi maskeye ek olarak yüz hami takılması
İşçi, tümü kuralına uygun olarak ağız ve burnu kapatacak şekilde maske takacak, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirecek. Maske takılırken, eller yıkanacak ve el antiseptiği kullanılacak.
Müşteri ile en az 1 metre toplumsal aralık korunacak. Müşteriye eserin tanıtılması, gösterilmesi gibi mesafenin korunamadığı durumlarda tıbbi maskeye ek olarak yüz hami da kullanılacak.
Rehbere nazaran, alınması gerekenler öbür tedbirler şöyle sıralandı:
Yalancı inanç hissi oluşturarak Kovid-19 bulaşma riskini arttırabileceği için, paklık işçisi, bulaşık yıkayanlar, et ve et eserleri ile paketlenmemiş besin satışında çalışan işçi haricindeki çalışanların eldiven kullanımı önerilmemeli. Personel eldivenli iken rastgele bir yere dokunmamalı.
Paklık yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalı. Temizlik sonrasında işçi maske ve eldivenlerini çıkarıp iş yerindeki çöp kutusuna atmalı, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalı.
İşçi, dinlenme alanlarında en az 1 metrelik toplumsal arayı muhafazalı ve maske takmayı sürdürmeli. Yemek yerken ya da su/çay/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanda Sıhhat Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Salgın İdaresi ve Çalışma Rehberinde' yer alan kantin ve kafeteryalarla ilgili ihtarlar dikkate alınmalı.