Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Isı yalıtım malzemeleri nelerdir

0
69

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0

• Isı İletim Katsayısı (WmK):
0,065 WmK degerinden kucuk olmalıdır

• Yoğunluk (kgm3):
Malzemenin birim hacminin (1 m3) kutlesine yogunluk adı verilir Isı yalıtım malzemelerinde yogunluk ısı iletim katsayısını pek etkilememekle birlikte malzemenin stabilitesi ve mekanik dayanımı yogunlukla direkt ilgilidir Genellikle ısı yalıtım malzemelerinin yogunlukları genis bir skalada degisken uretilebilir Ancak ideal olan, boyutsal kararlılık ve mekanik dayanım acısından en uygun yogunlukların kullanılmasıdır Dolayısıyla malzeme secimi yapılırken konuda uzman kisilere danışılmalıdır

• Yangın Sınıfı (DIN 4102, BS476):
Yapı ve yalıtım malzemelerinin yangın sırasındaki davranıslarını olcmek icin cesitli deney metodları gelistirilmistir Bu deneylere tabi tutulan malzemenin davranışı olculur ve sınıflandırılır Bu deneylerin ve sınıflandırmaların tarif edildigi Almanya 'da DIN 4102, İngiltere'de BS 476 standartları bulunmaktadır

• Sıcaklık Dayanımı (ºC):
Her ısı yalıtım malzemesinin ozelliklerini kaybetmeye başlayıp deforme olmaya başladığı bir sıcaklık noktası bulunur Bu nedenle malzemenin uygulandıgı yerde maruz kalacagı sıcaklık onceden belirlenmeli ve bu sıcaklıga uygun malzeme secilmelidir

• Mekanik Dayanım (kPa):
Isı yalıtım malzemelerinin mekanik dayanımları genellikle, malzemede %10 deformasyon oluşturan basma gerilmesi değeri olarak kabul edilir Bunun yanısıra bazı malzemelerin cekme gerilmeleri de basma gerilmeleri ile birlikte mekanik dayanım ozelliği olarak verilebilir

• Buhar Difuzyon Direnci:
Bir malzemenin bunyesinden buhar gecişine gosterdigi direnc, o malzemenin buhar difuzyon direncidir Buhar difuzyon direnci yukseldikce malzemenin icinden gecebilecek buhar miktarı azalır Isı yalıtım malzemelerinde, detaya gore degismekle birlikte, genellikle buhar difuzyon direnci yuksek olması idealdir

• Su Emme:
Isı yalıtım malzemelerinin en temel ozelliği ısı iletim katsayılarının duşuk olmasıdır Bu ozellik malzemelerin bunyesinde bulunan durgun hava veya gaz iceren kılcal aralıklar veya gozeneklerdir Isı yalıtım malzemeleri su ile temas ettiklerinde bunyelerine bir miktar su emebilirler Bunun sonucunda malzemelerin ısı iletim katsayıları duser, yani ısı yalıtım ozellikleri bozulur Su emme miktarları cesitli testler uygulanarak belirlenir Isı yalıtım malzemelerinde su emme oranlarının sıfır veya sıfıra yakın olması idealdir

Boyutsal Kararlılık100:
Isı yalıtım malzemelerinin boyutsal kararlılıkları olmalıdır Yani malzeme uygulandığı andaki boyutlarını zaman icerisinde veya termel ve mekanik etkilerle kaybetmemelidir Başka bir ifadeyle, malzemelerin sıcaklık veya basıncla şekil degiştirmeleri cok az olmalıdır

Perlit ve perlitli sıva

Ponza tası

Bims bloklar

Zotugla

Gazbeton

Malzemelerde, genel olarak, yalıtımı sağlayan havadır Dolayısıyla, yalıtım malzemesinin performansı, havanın ısı iletim katsayısı olan 25 mWmK değeri ile sınırlıdır Bu sınırlamayı aşabilmek icin, aşağıdaki teknolojilerin esas alındığı yeni teknikler geliştirilmiştir

Mikro gozenekli yapılar

Vakum teknolojileri

Ozel gaz dolgular

858,475Konular
981,252Mesajlar
29,553Kullanıcılar
yk393939Son üye
Üst Alt